Můžete být sedmkrát krásnější. Nejde o žádný nový druh extrémního vegetariánství, ale o užitečné a milé zpestření jídelníčku.
Dejte si sedmikrásky
Třeba takové posekané sedmikrásky se hodí do dezertu, pomazánky, polévky, salátu, prostě skoro k čemukoli. A
Můžete být sedmkrát krásnější. Nejde o žádný nový druh extrémního vegetariánství, ale o užitečné a milé zpestření jídelníčku.
Dejte si sedmikrásky
Třeba takové posekané
sedmikrásky se hodí do dezertu, pomazánky, polévky, salátu, prostě skoro k čemukoli. A že to může být prospěšné, o tom svědčí i rčení: „Kdo sní sedm sedmikrásek, pozbude svých vrásek“…
Fialky a další kytky v cukru
Fialka, neboli violka vonná, zase obsahuje jedlé modré barvivo a ozdobí pudink, koktejl i salát. S květy se dají provádět úplná kouzla - namočíte je v rozšlehaném bílku, obalíte v cukru a necháte uschnout. Stejný trik lze provést s květy šípkových růží, lichořeřišnice větší, s maceškou polní, nebo modrými květy brutnáku. Jak tyhle originální sladkosti využijete v kuchyni, to je jen na vás.
Pozoruhodné účinky
Lichořeřišnice větší stojí za samostatnou zmínku, nejenže se dají květy nasekat například do rizota, salátů, ale za syrova je to přírodní antibiotikum a pomáhá při nachlazení. Ve Francii zase mají ověřeno, že pampelišky sexuálně povzbuzují muže – mladé rostliny zakrývají, aby k nim neproniklo světlo - a jakmile vyrostou bílé listy, které neobsahují hořčiny, dělají z nich delikatesní salát. Z pampelišek se dá vyrobit i med, pivo, čaj, někdo praží dokonce i kořeny.
O majoránce se ví, že působí proti nadýmání, ale ona také podporuje sexuální a jídelní apetit!
Měsíček lékařský bývá nazýván „ruský penicilin“, což vypovídá o jeho účincích. Květy se využijí univerzálně při vaření. Dříve fungoval i jako přírodní barvivo na máslo a sýr.
Sladké myši z akátu
Akát je jedovatý, (kořeny větve, semena a hlavně kůra) jedině květy šířící omamnou vůni jsou v pořádku. Pečlivě z nich odstřihněte zelené části, namočte květy do palačinkového těstíčka a usmažte je, nebo je obalte a pak smažte jako řízky a pocukrujte (tomu se říká myši).
Lahodný krém v tulipánu
Za války se nedostatek potravin řešil různě, tak například cibule tulipánů se vařily, pekly, dělaly se z nich kaše, listy a stonky se zpracovávaly jako zelenina, stonky i na způsob chřestu, do listů se balilo maso, tedy, bylo li nějaké k mání… A jestli vás nic z toho neinspiruje, tak zkuste naplnit květy třeba lahodným krémem. Květ je sice za syrova mírně jedovatý, ale ten jíst nemusíte, každopádně takové servírování vypadá efektně.
Květinový led nadchne
Čím ale zcela určitě zabodujete u hostů, je květinový led. Kytky, které jsou jedlé, dáte do vody a ve formě na led je necháte zmrznout. Takové kostky v koktejlu jsou poezie sama.
Nápoj na lásku
A ještě přidáme recept na nápoj, který vyvolá lásku: Nasbírejte ráno květy petrklíčů. Vložte je do sklenky s vodou a večer přidejte lístky květů růží a listy fialky. Za další den je lektvar hotov, stačí vyluhovanou vodou z kytek pokropit polštář toho, po kom toužíte. Nemůže se nezamilovat :)
Text: mir
Více se dozvíte v knize: Byliny na jídlo a čarování od Idy Rystonové
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)