Domácí medovník snadno a rychle!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Před pár dny jsme se s přítelem procházeli kolem cukrárny a ve výkladní skříni mě upoutal zákusek, který snad všichni musí mít rádi, pro svou sametovou chuť. Pro jeho vysokou cenu si ho však spousta lidí odpírá. Jak to tedy udělat, abychom si na této laskomině mohli pochutnat a naše peněženka nebyla ochuzena o tučnou částku? Připravme si ho doma! 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

Suroviny:

Drobení:

  • 60 g sekaných vlašských ořechů

Krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 320 g másla

Těsto:

  • 1 lžička jedlé sody
  • 300 g cukru písek
  • 250 g Hery
  • 400 g hladké mouky
  • 3 ks vajec
  • 4 lžíce medu

Příprava:

Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému.

Během vaření si připravíme těsto a upečeme.

Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu.

Předehřejeme troubu na 175°C.

Podle dortové formy vystříháme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova.

Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou.

Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu.

Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme.

Dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny a pak už jen směle do toho!

Musím se opakovat dnes a denně, ale u tohoto receptu opět vidíte, jak je jednoduché připravit si výborný dezert doma! Už jste ho vyzkoušeli? Podívejte se ještě na naše další recepty, které najdete buď v mém blogu, nebo zde: http://recepty.dokonalazena.cz/

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...
Reklama
Reklama