Olej z Ostropestřce mariánského - Netradiční potravina na našem stole

Olej z Ostropestřce mariánského - Netradiční potravina na našem stole

Ostropestřec mariánský je nádherná, až 150 centimetrů vysoká bylina. Jeho pěstování není zrovna jednoduché, protože semeno plodí až v druhém roce svého života. Ostropestřec mariánský byl od nepaměti využíván jak v lidovém léčitelství, tak pro produkci kvalitního oleje.


Ostropestřec mariánský je nádherná, až 150 centimetrů vysoká bylina. Jeho pěstování není zrovna jednoduché, protože semeno plodí až v druhém roce svého života. Ostropestřec mariánský byl od nepaměti využíván jak v lidovém léčitelství, tak pro produkci kvalitního oleje.

 pink milk thistle flower

Co se z Ostropestřce mariánského používá

Používá se především semeno, pro přípravu oleje, čajů, past a tinktur.  Semeno obsahuje velké množství aktivních látek (silymarin, nenasycené mastné kyseliny, minerály, vitamíny). Dříve se používaly i listy a kořeny, jejich použití je v současné době ojedinělé. Z listů však lze připravit chutný salát.

Na jaké neduhy Ostropestřec mariánský pomáhá

Ostropestřec je použitelný pro vnější i vnitřní použití. Má prokazatelné pozitivní účinky na náš organismus, zejména na naše játra.  Pomáhá při zánětu jater, v boji s mononukleózou, cirhózou a žloutenkou. Je úspěšným podpůrným prostředkem při nápravách poškození jater v důsledku otrav nebo chemoterapie.  Injekčně se podává výtažek z ostropestřce jako protijed při otravách některými houbami. Lze ho užívat i preventivně jako ochranu před ztučněním jater. Ostropestřec mariánský působí pozitivně i na žlučník a jeho funkci. Zajímavé je jeho použití i při depresích  a bolestech hlavy.  Ostropestřec dále zmírňuje projevy alergií, pomáhá na různé kožní problémy i na nízký tlak.

Ostropestřec a krása

Kromě vnitřního působení se dá olej z Ostropestřce mariánského použít i v kosmetice. Vyživuje pleť, omlazuje ji a změkčuje vrásky.

Ostropestřec Mariánský nejen léčí ale i chutná

Použití oleje z ostropestřce mariánského má v Čechách dlouhou tradici. Ve středověku to byl jeden z obvyklých olejů. Jeho chuť je jemná, máslová a přesto bylinně svěží. Hodí se do všech zastudena připravovaných jídel. Největší využití má ale v salátových zálivkách. Dále se dá využít i k omaštění hotových teplých pokrmů, například brambor, špaget a podobně. Chuť je podobná jako při maštění máslem, pokrm je ovšem pro těle mnohem šetrnější.IMG_3795

Kde Olej z Ostropestřce mariánského získat

Ostropestřec Mariánský se pěstuje po celé Evropě. Jedním z producentů oleje je i česká lisovna IonAqua a.s. , která naprosto čerstvý olej nabízí i ve svém e-shopu. Na svých stránkách uvádí i recepty na kuchyňské využití tohoto oleje.