Jak si připravit lahodný svařák, který zahřeje?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Věděli jste, kam až sahá historie svařeného vína? Víte, kolik stojí nejdražší svařák a kde jej koupit? Zjistěte více informací o tomto oblíbeném nápoji, který zahřeje a naučte se jej s námi připravit!

Trocha dějepisu

Svařené víno se v jisté podobě pilo již ve starověkém Římě – tedy zhruba 700 let před naším letopočtem. Římané měli víno velmi rádi a také rádi experimentovali tím, že do vína přidávali byliny a koření. Tím začalo svařené víno vznikat. Dříve se dokonce svařováním a přidáváním bylin „vylepšovalo“ méně kvalitní víno a díky tomu postupně vzniklo takové svařené víno, jak jej známe dnes.

Jak se pije dnes?

Svařák se typicky připravuje z červeného vína, a to různých kvalit. Můžeme k jeho přípravě použít i bílé víno – do něj pak není potřeba přidávat tolik cukru, neboť je sladší. Výsledný svařák z bílého vína je pak „lehčí“ než z červeného. K přípravě svařáku můžete použít jak ta nejdražší vína, tak ta levnější. Příprava má však společný jmenovatel – smíchat víno s odvarem z bylin a s cukrem a přivést jej téměř k varu.

Kolik a čeho?

Na 4 hrnečky svařáku budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 litr červeného vína
  • Skořici (dle chuti) – pozor, aby při přidání většího množství skořice nebyl svařák štiplavý
  • Hřebíček – rovněž dle chuti (obvykle se dává 7 – 10 kousků tohoto koření)
  • Cukr – 5 – 6 polévkových lžic
  • Citronová nebo pomerančová kůra
  • Další přísady na „vylepšení“ dle vaší chuti – například badyán, muškátový ořech nebo hrozinky

  

A co teď? Hrnek na svařák máte jistě připravený. Stačí ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče a vychutnat si svařák pěkně u televize místo obvyklého šálku kávy nebo vyrazit na procházku a vzít si svařák pěkně s sebou do termosky na pití.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3