Vařte chutně a levně podle Jamieho Olivera

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hvězda mezi televizními kuchaři Jamie Oliver se vrací k domácímu vaření, nově s větším ohledem na rodinný rozpočet. Vždyť opravdu dobrá jídla nemusejí stát několik set korun a i z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokáží potěšit zmlsaného strávníka.

Jamie 1

„Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum,“ odhaluje svoje nové motto populární „šéfkuchař bez čepice“ Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie (u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika).save_with_jamie_cover photo

Uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně. V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které je jim podáváno. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy. Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě podávané ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v 9 z 10 škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama dokáží proměnit v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat některými z jeho receptů, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Zapékaný květák s brokolicí

Suroviny (pro 6 osob):

  • 2 stroužky česneku
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g nesoleného másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 g čerstvé nebo mražené brokolice
  • 75 g zralého čedaru
  • 1 kg čerstvého nebo mraženého květáku
  • 2 krajíce oschlého pečiva
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 25 g mandlových lupínků
  • olivový olej

 Postup:recept 1

– Předehřejeme troubu na 180 °C.

– Nasekaný česnek přidáme spolu s máslem na pánev. Když nám začne rozpouštět máslo, přidáme mouku a mléko a důkladně vše promícháme, aby nám nevznikly hrudky.

– K připravené směsi přidáme předem nakrájenou brokolici a necháme ji vařit přibližně 20 min doměkka. Až se nám začne brokolice rozpadat, rozmixujeme ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidáme půlku nastrouhaného čedaru.

– Do zapékací mísy rozložíme květák, který jsme předem rozebrali na růžičky. Přelijeme květák brokolicovou omáčkou a nastrouháme na ni zbytek čedaru.

– Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidáme lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promícháme s trochou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem, poté ji rozprostřeme pravidelně na brokolicovou omáčku.

– Necháme v troubě zapékat hodinu a můžeme podávat.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Suroviny (pro 6 osob):

  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 100 g oschlého pečiva
  • 500 g libovějšího mletého vepřového masa
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 30 g sýru feta
  • 1 vejce
  • 3 čili papričky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatového protlaku
  • 30 g čedaru
  • 480 g špaget

Postup:recept 2

– Předehřejeme troubu na 200 °C.

– Oškrábané mrkve nakrájíme na čtvrtinu její délky a necháme je péct na pečící mřížce 10 min.

– Mezitím si rozmixujeme pečivo na drobky a přendáme ho do velké mísy k mletému masu. Přidáme ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a ochutíme solí a pepřem. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny složky spojily.

– Vytvarujeme ze směsi 20 cm dlouhý bochník sekané. Položíme sekanou na mřížku a zapékáme ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

– Zbavíme se semínek u čili papriček a nakrájíme je na poloviny. Papričky orestujeme na oleji 2 min a mezitím nasekáme česnek a cibuli. Vyndáme papričky, přidáme na pánev česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujeme na mírném ohni 10 min.

– Po 10 min přidáme rajčatový protlak a dochutíme ke spokojenosti. Necháme omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

– Hotovou sekanou přendáme do hrnce, přelijeme ji rajčatovou omáčkou, naaranžujeme kolem sekané čili papričky a mrkev a přidáme na vršek nastrouhaný čedar.

– Hrnec se sekanou vložíme zpátky do trouby a necháme péct 5-10 min, dokud nezezlátne sýr.

– Mezitím uvaříme špagety al dente a necháme je okapat.

– Nakonec hrnec se sekanou vložíme doprostřed stolu, kde se sekaná teprve nakrájí a nasákne do sebe omáčku.

Zdroj fotek: TV Paprika – Šetřete s Jamiem, Zdroj textu: www.jamieoliver.com

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3