Nejnovější koktejlový trend? Vyzkoušejte “eco friendly” drink

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Věděli jste, že si můžete vychutnat i udržitelný drink?  Přinášíme vám několik trendů, které teď otřásají světem koktejlů a profesionálních barmanů.

Že se dá udržitelně nakupovat nebo jíst už není žádnou novinkou. Víte ale, že v barech a restauracích se vyhodí až 14 % procent jídla? Právě proto je tu udržitelnost víc než na místě. A uvědomují si to i sami barmani nejlepších podniků z celého světa. Vy se tak nyní můžete seznámit s největšími trendy v udržitelných drincích, které se těší obrovské světové popularitě.

“Od kořínku “

Jedním ze žhavých trendů jsou tzv. „root to tip“ drinky – česky by se dalo říct od kořínku až po špičku. Základem je využít celou rostlinu nebo surovinu, na které drink stojí. Jahodové daiquiri? Ano, ale šťávou z jahod to nekončí! Z jejich nasušených zelených stopek lze totiž udělat třeba speciální prach a výsledný drink jím posypat. Zkuste schválně příště při návštěvě baru pozorovat, co všechno barman využil, možná budete překvapeni!

Drink ze zbytků? Proč ne

Kdekoho babičky učily, že jídlem se neplýtvá, tak proč by to samé nemělo platit i u drinků. Věděli jste, že se
z „odpadového materiálu“ v kuchyni dá vykouzlit perfektní koktejl? Například uznávaný mixolog a manažer světoznámého baru Eve Sam Orrock přesně takto vytvořil koktejl Adam’s Apple, ve kterém najdete infuze, jež vznikly z jablečných odřezků a dalšího „odpadu“ z kuchyně.

Sezónnost a lokálnost

Co se samotných ingrediencí týče, rozhodně vede sezónní ovoce a zelenina. Sezónní menu nejen že vytvoří menší ekologickou stopu, ale když si vyberete takový podnik, který odebírá ovoce od místních farmářů, podpoříte tím také tuzemské zemědělce. Už i mnoho profesionálních barmanů u nás ví, že není vždy potřeba objednávat suroviny až z druhého konce světa, originální drink si totiž vychutnáte třeba z českých meruněk nebo třešní.

Produkovat co nejmíň odpadu

Věděli jste, že se v míchání takových “eco-friendy” drinků dá i soutěžit? Například Diplomático, přední světový výrobce rumů, pořádá barmanskou soutěž Artisan of Taste, v níž vyzývá barmany z celé Evropy, aby vytvořili exkluzivní koktejly s důrazem na lokální suroviny a ekologické postupy. „Udržitelnost je jedním z hlavních trendů v současné mixologii. Snažíme se barmany v tomto ohledu maximálně podporovat a inspirovat, protože si myslíme, že každý by se dnes měl o udržitelné chování zajímat,” říká František Holeček, brand ambasador společnosti Diplomático. Právě zmíněná soutěž pro profesionální barmany, jejíž registrační brány dalšího ročníku se v České republice otevřou již 15. července, se je snaží v šetrném zacházení s použitými lokálními surovinami motivovat.

Nicméně u drinků samotných to nemusí končit! Zkuste si všímat interiéru baru nebo třeba servírování drinků. Třeba právě vaše sklenička bývala dříve lahví na sirup, i up-cykling prázdných obalů je totiž jedním ze skvělých způsobů, jak produkovat méně odpadu. A nahrazení plastových brček kovovými nebo vynechání paraplíčka na ozdobu už by dnes mělo být samozřejmostí.

 

 

 

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...

Teenageři a vlasy. Co doporučují odborníci z kadeřnictví Klier?

Období dospívání je o objevování sebe sama a vlastního stylu. Vlasy jsou často prvním místem, kde mladí dají najevo, kým chtějí být. Jsou pro...

Káva a alkohol nejsou jako voda. Proč to funguje jinak

Dvě sklenice vody ráno a káva po obědě? V teplých dnech to nestačí. Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, ale i minerály. Kdo na to...

Praní bez drobných nečistot? Tento zaručený pomocník mnohé překvapí

Vypadá to jako hloupost, ale funguje to. Obyčejný plastový sáček, který většina z nás automaticky vyhazuje nebo schovává "na horší časy", se dá totiž...

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3