Vařte chutně a levně podle Jamieho Olivera

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hvězda mezi televizními kuchaři Jamie Oliver se vrací k domácímu vaření, nově s větším ohledem na rodinný rozpočet. Vždyť opravdu dobrá jídla nemusejí stát několik set korun a i z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokáží potěšit zmlsaného strávníka.

Jamie 1

„Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum,“ odhaluje svoje nové motto populární „šéfkuchař bez čepice“ Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie (u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika).save_with_jamie_cover photo

Uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně. V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které je jim podáváno. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy. Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě podávané ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v 9 z 10 škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama dokáží proměnit v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat některými z jeho receptů, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Zapékaný květák s brokolicí

Suroviny (pro 6 osob):

  • 2 stroužky česneku
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g nesoleného másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 g čerstvé nebo mražené brokolice
  • 75 g zralého čedaru
  • 1 kg čerstvého nebo mraženého květáku
  • 2 krajíce oschlého pečiva
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 25 g mandlových lupínků
  • olivový olej

 Postup:recept 1

– Předehřejeme troubu na 180 °C.

– Nasekaný česnek přidáme spolu s máslem na pánev. Když nám začne rozpouštět máslo, přidáme mouku a mléko a důkladně vše promícháme, aby nám nevznikly hrudky.

– K připravené směsi přidáme předem nakrájenou brokolici a necháme ji vařit přibližně 20 min doměkka. Až se nám začne brokolice rozpadat, rozmixujeme ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidáme půlku nastrouhaného čedaru.

– Do zapékací mísy rozložíme květák, který jsme předem rozebrali na růžičky. Přelijeme květák brokolicovou omáčkou a nastrouháme na ni zbytek čedaru.

– Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidáme lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promícháme s trochou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem, poté ji rozprostřeme pravidelně na brokolicovou omáčku.

– Necháme v troubě zapékat hodinu a můžeme podávat.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Suroviny (pro 6 osob):

  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 100 g oschlého pečiva
  • 500 g libovějšího mletého vepřového masa
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 30 g sýru feta
  • 1 vejce
  • 3 čili papričky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatového protlaku
  • 30 g čedaru
  • 480 g špaget

Postup:recept 2

– Předehřejeme troubu na 200 °C.

– Oškrábané mrkve nakrájíme na čtvrtinu její délky a necháme je péct na pečící mřížce 10 min.

– Mezitím si rozmixujeme pečivo na drobky a přendáme ho do velké mísy k mletému masu. Přidáme ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a ochutíme solí a pepřem. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny složky spojily.

– Vytvarujeme ze směsi 20 cm dlouhý bochník sekané. Položíme sekanou na mřížku a zapékáme ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

– Zbavíme se semínek u čili papriček a nakrájíme je na poloviny. Papričky orestujeme na oleji 2 min a mezitím nasekáme česnek a cibuli. Vyndáme papričky, přidáme na pánev česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujeme na mírném ohni 10 min.

– Po 10 min přidáme rajčatový protlak a dochutíme ke spokojenosti. Necháme omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

– Hotovou sekanou přendáme do hrnce, přelijeme ji rajčatovou omáčkou, naaranžujeme kolem sekané čili papričky a mrkev a přidáme na vršek nastrouhaný čedar.

– Hrnec se sekanou vložíme zpátky do trouby a necháme péct 5-10 min, dokud nezezlátne sýr.

– Mezitím uvaříme špagety al dente a necháme je okapat.

– Nakonec hrnec se sekanou vložíme doprostřed stolu, kde se sekaná teprve nakrájí a nasákne do sebe omáčku.

Zdroj fotek: TV Paprika – Šetřete s Jamiem, Zdroj textu: www.jamieoliver.com

 

Reklama

Doporučujeme

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3