Co si uvařit v neděli na oběd? Rutinní otázku jsme vyřešili za vás!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hlavní ingredience je sice trochu nákladnější, k svátečnímu obědu se ale rozhodně hodí. A navíc je zdravá. Připravili jsme si pro vás totiž recept inspirovaný michelinským šéf kuchařem Romanem Paulusem na jelení kýtu na víně s bramborovo-mandlovými kroketami. A jak známo, zvěřina má pro naše tělo spoustu benefitů.

Jen tak namátkou, má vysoký obsah bílkovin, nízký cholesterol a obsah tuku. Je bohatá na vitamíny a minerály, a navíc u ní máte garanci, že pochází z přirozeného původu, což tedy znamená, že žije volně v přírodě, a tak v ní nehrozí výskyt antibiotik nebo jiných hormonů, jako například u průmyslově chovaných zvířat.

Pojďme ale zpátky k receptu. Ačkoliv se na první dobrou zdá jako velmi obtížný a můžete buď pochybovat o svých kulinářských dovednostech, nebo vás zkrátka odradí jen časová náročnost, věřte, že při dobré organizaci práce vám jelen na víně s bramborovými kroketami nezabere více než jiná svátečnější jídla, na které jste zvyklí.

Jelen na víně s bramborovo-mandlovými kroketami

Seznam ingrediencí pro 4 osoby

Jelen na víně

 Jelení kýta – 8 tenčích plátků

řepkový olej

čerstvý rozmarýn

4 stroužky česneku

máslo

1 červená cibule

cukr

suché červené víno

1 lžíce brusinek

sůl

pepř

 

Bramborové krokety s mandlemi

400g vařených brambor

2 žloutky

50g másla

sůl

listová petržel

muškátový oříšek

100g plátků mandlí

strouhanka

2 vejce

olej

Postup

Jako první je dobré začít masem. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje, rozhodně ale ne nějakou vyšší vrstvu. Jakmile je i olej rozehřátý, vložte do něj čtyři stroužky česneku. Ještě předtím je na ně položte nůž a lehce zmáčkněte. To olej krásně provoní, a pokud tam česnek necháte déle, opeče se a zbaví se své typické ostrosti. Mezitím maso osolte a opepřete z obou stran a po krátce chvilce přidávejte jednotlivé kousky masa na pánev.

Je lepší si to rozdělit na dvě „várky“ po čtyřech, pokud máte dostatečně velké nádobí a maso se do něj vejde. Jakmile se začne z jedné strany zatahovat, hoďte        k němu snítku rozmarýnu. Obraťte, nechte opět zatáhnout a až je maso zcela hnědé, vyndejte ho z pánve. Restujte ho ale opravdu jen chvilku do požadované barvy a na prudším ohni. Následně ho vytáhněte na připravenou nádobu a celý proces opakujte i u druhé rundy.

V pánvi vám zbyde velké bohatství – výpek, ve kterém se nachází spousta chutí. Dejte na ní tedy kostku másla, které už se díky oleji nebude tolik přepalovat a poté na něm zarestujte na jemno nakrájenou červenou cibuli. V této chvíli vyndejte česnek a snítky rozmarýnu a cibuli, kterou restujte trochu déle, ale ne zase jako na guláš, zasypte lžící cukru. Za malý moment začne karamelizovat a to je pravá chvíle na to přilít asi 200 ml červeného suchého vína. Doporučuji použít kvalitní, které byste sami pili a koneckonců, není nad to si ho potom k obědu v menší míře dopřát. V pánvi se vám začíná rýsovat omáčka, kterou nechte na mírném plameni redukovat.

Mezitím nastává čas vrhnout se na krokety. Na ty samozřejmě potřebujete uvařené brambory, které si klidně můžete připravit i nějaký čas předem. Brambory propasírujte, přidejte k nim dva žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sůl a trochu muškátového oříšku. Promíchejte a vznikne vám taková hustější bramborová kaše, ze které vyválejte kuličky. Je důležité si to neplést s bramborovým těstem.

Takto připravené krokety je pak nutné obalit. Na to použijeme vajíčko a také mandlové plátky smíchané se strouhankou. Teď už stačí pouze rozehřát olej, pro lepší chuť do něj můžete dát i trochu másla, a jednotlivé krokety do něj začít sázet. Hned co budou opečené dozlatova, sázejte je na nádobu s ubrouskem              a nechte okapat. Příloha je hotová.

Než se vám ale dosmaží, dodělejte si omáčku. Pokud vám při přípravě kroket vyprchala všechna tekutina, nebojte se postupně přilévat víno, ale zase by ho nemělo být až moc. Ideální je to stíhat při uvedeném množství, před koncem do omáčky vložte lžíci brusinek, nechte chutě spojit a vkládejte do ní maso, aby se prohřálo. Zvěřině ostatně sedí, když se trochu odleží. Omáčku s masem máte hotovou, přílohu taky, a tak nezbývá nic jiného, než servírovat. Dobrou chuť!

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3