Nevíte, co s přebytkem brambor? Máme pro vás tipy na jejich snadné a rychlé využití

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bramborové placky

První recept je opravdu velmi jednoduchý a zároveň velmi oblíbený. Jako první si musíte uvařit brambory v osolené vodě. Jakmile jsou vařené do měkka, nechte je trochu vychladnout a poté rozšťouchejte, jako byste připravovali bramborovou kaši. Když má hotovo, přidejte vejce a mouku a důkladně rozmíchejte. V této chvíli ještě vložte ke vznikajícímu těstu nasekanou petrželovou nať a trochu muškátového oříšku. Znovu promíchejte a vypracujte v těsto.

To si poté předejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte co nejvíc do všech stran tak, aby byla výška těsta cca půl centimetru. Na pánvi si mezitím rozpalte sádlo, na kterém budete placky smažit. Z těsta pomocí formičky vytvarujete kolečka a ty vkládejte do tuku na pánev. Osmahněte zprudka z obou stran do zlatova. Když máte hotovo, placky vytáhněte a očistěte ubrouskem od přebytečného tuku. Nyní už můžete servírovat. Buďto je můžete jíst jen tak například s česnekovým dipem z bílého jogurtu, s kefírem, nebo je můžete vyzkoušet i v kombinaci s naším receptem na jelena na víně.

Co budeme potřebovat?

600g brambor, 2 vejce, 180g hrubé mouky, 2 lžíce petrželové nati, muškátový oříšek, sádlo.

Škubánky

Stejně jako u placek si nejprve musíte uvařit brambory v osolené vodě do měkka. Rozdíl je ale v cezení vody. Zatímco u placek jste obsah hrnce vylili celý, u škubánku nechte s bramborami zhruba jednu třetinu tekutiny v hrnci. Obsah hrnce poté zasypte hrubou moukou a obrácenou stranou vařečky udělejte do brambor asi na pěti místech díry až ke dnu hrnce. Přiklopte pokličkou a nechte za mírného plamene asi dvacet minut spařit.

Jakmile čas uplyne, spařené brambory rozšťouchejte a vymíchejte vařečkou do hladké struktury. Dle chuti dosolte. Následně už stač jen vytvarovat pomocí dvou lžic do požadovaného tvaru a nandávat na talíř. S čím budete škubánky podávat je na každém, ale nejvíce se mi osvědčila klasická varianta s mletým mákem, moučkovým cukrem a máslem.

Co budeme potřebovat?

500g brambor, 100g hrubé mouky, sůl, máslo, mletý mák, moučkový cukr.

Bramborová pomazánka

I při našem třetím receptu začněte tak, že si uvaříte brambory. Tentokrát je v osolené vodě vařte i se slupkou. Zceďte a nechte vychladnout. Opět brambory rozšťouchejte. Pokud byste chtěli mít úplně jemnou pomazánku, propasírujte je přes síto. To jde ovšem snadněji za tepla, takže je při této variantě zbavte slupky dříve a propasírujte.

Šalotku si nakrájejte najemno a přidejte k bramborám. Rovnou k nim můžete prolisovat i česnek a přidat ostatní ingredience, tedy lžičku hořčice, sůl a pepř dle chuti, a také hojné množství pažitky. Vše zalijte slunečnicovým olejem a lákem z okurek v poměru 1:1. Důkladně rozmíchejte, nechte alespoň půl hodiny odležet, poté znovu dochuťte a máte hotovo. Pomazánka se hodí ke klasické vece či opečenému toustovému chlebu.

Co budeme potřebovat?

350g brambor, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce láku z okurek, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, pažitka.

Reklama

Doporučujeme

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...
Reklama
Reklama