Přemýšlíte co k obědu? Zkuste naše Lasagne bolognese

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Boloňské lasagne jsou sice velmi pracnou záležitostí. Věřte ale, že se jejich příprava rozhodně vyplatí. Je nutné se ale smířit s tím, že to zabere trochu více času. Jako první si připravte vyhlášené boloňské ragú. Není špatné s ním začít třeba už v sobotu v podvečer.

Příprava boloňského ragú

Do rozpáleného hrnce, nebo vyšší pánve nalijte olivový olej a nechte ho rovněž zahřát. Následně do oleje vložte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte dozlatova. Poté přidáme k základu cibuli, opět restujeme delší dobu a na závěr ještě česnek, po kterém už by vzhledem k tomu, že se rád pálí, mělo krátce nato do hrnce přijít mleté maso. V této chvíli obsah hrnce ochuťte solí, pepřem a čerstvým, nebo klidně i sušeným tymiánem.

Když chytne všechno maso hnědou barvu, dejte na něj dvě lžíce kvalitního rajčatového protlaku a opět zhruba minutu restujte. Pak hned zalijte loupanými a krájenými rajčaty. Doporučuji pro nejen pro urychlení procesu koupit v obchodech plechovku s rajčaty z Itálie, která jsou zejména v těchto měsících určitě lepší a chutnější variantou, než kupovat nedozrálá rajčata.

V této fázi můžete opět trochu osolit a opepřit, buďte ale obezřetní a pamatujte, že se dá pokrm vždycky dochutit, naopak ubrat s kořením už je téměř neřešitelné. V základu nesmí chybět kvalitní červené suché víno, se kterým budete ideálně oběd párovat. Z italské produkce bych volila třeba Chianti, k pokrmu skvěle ladí i argentinská chlouba – Malbec. K boloňské omáčce je dobrou volbou také chilská specialita Carmenére nebo španělská odrůda Tempranillo. Z českých vín bych sáhla po Frankovce.

Tolik ale k vínům a zpátky k receptu. Obsah vína zredukujte, nechte odpařit alkohol jakmile zaregistrujete částečný úbytek vína v hrnci, zalijte vodou a vložte do něj bobkový list a celé kuličky nového koření a černého pepře. Optimální je mít na koření sítko, abyste ho potom nemuseli lovit. Teď máme v ragú vše, co jsme chtěli a nezbývá, než ho nechat na menším plameni pomalu táhnout. Ideální je tak alespoň 4 hodiny, ale pokud jídlo připravujete v neděli ráno, postačí i hodina a půl na o něco vyšším stupni.

Jak na bešamel?

Vy ovšem potřebujete ještě druhou nedílnou součást proslulého pokrmu – bešamel. Jak si tuto základní omáčku připravit? Na rozdíl od boloňského ragú je to velmi prosté. Do hrnce si dejte zahřát mléko a vložte do něj divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list) a na čtvrtiny rozkrojenou cibuli. Ohřívejte na nižším plameni a buďte obezřetní, aby mléko neuteklo. Na vedlejší plotně si v hrnci připravte máslovou jíšku, tedy rozpusťte máslo a do něj přisypte hladkou mouku. Jíšku nechte trochu vychladnout a přes síto do ní přilívejte za stálého míchání ochucené mléko. Vymíchejte do konzistence hustějšího krému.

Vrstvení a pečení

Máte připravené ragú i bešamel, a tak nezbývá, než se vrhnout na finální fáze, kterou je vrstvení a následné pečení. Na lasagne existují různé nádoby, ať už jako jednoporce, nebo pořádně velké zapékací misky. Ať už máte cokoliv, po spodní části rozprostřete malou vrstvu ragú a bešamelu. Na to vyskládejte plátky lasagní a opět nalijte ragú a omáčku. Rovnoměrně rozmístěte, proložte čerstvými lístky bazalky, zasypejte paramazánem a znovu skládejte těstoviny. Takto pokračujte po vrchní část vaší nádoby. Jako poslední se dává ragú s bešamelem a z vrchu to zasypte hojným množství parmazánu. Takto připravené zapékací misku vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut. Pak už nezbývá, než si své dílo vychutnat s blízkými. Dobrou chuť!

Co budeme potřebovat?

Boloňské ragú:

3 lžíce olivového oleje

50 g cibule

40 g mrkve

30 g petržele

30 g celeru

4 stroužky česneku

400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)

2 lžíce rajčatového protlaku

250g loupaných sekaných rajčat

200 ml červeného vína

3 bobkové listy

10 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

600 ml vody

sůl

pepř

tymián

Bešamel:

650ml plnotučného mléka

1 cibule

3 bobkové listky

10 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

100g másla

70g hladké mouky

sůl

pepř

Lasagne:

250g lasagní

150g parmazánku

čerstvá bazalka

Reklama

Doporučujeme

Přinášíme 5 tipů na nenáročné pokojové rostliny, kteří jsou opravdoví držáci a jen tak je nezahubíte

Dostaly jste další květinu, která vaši péči nepřežila? Nezoufejte! Podívejte se po rostlinkách, které téměř nevyžadují pozornost. Ne vždy se zadaří a nemusí být chyba...

Zbytky vyhořelých svíček nevyhazujte, můžete z nich vyrobit skvělého pomocníka pro vaši domácnost

Většina svíček po použití zanechá vyhořený knot a na dně sklenice zůstane několik centimetrů vosku, který už nezapálíte. Místo toho, abyste zbytek svíčky vyhodili,...

Toužíte po upravených vlasech jako od kadeřníka? S našimi tipy toho lehce docílíte

I když už od naší kadeřnické návštěvy uplynul nějaký čas, vhodnou domácí péči můžeme docílit toho, aby naše vlasy vypadala jako od profesionálů. Stačí...

Chcete zhubnout tuk na břiše? Vyzkoušejte nejlepší nápoj na hubnutí podle dietologů

Pokud se potýkáte s pár kily navíc, určitě to není žádná tragédie. Jestli však máte v oblasti břicha tuku více, můžete si zadělat na...

Tři skvělé recepty ze žampionů

Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc...

Okurkový salát třikrát jinak

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například...

Zázračnou lahvičku na vlasy za socialismu používaly snad všechny ženy. Dnes je osvědčené eso opět v kurzu

Čím dál častěji se mnoho z nás vrací k osvědčeným a přírodním kosmetickým přípravkům. Jednu tuto velice oblíbenou a doslova zázračnou vodu si zamilovaly...

Zapomeňte na přeplněné lázně. Tyhle termály vás nadchnou a skoro o nich nikdo neví

Představa teplé vody, bublajících bazénů a dokonalého uvolnění zní skvěle, dokud si tedy nevzpomenete na davy lidí, vysoké ceny a mnohdy i dlouhé cestování....

Ženy po 50 zbystřete! Pojďte se s námi podívat, co doporučují dietologové dodržovat každé ráno

Padesátka už dávno není numero, které by nás mělo budit ze spaní. Naopak, mnoho žen si užívá život plnými doušky právě v tomto věku....

Boj s vodním kamenem na toaletě již bude minulostí! Speciální kulička z alobalu vám pomůže zvítězit

Určitě jste se už s ním nejednou setkali. S oblibou se usazuje na toaletě, rychlovarných konvicích nebo sprchových koutech. Vodní kámen je neřád, kterého...

Stop zvadlým květinám ve váze! Přinášíme Vám tipy, které jim prodlouží jejich krásu

Určitě většinu žen potěší pugét květin od milované osoby. Horší už je to s tím, když přihlížíme jak nám řezané květiny ve váze chřadnou....

Přinášíme 5 tipů, jak ušetřit na vodném a stočném a zároveň si zachovat pohodlí

Při účtech za vodu se vám protáčí oči v sloup? Už nemusí! Někdy stačí malá změna, díky které můžete ušetřit velké peníze. Projděte si...

Objevte krásy novozélandského vinařství

Nový Zéland je pro většinu lidí synonymem dechberoucí přírody, hor nebo jezer. Tahle skvostná země na opačném konci světa však má i další trumf...

Jak správně používat deodorant

5 častých chyb, které vás mohou stát svěžest i pohodlí Používání deodorantu nebo antiperspirantu je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Jenže i rutinní úkony...

Exotická oáza uprostřed Letní Letné

Mojito chill zóna, Planteray střelnice a drinky s chutí dálek a dobrodružství Letošní Letní Letná nebude jen o novém cirkusu a nezapomenutelných představeních. V srdci festivalu...
Reklama
Reklama