Zimní období je pro lidský organismus velmi náročné. Musí se vypořádat s dny mrazivými, kdy rtuť teploměru klesá hluboko pod nulu, i těmi šedivými, kdy se to nebezpečnými bacily ve vzduchu jen hemží. Můžeme mu pomoci posílením své imunity, a to pravidelnou konzumací čerst
Zimní období je pro lidský organismus velmi náročné. Musí se vypořádat s dny mrazivými, kdy rtuť teploměru klesá hluboko pod nulu, i těmi šedivými, kdy se to nebezpečnými bacily ve vzduchu jen hemží. Můžeme mu pomoci posílením své imunity, a to pravidelnou konzumací čerstvě vylisovaných šťáv.
Víte, co skutečně pijete v krabicových džusech?
Říkáte si, že přísun vitamínů máte zajištěn pravidelným pitím průmyslově vyráběného džusu/nektaru? Četli jste si někdy jeho složení? I když si koupíte 100% džus, s čerstvou šťávou z ovoce nemá nic společného. Spoustu důležitých
živin ztrácí při tepelném zpracování, je doplněn o
vodu s přídavkem chloru či fluoru, najdete v něm i různé
chemické přísady – ochucovadla, zahušťovadla, aromata, a také rafinovaný
řepný cukr. Ten může negativně ovlivnit množství insulinu v krvi, což je nebezpečné zejména pro diabetiky.
Vitamínů, kvůli kterým si džusy kupujeme, se zde vyskytuje pramálo.
Dopřejte svému tělu zdraví prospěšné nápoje
Mnohem užitečnější je vyrobit si vlastní fresh šťávu přímo doma.
Obrovskou výhodou je její čerstvost a vysoký podíl vitamínů, enzymů a vlákniny. Možná se vám teď honí hlavou, že máte raději pevnou formu ovoce a zeleniny, tak proč se zabývat odšťavňováním? Čerstvé šťávy jsou pro tělo daleko
užitečnější, protože nespotřebuje energii nutnou pro zpracování celých plodů. „Tekutou formu“ této živé stravy tedy strávíte daleko rychleji, bez vedlejších energetických výdajů.
Konzumace ovocných a zeleninových šťáv má na náš organismus velmi
pozitivní, dokonce i
léčivé účinky. Pravidelní konzumenti čerstvých šťáv uvádějí zmírnění diabetu, lupénky nebo odhlenění. Pravidelným pitím šťáv dodáte vašemu tělu velmi prospěšné látky, získáte imunitu, upravíte si trávení a zlepší se vám nálada.
Čerstvou šťávu si připravte na kvalitním odšťavňovači
Myslíte si, že teď v zimě nemáte co odšťavnit? Omyl. Teď v zimě využijte
místní zemědělské výpěstky – jablka, hrušky, mrkev, celer, červenou řepu, petržel, špenát, apod. nebo navštivte babiččin sklep. Cizokrajných plodů najdete na pultech obchodních řetězců hromadu, ale dejte si u nich
pozor na jejich zralost a chemické ošetření. Nikdy nedělejte šťávu z nezralých nebo naopak nahnilých plodů. Nejenom, že by výrazně změnily chuť nápoje, ale mohly by způsobit i vážné zdravotní potíže. Nebojte se experimentovat, odšťavněte spolu okurku, salát, špenát, řapíkatý celer, jablko a citrón a únava se vám bude vyhýbat velkým obloukem.
Praktickými pomocníky pro získávání těchto lahodných nápojů jsou
odšťavňovače. Na trhu se objevují různé druhy – od těch nejjednodušších mechanických, až po odstředivé, šnekové a dvouhřídelové.
Každý typ je vhodný pro zpracování jiného druhu ovoce a zeleniny. Široký výběr, recenze, novinky z celého světa, inspiraci, recepty a odborné poradenství najdete např. na
EUJUICERS.com.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)