Co si uvařit v neděli na oběd? Rutinní otázku jsme vyřešili za vás!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hlavní ingredience je sice trochu nákladnější, k svátečnímu obědu se ale rozhodně hodí. A navíc je zdravá. Připravili jsme si pro vás totiž recept inspirovaný michelinským šéf kuchařem Romanem Paulusem na jelení kýtu na víně s bramborovo-mandlovými kroketami. A jak známo, zvěřina má pro naše tělo spoustu benefitů.

Jen tak namátkou, má vysoký obsah bílkovin, nízký cholesterol a obsah tuku. Je bohatá na vitamíny a minerály, a navíc u ní máte garanci, že pochází z přirozeného původu, což tedy znamená, že žije volně v přírodě, a tak v ní nehrozí výskyt antibiotik nebo jiných hormonů, jako například u průmyslově chovaných zvířat.

Pojďme ale zpátky k receptu. Ačkoliv se na první dobrou zdá jako velmi obtížný a můžete buď pochybovat o svých kulinářských dovednostech, nebo vás zkrátka odradí jen časová náročnost, věřte, že při dobré organizaci práce vám jelen na víně s bramborovými kroketami nezabere více než jiná svátečnější jídla, na které jste zvyklí.

Jelen na víně s bramborovo-mandlovými kroketami

Seznam ingrediencí pro 4 osoby

Jelen na víně

 Jelení kýta – 8 tenčích plátků

řepkový olej

čerstvý rozmarýn

4 stroužky česneku

máslo

1 červená cibule

cukr

suché červené víno

1 lžíce brusinek

sůl

pepř

 

Bramborové krokety s mandlemi

400g vařených brambor

2 žloutky

50g másla

sůl

listová petržel

muškátový oříšek

100g plátků mandlí

strouhanka

2 vejce

olej

Postup

Jako první je dobré začít masem. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje, rozhodně ale ne nějakou vyšší vrstvu. Jakmile je i olej rozehřátý, vložte do něj čtyři stroužky česneku. Ještě předtím je na ně položte nůž a lehce zmáčkněte. To olej krásně provoní, a pokud tam česnek necháte déle, opeče se a zbaví se své typické ostrosti. Mezitím maso osolte a opepřete z obou stran a po krátce chvilce přidávejte jednotlivé kousky masa na pánev.

Je lepší si to rozdělit na dvě „várky“ po čtyřech, pokud máte dostatečně velké nádobí a maso se do něj vejde. Jakmile se začne z jedné strany zatahovat, hoďte        k němu snítku rozmarýnu. Obraťte, nechte opět zatáhnout a až je maso zcela hnědé, vyndejte ho z pánve. Restujte ho ale opravdu jen chvilku do požadované barvy a na prudším ohni. Následně ho vytáhněte na připravenou nádobu a celý proces opakujte i u druhé rundy.

V pánvi vám zbyde velké bohatství – výpek, ve kterém se nachází spousta chutí. Dejte na ní tedy kostku másla, které už se díky oleji nebude tolik přepalovat a poté na něm zarestujte na jemno nakrájenou červenou cibuli. V této chvíli vyndejte česnek a snítky rozmarýnu a cibuli, kterou restujte trochu déle, ale ne zase jako na guláš, zasypte lžící cukru. Za malý moment začne karamelizovat a to je pravá chvíle na to přilít asi 200 ml červeného suchého vína. Doporučuji použít kvalitní, které byste sami pili a koneckonců, není nad to si ho potom k obědu v menší míře dopřát. V pánvi se vám začíná rýsovat omáčka, kterou nechte na mírném plameni redukovat.

Mezitím nastává čas vrhnout se na krokety. Na ty samozřejmě potřebujete uvařené brambory, které si klidně můžete připravit i nějaký čas předem. Brambory propasírujte, přidejte k nim dva žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sůl a trochu muškátového oříšku. Promíchejte a vznikne vám taková hustější bramborová kaše, ze které vyválejte kuličky. Je důležité si to neplést s bramborovým těstem.

Takto připravené krokety je pak nutné obalit. Na to použijeme vajíčko a také mandlové plátky smíchané se strouhankou. Teď už stačí pouze rozehřát olej, pro lepší chuť do něj můžete dát i trochu másla, a jednotlivé krokety do něj začít sázet. Hned co budou opečené dozlatova, sázejte je na nádobu s ubrouskem              a nechte okapat. Příloha je hotová.

Než se vám ale dosmaží, dodělejte si omáčku. Pokud vám při přípravě kroket vyprchala všechna tekutina, nebojte se postupně přilévat víno, ale zase by ho nemělo být až moc. Ideální je to stíhat při uvedeném množství, před koncem do omáčky vložte lžíci brusinek, nechte chutě spojit a vkládejte do ní maso, aby se prohřálo. Zvěřině ostatně sedí, když se trochu odleží. Omáčku s masem máte hotovou, přílohu taky, a tak nezbývá nic jiného, než servírovat. Dobrou chuť!

Reklama

Doporučujeme

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3