Co si uvařit v neděli na oběd? Rutinní otázku jsme vyřešili za vás!

Blíží se víkend, a tak v mnoha domácnostech přichází rutinní otázka – co budeme vařit? Toto dilema jsme se rozhodli vyřešit za vás a přinášíme recept, který vás vystřelí vaše chuťové buňky do vesmíru.
Hlavní ingredience je sice trochu nákladnější, k svátečnímu obědu se ale rozhodně hodí. A navíc je zdravá. Připravili jsme si pro vás totiž recept inspirovaný michelinským šéf kuchařem Romanem Paulusem na jelení kýtu na víně s bramborovo-mandlovými kroketami. A jak známo, zvěřina má pro naše tělo spoustu benefitů.
Jen tak namátkou, má vysoký obsah bílkovin, nízký cholesterol a obsah tuku. Je bohatá na vitamíny a minerály, a navíc u ní máte garanci, že pochází z přirozeného původu, což tedy znamená, že žije volně v přírodě, a tak v ní nehrozí výskyt antibiotik nebo jiných hormonů, jako například u průmyslově chovaných zvířat.
Pojďme ale zpátky k receptu. Ačkoliv se na první dobrou zdá jako velmi obtížný a můžete buď pochybovat o svých kulinářských dovednostech, nebo vás zkrátka odradí jen časová náročnost, věřte, že při dobré organizaci práce vám jelen na víně s bramborovými kroketami nezabere více než jiná svátečnější jídla, na které jste zvyklí.
Jelen na víně s bramborovo-mandlovými kroketami
Seznam ingrediencí pro 4 osoby
Jelen na víně
Jelení kýta – 8 tenčích plátků
řepkový olej
čerstvý rozmarýn
4 stroužky česneku
máslo
1 červená cibule
cukr
suché červené víno
1 lžíce brusinek
sůl
pepř
Bramborové krokety s mandlemi
400g vařených brambor
2 žloutky
50g másla
sůl
listová petržel
muškátový oříšek
100g plátků mandlí
strouhanka
2 vejce
olej
Postup
Jako první je dobré začít masem. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje, rozhodně ale ne nějakou vyšší vrstvu. Jakmile je i olej rozehřátý, vložte do něj čtyři stroužky česneku. Ještě předtím je na ně položte nůž a lehce zmáčkněte. To olej krásně provoní, a pokud tam česnek necháte déle, opeče se a zbaví se své typické ostrosti. Mezitím maso osolte a opepřete z obou stran a po krátce chvilce přidávejte jednotlivé kousky masa na pánev.
Je lepší si to rozdělit na dvě „várky“ po čtyřech, pokud máte dostatečně velké nádobí a maso se do něj vejde. Jakmile se začne z jedné strany zatahovat, hoďte k němu snítku rozmarýnu. Obraťte, nechte opět zatáhnout a až je maso zcela hnědé, vyndejte ho z pánve. Restujte ho ale opravdu jen chvilku do požadované barvy a na prudším ohni. Následně ho vytáhněte na připravenou nádobu a celý proces opakujte i u druhé rundy.
V pánvi vám zbyde velké bohatství – výpek, ve kterém se nachází spousta chutí. Dejte na ní tedy kostku másla, které už se díky oleji nebude tolik přepalovat a poté na něm zarestujte na jemno nakrájenou červenou cibuli. V této chvíli vyndejte česnek a snítky rozmarýnu a cibuli, kterou restujte trochu déle, ale ne zase jako na guláš, zasypte lžící cukru. Za malý moment začne karamelizovat a to je pravá chvíle na to přilít asi 200 ml červeného suchého vína. Doporučuji použít kvalitní, které byste sami pili a koneckonců, není nad to si ho potom k obědu v menší míře dopřát. V pánvi se vám začíná rýsovat omáčka, kterou nechte na mírném plameni redukovat.
Mezitím nastává čas vrhnout se na krokety. Na ty samozřejmě potřebujete uvařené brambory, které si klidně můžete připravit i nějaký čas předem. Brambory propasírujte, přidejte k nim dva žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sůl a trochu muškátového oříšku. Promíchejte a vznikne vám taková hustější bramborová kaše, ze které vyválejte kuličky. Je důležité si to neplést s bramborovým těstem.
Takto připravené krokety je pak nutné obalit. Na to použijeme vajíčko a také mandlové plátky smíchané se strouhankou. Teď už stačí pouze rozehřát olej, pro lepší chuť do něj můžete dát i trochu másla, a jednotlivé krokety do něj začít sázet. Hned co budou opečené dozlatova, sázejte je na nádobu s ubrouskem a nechte okapat. Příloha je hotová.
Než se vám ale dosmaží, dodělejte si omáčku. Pokud vám při přípravě kroket vyprchala všechna tekutina, nebojte se postupně přilévat víno, ale zase by ho nemělo být až moc. Ideální je to stíhat při uvedeném množství, před koncem do omáčky vložte lžíci brusinek, nechte chutě spojit a vkládejte do ní maso, aby se prohřálo. Zvěřině ostatně sedí, když se trochu odleží. Omáčku s masem máte hotovou, přílohu taky, a tak nezbývá nic jiného, než servírovat. Dobrou chuť!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)