Co si uvařit v neděli na oběd? Rutinní otázku jsme vyřešili za vás!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hlavní ingredience je sice trochu nákladnější, k svátečnímu obědu se ale rozhodně hodí. A navíc je zdravá. Připravili jsme si pro vás totiž recept inspirovaný michelinským šéf kuchařem Romanem Paulusem na jelení kýtu na víně s bramborovo-mandlovými kroketami. A jak známo, zvěřina má pro naše tělo spoustu benefitů.

Jen tak namátkou, má vysoký obsah bílkovin, nízký cholesterol a obsah tuku. Je bohatá na vitamíny a minerály, a navíc u ní máte garanci, že pochází z přirozeného původu, což tedy znamená, že žije volně v přírodě, a tak v ní nehrozí výskyt antibiotik nebo jiných hormonů, jako například u průmyslově chovaných zvířat.

Pojďme ale zpátky k receptu. Ačkoliv se na první dobrou zdá jako velmi obtížný a můžete buď pochybovat o svých kulinářských dovednostech, nebo vás zkrátka odradí jen časová náročnost, věřte, že při dobré organizaci práce vám jelen na víně s bramborovými kroketami nezabere více než jiná svátečnější jídla, na které jste zvyklí.

Jelen na víně s bramborovo-mandlovými kroketami

Seznam ingrediencí pro 4 osoby

Jelen na víně

 Jelení kýta – 8 tenčích plátků

řepkový olej

čerstvý rozmarýn

4 stroužky česneku

máslo

1 červená cibule

cukr

suché červené víno

1 lžíce brusinek

sůl

pepř

 

Bramborové krokety s mandlemi

400g vařených brambor

2 žloutky

50g másla

sůl

listová petržel

muškátový oříšek

100g plátků mandlí

strouhanka

2 vejce

olej

Postup

Jako první je dobré začít masem. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje, rozhodně ale ne nějakou vyšší vrstvu. Jakmile je i olej rozehřátý, vložte do něj čtyři stroužky česneku. Ještě předtím je na ně položte nůž a lehce zmáčkněte. To olej krásně provoní, a pokud tam česnek necháte déle, opeče se a zbaví se své typické ostrosti. Mezitím maso osolte a opepřete z obou stran a po krátce chvilce přidávejte jednotlivé kousky masa na pánev.

Je lepší si to rozdělit na dvě „várky“ po čtyřech, pokud máte dostatečně velké nádobí a maso se do něj vejde. Jakmile se začne z jedné strany zatahovat, hoďte        k němu snítku rozmarýnu. Obraťte, nechte opět zatáhnout a až je maso zcela hnědé, vyndejte ho z pánve. Restujte ho ale opravdu jen chvilku do požadované barvy a na prudším ohni. Následně ho vytáhněte na připravenou nádobu a celý proces opakujte i u druhé rundy.

V pánvi vám zbyde velké bohatství – výpek, ve kterém se nachází spousta chutí. Dejte na ní tedy kostku másla, které už se díky oleji nebude tolik přepalovat a poté na něm zarestujte na jemno nakrájenou červenou cibuli. V této chvíli vyndejte česnek a snítky rozmarýnu a cibuli, kterou restujte trochu déle, ale ne zase jako na guláš, zasypte lžící cukru. Za malý moment začne karamelizovat a to je pravá chvíle na to přilít asi 200 ml červeného suchého vína. Doporučuji použít kvalitní, které byste sami pili a koneckonců, není nad to si ho potom k obědu v menší míře dopřát. V pánvi se vám začíná rýsovat omáčka, kterou nechte na mírném plameni redukovat.

Mezitím nastává čas vrhnout se na krokety. Na ty samozřejmě potřebujete uvařené brambory, které si klidně můžete připravit i nějaký čas předem. Brambory propasírujte, přidejte k nim dva žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sůl a trochu muškátového oříšku. Promíchejte a vznikne vám taková hustější bramborová kaše, ze které vyválejte kuličky. Je důležité si to neplést s bramborovým těstem.

Takto připravené krokety je pak nutné obalit. Na to použijeme vajíčko a také mandlové plátky smíchané se strouhankou. Teď už stačí pouze rozehřát olej, pro lepší chuť do něj můžete dát i trochu másla, a jednotlivé krokety do něj začít sázet. Hned co budou opečené dozlatova, sázejte je na nádobu s ubrouskem              a nechte okapat. Příloha je hotová.

Než se vám ale dosmaží, dodělejte si omáčku. Pokud vám při přípravě kroket vyprchala všechna tekutina, nebojte se postupně přilévat víno, ale zase by ho nemělo být až moc. Ideální je to stíhat při uvedeném množství, před koncem do omáčky vložte lžíci brusinek, nechte chutě spojit a vkládejte do ní maso, aby se prohřálo. Zvěřině ostatně sedí, když se trochu odleží. Omáčku s masem máte hotovou, přílohu taky, a tak nezbývá nic jiného, než servírovat. Dobrou chuť!

Reklama

Doporučujeme

Podzimní kolekce Columbia TITANIUM Hike představuje funkční vrstvené oblečenípro pohodu do nepohody

Podzimní outdoorová kolekce renomované značky Columbia přináší prémiovou vysoce funkční řadu oblečení Columbia Titanium, která využívá ty nejlepší technologie a materiály značky Columbia a...

99 % lidí používá alobal špatně… A ani o tom neví

Lesklou stranou k jídlu při pečení, matnou při skladování. Toto pravidlo o používání alobalu zná snad každá hospodyňka. Jak se však ukazuje, jedná se...

Konec přeplněné linky. Objevte kouzlo kuchyně, kde má vše své místo a styl

Rozlučte se s přeplněnou kuchyňskou linkou a nevzhlednými odkapávači. Moderní trendy velí využívat vertikální prostor a proměnit i běžné kuchyňské náčiní v elegantní doplněk....

Šedé mýdlo: Nenápadný návrat zapomenutého pokladu z koupelen našich babiček

Kdysi nechybělo v žádné domácnosti. Na poličce vedle lavoru, u dřezu nebo v koupelně. Šedé draselné mýdlo bylo univerzálním pomocníkem, který stál pár korun...

Proč neskladovat parfémy v koupelně. Teplo, vlhkost a světlo ničí vaši oblíbenou vůni

Je to logické, pohodlné a po ruce... a přesto je to ta největší chyba, kterou můžete své sbírce vůní provést. Skladování parfému v koupelně...

Jak na zdravou pokožku všech členů rodiny během podzimních dní

Co je na podzim jinak? Naše pokožka je více dehydrovaná, suchá a podrážděná. Také je náchylnější k zarudnutí, protože se snižuje vlhkost vzduchu a...

„Nedělám nic pro chlapy.“ Agáta Hanychová o svém novém byznysu a životní spokojenosti

„Nedělám pro chlapy nic,“ řekla Agáta Hanychová, když představila svůj nový podnikatelský projekt, jímž je značka AG Home. Po úspěchu s vlastní kosmetikou se...

Co-washing: Nenápadný trik, který dokáže s unavenými vlasy víc než drahé masky

Možná to zní zvláštně – umývat vlasy kondicionérem místo šamponu? Přesto právě tenhle postup, známý jako co-washing, začíná být tajnou zbraní žen, které bojují...

Dvojnásobná péče, dvojnásobná radost

Dopřejte své pokožce to nejlepší z přírody. Vaše pokožka si zaslouží více než jen běžnou péči. Tělové produkty od české značky Onclé jsou tvořeny tak,...

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3