Vařte chutně a levně podle Jamieho Olivera

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hvězda mezi televizními kuchaři Jamie Oliver se vrací k domácímu vaření, nově s větším ohledem na rodinný rozpočet. Vždyť opravdu dobrá jídla nemusejí stát několik set korun a i z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokáží potěšit zmlsaného strávníka.

Jamie 1

„Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum,“ odhaluje svoje nové motto populární „šéfkuchař bez čepice“ Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie (u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika).save_with_jamie_cover photo

Uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně. V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které je jim podáváno. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy. Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě podávané ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v 9 z 10 škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama dokáží proměnit v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat některými z jeho receptů, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Zapékaný květák s brokolicí

Suroviny (pro 6 osob):

  • 2 stroužky česneku
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g nesoleného másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 g čerstvé nebo mražené brokolice
  • 75 g zralého čedaru
  • 1 kg čerstvého nebo mraženého květáku
  • 2 krajíce oschlého pečiva
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 25 g mandlových lupínků
  • olivový olej

 Postup:recept 1

– Předehřejeme troubu na 180 °C.

– Nasekaný česnek přidáme spolu s máslem na pánev. Když nám začne rozpouštět máslo, přidáme mouku a mléko a důkladně vše promícháme, aby nám nevznikly hrudky.

– K připravené směsi přidáme předem nakrájenou brokolici a necháme ji vařit přibližně 20 min doměkka. Až se nám začne brokolice rozpadat, rozmixujeme ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidáme půlku nastrouhaného čedaru.

– Do zapékací mísy rozložíme květák, který jsme předem rozebrali na růžičky. Přelijeme květák brokolicovou omáčkou a nastrouháme na ni zbytek čedaru.

– Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidáme lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promícháme s trochou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem, poté ji rozprostřeme pravidelně na brokolicovou omáčku.

– Necháme v troubě zapékat hodinu a můžeme podávat.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Suroviny (pro 6 osob):

  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 100 g oschlého pečiva
  • 500 g libovějšího mletého vepřového masa
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 30 g sýru feta
  • 1 vejce
  • 3 čili papričky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatového protlaku
  • 30 g čedaru
  • 480 g špaget

Postup:recept 2

– Předehřejeme troubu na 200 °C.

– Oškrábané mrkve nakrájíme na čtvrtinu její délky a necháme je péct na pečící mřížce 10 min.

– Mezitím si rozmixujeme pečivo na drobky a přendáme ho do velké mísy k mletému masu. Přidáme ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a ochutíme solí a pepřem. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny složky spojily.

– Vytvarujeme ze směsi 20 cm dlouhý bochník sekané. Položíme sekanou na mřížku a zapékáme ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

– Zbavíme se semínek u čili papriček a nakrájíme je na poloviny. Papričky orestujeme na oleji 2 min a mezitím nasekáme česnek a cibuli. Vyndáme papričky, přidáme na pánev česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujeme na mírném ohni 10 min.

– Po 10 min přidáme rajčatový protlak a dochutíme ke spokojenosti. Necháme omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

– Hotovou sekanou přendáme do hrnce, přelijeme ji rajčatovou omáčkou, naaranžujeme kolem sekané čili papričky a mrkev a přidáme na vršek nastrouhaný čedar.

– Hrnec se sekanou vložíme zpátky do trouby a necháme péct 5-10 min, dokud nezezlátne sýr.

– Mezitím uvaříme špagety al dente a necháme je okapat.

– Nakonec hrnec se sekanou vložíme doprostřed stolu, kde se sekaná teprve nakrájí a nasákne do sebe omáčku.

Zdroj fotek: TV Paprika – Šetřete s Jamiem, Zdroj textu: www.jamieoliver.com

 

Reklama

Doporučujeme

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.
Reklama
Reklama