Mýtus čaje o páté

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Může za to vévodkyně

Čaj o páté má však své historické opodstatnění. V 19. století se totiž jistá Anna Marie, vévodkyně z Bedfordshiru, pokusila zkrátit dlouhou pauzu od oběda do večeře tím, že si o páté hodině nechala připravit čaj a k němu pojídala chléb s máslem. Na toto pohoštění a samozřejmě i na kus řeči pak zvala vznešené přátele
a tak se brzy zrodila sympatická společenská tradice. Měla dokonce svá zvláštní pravidla – jestliže se servírovalo z nízkého čajového stolku, nazývali to low tea, pokud z vysokého, byl to high tea.

Obláček mléka do čaje

Dnes můžete nanejvýš slyšet o afternoon tea (odpoledním čaji), ale, jak už bylo řečeno, čaj pijí Angličané pořád. Dokonalý způsob přípravy: Nejprve vypláchněte vařící vodou porcelánovou nebo kovovou konvici a pak do ní vložte čajové lístky, na dva šálky 3 lžičky. Ideální je přetáhnout kolem konvice háčkovaný návlek tea cosy, tím se udržuje stálá teplota.  Nálev je vyluhovaný za 5 až 10 minut. Nalijte čaj do šálku a podle chuti přidejte menší či větší obláček mléka. Normálního mléka prosím, nikoli takové té smetánky do kávy, ta se do čaje, stejně jako citron, podle Angličanů vůbec nehodí.

Je libo cream tea?

V Anglii si můžete dát ovšem také cream tea. Základem je běžný černý čaj s mlékem, o kterém byla právě řeč, rafinovaně vylepšený přikusováním scones, což je anglické čajové pečivo. Decentně je ulamujete, mažete jahodovou marmeládou a namáčíte tu dobrotu do husté smetany. Je to asi docela vydatná kalorická bomba, ale kdo by odolal?

Jak se přišlo na sáčky

Čajové lístky se také někdy vkládají do konvice v kovovém vajíčku (tea egg). Většina z nás ale pije nejčastěji čaj sáčkový, který vznikl vlastně díky náhodě. Obchodník z New Yorku Thomas Sullivan poslal svým klientům vzorky čaje v hedvábných pytlících a ti, aniž by tušili, že mají sáčky rozstřihnout a obsah vysypat do konvice, ponořili je rovnou do horké vody a „uvařili“ tak čaj. Líbilo se jim, že nemusejí konvici vyplachovat, ale mělo to chybu, málo propustné hedvábí bránilo plnému vychutnání kvality čaje, proto bylo nahrazeno jiným materiálem, nejprve gázou a později celulózou. Ačkoli původně nebyly sáčky příliš v oblibě, postupně zvítězila praktičnost a dnes tvoří sáčkový čaj 93 % celkové produkce. Labužníci ovšem vědí své…

 

 

Text: mir, (Více se dočtete v knize Čaj o páté od Claudie Hunt)

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Rožmberk nad Vltavou s Kabátem, Richardem Krajčo, Dymytry či Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Divokej Bill, Sofian Medjmedj, Visací zámek, Tomáš Klus a další Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ na Rožmberku vystoupí kapela...

Burger King rozkřupal léto. Letní limitka Summer Crunch křupe až za roh

Řetězec Burger King znovu ovládla letní limitovaná nabídka s názvem Summer Crunch, která staví na zážitku z intenzivní křupavosti a přináší sezonní kombinaci ingrediencí,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...
Reklama
Reklama