Skladování bylinek a koření

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Výběr koření

Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené. Při nákupu si všímejte zejména data spotřeby,
ale u kořenících směsí také toho, co obsahují. Vyhněte se těm, které obsahují příliš soli nebo glutamátu sodného, a sáhněte raději po těch s označením bio. To by mělo zaručit, že v balení jsou byliny bez chemických úprav a sušené při teplotě maximálně 45 ºC, kdy zůstávají zachovány všechny cenné látky. Obchodní balení, ve kterém se koření prodává, je určené na cestu od výrobce k zákazníkovi a další skladování se v něm nedoporučuje. Kupujete-li koření rovnou ve skleničkách, přesvědčte se, zda jsou vzduchotěsně uzavřené.

POUŽITÍ

Koření a bylinky zvýrazňují chuť jídla, podporují tvorbu slin a trávicích šťáv, dezinfikují zažívací trakt, přispívají
k dobré peristaltice střev a zrychlují metabolismus. Obecně platí, že koření by se mělo do pokrmů přidávat až v druhé půlce vaření, některé specifické druhy koření (např. kari) a čerstvé bylinky dokonce těsně před dokončením jídla. Pokud použijete více než tři druhy koření do jednoho pokrmu, mohou se jednotlivé chutě přebíjet a rušit. Výjimku tvoří snad jen indická kuchyně, která je na kontrastech mnoha chutí a vůní založená.

Skladování koření

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou. Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt
s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (hřebíček, zázvor) obsahují. Přestože čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší. Uzávěr nádobky musí dobře těsnit. Kořenky se často umisťují poblíž varné desky nebo přímo nad ní, což je špatně. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět. Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy.

Pamatujte také, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (nedrcené) 3 až 5 let. Pro to je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Zatímco mlýnek se používá většinou pro jeden druh koření (nejčastěji pepř), v hmoždíři můžete najednou drtit celé kořenicí směsi, nebo dokonce připravovat pasty (například s česnekem), zálivky a marinády (s přidáním oleje).

 

Hmoždíř slaví velkolepý návrat

Toto kuchyňské náčiní má svůj prapůvod ve dvou kamenech, mezi nimiž naši předkové rozmělňovali semena rostlin. Spodní kámen s prohlubní sloužil jako miska, druhý vypouklý drtil semena. Postupně se kameny opracovávaly tak, aby lépe vyhovovaly svému účelu a vzhledem se přiblížily misce s palicí. Hmoždíře se používaly na drcení obilí, koření i bylinek. Vyráběly se z kamene, kovů (bronzu, mosazi, mědi) a keramiky. Dnešní hmoždíře musejí být nejen funkční, ale také vzhledově dokonalé, neboť obvykle vystavené na viditelném místě zdobí interiér kuchyně. Jsou zkrátka praktickou pomůckou i dekorativním předmětem zároveň. otáčkám může pesto zkysnout.

 

Bazalkové pesto

2 svazky bazalky
30 g piniových oříšků
1 stroužek česneku
2 lžíce strouhaného parmazánu
50 ml kvalitního olivového oleje
hrubá sůl, trochu čerstvě mletého pepře

Příprava
Lístky bazalky otrháme ze stonků a oloupeme česnek. Spolu s piniovými jadérky vše rozdrtíme v hmoždíři, olej přiléváme postupně. Nakonec přimícháme sýr, osolíme a opepříme. K přípravě lze teoreticky použít také ruční mixér. My takový postup nedoporučujeme, neboť kvůli rychlým otáčkám může pesto zkysnout.

 

Zdroj: vseovareni.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Po stopách zakladatele moderní vodoléčby: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Začátek v srdci Lázní Jeseník Naučná stezka nesoucí jméno slavného léčitele Vincenze Priessnitze začíná v areálu Priessnitzových léčebných lázní, které se nacházejí přibližně 2 kilometry...

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3