Nejnovější koktejlový trend? Vyzkoušejte “eco friendly” drink

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Věděli jste, že si můžete vychutnat i udržitelný drink?  Přinášíme vám několik trendů, které teď otřásají světem koktejlů a profesionálních barmanů.

Že se dá udržitelně nakupovat nebo jíst už není žádnou novinkou. Víte ale, že v barech a restauracích se vyhodí až 14 % procent jídla? Právě proto je tu udržitelnost víc než na místě. A uvědomují si to i sami barmani nejlepších podniků z celého světa. Vy se tak nyní můžete seznámit s největšími trendy v udržitelných drincích, které se těší obrovské světové popularitě.

“Od kořínku “

Jedním ze žhavých trendů jsou tzv. „root to tip“ drinky – česky by se dalo říct od kořínku až po špičku. Základem je využít celou rostlinu nebo surovinu, na které drink stojí. Jahodové daiquiri? Ano, ale šťávou z jahod to nekončí! Z jejich nasušených zelených stopek lze totiž udělat třeba speciální prach a výsledný drink jím posypat. Zkuste schválně příště při návštěvě baru pozorovat, co všechno barman využil, možná budete překvapeni!

Drink ze zbytků? Proč ne

Kdekoho babičky učily, že jídlem se neplýtvá, tak proč by to samé nemělo platit i u drinků. Věděli jste, že se
z „odpadového materiálu“ v kuchyni dá vykouzlit perfektní koktejl? Například uznávaný mixolog a manažer světoznámého baru Eve Sam Orrock přesně takto vytvořil koktejl Adam’s Apple, ve kterém najdete infuze, jež vznikly z jablečných odřezků a dalšího „odpadu“ z kuchyně.

Sezónnost a lokálnost

Co se samotných ingrediencí týče, rozhodně vede sezónní ovoce a zelenina. Sezónní menu nejen že vytvoří menší ekologickou stopu, ale když si vyberete takový podnik, který odebírá ovoce od místních farmářů, podpoříte tím také tuzemské zemědělce. Už i mnoho profesionálních barmanů u nás ví, že není vždy potřeba objednávat suroviny až z druhého konce světa, originální drink si totiž vychutnáte třeba z českých meruněk nebo třešní.

Produkovat co nejmíň odpadu

Věděli jste, že se v míchání takových “eco-friendy” drinků dá i soutěžit? Například Diplomático, přední světový výrobce rumů, pořádá barmanskou soutěž Artisan of Taste, v níž vyzývá barmany z celé Evropy, aby vytvořili exkluzivní koktejly s důrazem na lokální suroviny a ekologické postupy. „Udržitelnost je jedním z hlavních trendů v současné mixologii. Snažíme se barmany v tomto ohledu maximálně podporovat a inspirovat, protože si myslíme, že každý by se dnes měl o udržitelné chování zajímat,” říká František Holeček, brand ambasador společnosti Diplomático. Právě zmíněná soutěž pro profesionální barmany, jejíž registrační brány dalšího ročníku se v České republice otevřou již 15. července, se je snaží v šetrném zacházení s použitými lokálními surovinami motivovat.

Nicméně u drinků samotných to nemusí končit! Zkuste si všímat interiéru baru nebo třeba servírování drinků. Třeba právě vaše sklenička bývala dříve lahví na sirup, i up-cykling prázdných obalů je totiž jedním ze skvělých způsobů, jak produkovat méně odpadu. A nahrazení plastových brček kovovými nebo vynechání paraplíčka na ozdobu už by dnes mělo být samozřejmostí.

 

 

 

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Miro Žbirka: Gentleman, jehož písně nikdy nezestárnou

Měl charisma, eleganci, talent a nadhled. Jeho písně znají celé generace – Atlantida, Biely kvet, Čo bolí, to prebolí, Mám rád… Každá z nich...

Skryté bohatství v šuplících: 11,3 milionu recyklovatelných smartphonů v Česku ukrývá suroviny za více než 27 milionů €

Podle studie Fraunhofer Austria, zadané společností refurbed, obsahují staré nevyužité smartphony tuny cenných surovin, které lze znovu využít v rámci cirkulární ekonomiky. Praha, 10. září...

Jsou to jenom vlasy, nebrečte… Laďka Něrgešová a její neuvěřitelně odvážné gesto

S úsměvem na tváři a s neuvěřitelnou statečností si v přímém přenosu sundala paruku a odhalila následky náročné léčby. Moderátorka Laďka Něrgešová se rozhodla...

Když sebevědomí působí nafoukaně: Tato gesta z vás dělají aroganta, i když to nemyslíte zle

Sebevědomí je skvělá věc – dodává vám jistotu, pomáhá prosadit se a otevírá dveře. Ale mezi zdravým sebevědomím a domýšlivostí je ve skutečnosti tenká...

Lékaři varují před chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou neodhalí rentgen

Projevuje se nenápadně... únavou, zadýcháváním či přetrvávajícím kašlem. Ačkoliv její výskyt v Česku stoupá, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) zůstává dlouho skryta, jelikož ji...

Poslechněte si: žhavé audioknižní novinky do chladných dní

Kromě deštivého počasí a brzkého stmívání přináší podzim i lákavé záležitosti. Pestrá jako barevné listí je nabídka audioknih, které právě vychází, aby vám nadcházející...

SCANquilt – krása a pohodlí do vašeho domova

Podzim už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se příroda halí do teplých odstínů oranžové, červené a zlaté a přináší klidnou, hřejivou atmosféru. Vneste...

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3