Jak správně uchovat sváteční zásoby?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční svátky se nezastavitelně blíží a vy už možná dokončujete poslední velký nákupní seznam tak, aby vám během volných dnů nic nechybělo. Však kdo by chtěl trávit čas místo zimních radovánek v supermarketu. Víte ale, jak a kde všechny ty dobroty správně uchovat?

Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky. Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především
i plýtvání.

Kam s tím nákupem?

„Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu,“ prozrazují úvodem odborníci z Everli

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

„Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly,“ shodují se shoppeři z EVERLI.

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.

„Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích,“ říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných
a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří.
V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pozor! „Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť.  Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno,“ upozorňují odborníci z EVERLI.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je,
že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Zrovna asi o tomto nemusíme naše šikovné kuchařinky poučovat, ale přeci jen si to zopakujme. Ideální je samotné pečení rozplánovat podle doby do Vánoc. S perníčky začít už v listopadu a na poslední týden si nechat třeba sněhové nebo nepečené cukroví, promazávání napečených kousků marmeládou a máslovými krémy. Cukroví pak uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papírů. Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo“ od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování. Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

Tipy na závěr

  • Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!
  • Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
  • Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
  • Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
  • Parmazán zabalte do pečícího papíru.
  • Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
  • Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
  • Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
  • Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...

Skrytý poklad pro vaši peněženku: Jak vám stát pomůže ušetřit tisíce za energie

Výměna starých spotřebičů či osvětlení za úsporné varianty je chytrým krokem, avšak mnoho lidí, zejména seniorů, netuší, že na tuto investici mohou získat výrazný...

Miro Žbirka: Gentleman, jehož písně nikdy nezestárnou

Měl charisma, eleganci, talent a nadhled. Jeho písně znají celé generace – Atlantida, Biely kvet, Čo bolí, to prebolí, Mám rád… Každá z nich...

Skryté bohatství v šuplících: 11,3 milionu recyklovatelných smartphonů v Česku ukrývá suroviny za více než 27 milionů €

Podle studie Fraunhofer Austria, zadané společností refurbed, obsahují staré nevyužité smartphony tuny cenných surovin, které lze znovu využít v rámci cirkulární ekonomiky. Praha, 10. září...

Jsou to jenom vlasy, nebrečte… Laďka Něrgešová a její neuvěřitelně odvážné gesto

S úsměvem na tváři a s neuvěřitelnou statečností si v přímém přenosu sundala paruku a odhalila následky náročné léčby. Moderátorka Laďka Něrgešová se rozhodla...

Když sebevědomí působí nafoukaně: Tato gesta z vás dělají aroganta, i když to nemyslíte zle

Sebevědomí je skvělá věc – dodává vám jistotu, pomáhá prosadit se a otevírá dveře. Ale mezi zdravým sebevědomím a domýšlivostí je ve skutečnosti tenká...

Lékaři varují před chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou neodhalí rentgen

Projevuje se nenápadně... únavou, zadýcháváním či přetrvávajícím kašlem. Ačkoliv její výskyt v Česku stoupá, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) zůstává dlouho skryta, jelikož ji...

Poslechněte si: žhavé audioknižní novinky do chladných dní

Kromě deštivého počasí a brzkého stmívání přináší podzim i lákavé záležitosti. Pestrá jako barevné listí je nabídka audioknih, které právě vychází, aby vám nadcházející...

SCANquilt – krása a pohodlí do vašeho domova

Podzim už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se příroda halí do teplých odstínů oranžové, červené a zlaté a přináší klidnou, hřejivou atmosféru. Vneste...

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3