S Kimchi do plavek

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Stupně na teploměru pomalu, ale jistě stoupají a pokud i vy patříte mezi početnou skupinu nás, co jsme spoléhali na to, že pod kabátem oversize se nějaké to zimní kilo schová a teď se kolem zrcadel proháníme rychlostí světla, tak právě pro vás teď nastává doba, kdy je třeba udělat rázné rozhodnutí a zkusit s tím něco udělat. Máme pro vás zaručeného pomocníka s názvem Kimchi. Tento fermentovaný salát, který má původ v Koreji a v našich končinách už zdomácněl, vám může pomoci k vysněné postavě.

A propos Postava:
také občas se závistivým pohledem spočinete na postavách většiny asiatek a napadne vás, proč ony jsou tak štíhlé a nás, slovanské děvuchy, matka příroda obdařila těly „krev a mlíko“? Samozřejmě, že podstatnou
a neměnnou roli tu hraje odlišný genotyp, s tím prostě nehneme. Ale jen v genech to není. Co můžeme ovlivnit, to je složení naší stravy a pravidelný pohyb.

Je asi zbytečné tady opakovat, že zelenina by měla být v našem jídelníčku zastoupena denně přibližně 600g – ruku na srdce – kdo to zvládá? Navíc nejrozšířenější klasická trojkombinace paprika-rajče-okurka, se dost rychle přejí. Tak co s tím?

Zkuste zařadit kimchi, kvašenou zeleninu, která vzniká na základě mléčného kvašení, jež představuje velmi praktický způsob, jak dodat do těla vitaminy, minerální látky, vlákninu a ještě si na téhle „superpotravině“ můžete pochutnat. Zajímavostí je, že z nutričního hlediska je mléčně kvašená zelenina stejně hodnotná jako ta čerstvá. Fermentace prospívá především naší střevní mikroflóře. Díky přítomnosti probioticky působících bakterií, vláknině a enzymům, je kvašená zelenina dokonce lépe stravitelná než některá čerstvá.

Vlastní fermentaci můžeme popsat jako proces, kdy z obsažených sacharidů a za pomoci bakterií vzniká kyselina mléčná a další látky. Už vám je jasné, proč jsme si kimchi vybrali jako součást jídelníčku při hubnutí? Může nám totiž pomoci příznivě ovlivnit zažívání, snížit hladinu cholesterolu a nastartovat imunitní systém. To všechno jsou plusové body při naší cestě za zdravějším životním stylem a v nejednom případě i za vysněnou postavou.

A ještě jeden tip na závěr. „Kimchi obsahuje antioxidanty, které vytváří přirozenou bariéru proti volným radikálům. To oceníte zvláště při nekonečném povalování na sluníčku a vaše tělo vám tak poděkuje, že ho chráníte před předčasným stárnutím a vznikem nádorových onemocnění“, říká Kamila Lhotáková, která vyrábí nejen kimchi pod značkou Beavia.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...
Reklama
Reklama