Povánoční hubnutí (z)dravě a s chutí

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pstruzi_Rybářství Kolář

Pravidelné ochutnávání vánočního cukroví a domácího vaječného likéru, minimum pohybu a trávení večerů u pohádek během svátků se na mnoha z nás projeví nemilým váhovým přírůstkem. S tipy od milovníků ryb z Rybářství Kolář a lehkou změnou stravovacího režimu se rychle dostanete zpět do kondice.

 

 

Nejlepší způsob, jak se po Vánocích opět dostat do formy, je odlehčit stravu a zařadit více pohybu, tzn. držet se jednoduché rovnice – mít větší výdej než příjem. Ideální je do jídelníčku zařadit více zeleniny a ryb, které můžete doplnit např. grilovanými celerovými hranolky nebo zeleninovým salátem s avokádem. Pokud nepatříte mezi příznivce ryb, protože jsou cítit rybinou a mají moc kostí, nezoufejte. Čerstvé dravé ryby z českého Rybářství Kolář na Vysočině Vás mile překvapí.

Přijďte na chuť dravým rybám

Dravé sladkovodní ryby jako pstruh, candát nebo méně známý siven mají oproti například kaprovi jemnější bílé maso, které není cítit rybinou a nachází se v něm méně kostí. K dostání jsou nejčastěji chlazené a neporcované. Velké oblibě se těší také již vykostěné půlky – filety, a to především z důvodu snadné kuchyňské přípravy. „Dravé ryby, například pstruzi duhoví, jsou ideální na gril nebo lehce pomoučněné a opečené na másle. V porovnání s chutí dovezených, často mražených, mořských ryb vítězí na celé čáře,“ říká Josef Kolář, majitel Rybářství Kolář, který své ryby chová ve více jak 150 rybnících a sádkách na Vysočině.

Rybí maso je obecně zdrojem nejenom jódu, ale také omega-3 kyselin, které snižují hladinu škodlivých tuků v krvi, omezují usazování těchto tuků v cévách a blahodárně tak působí na celý vaskulární systém. Navíc obsahují jen 5 až 9 % tuku a jsou zdrojem vitaminů A i D – vitamin A působí blahodárně na oči, vitamin D je důležitý pro zdravý vývoj kostí.

Tip na recept: PSTRUH V BYLINKÁCH

Ingredience na 4 porce: 4 pstruzi z Rybářství Kolář, čerstvé bylinky (rozmarýn, estragon, dobromysl, máta, šalvěj) – hodně, česnek, citrony, limetky (umyté), jablko (kyselejší, pevné), máslo, bílé víno (kvalitní suché).

Příprava: Bylinky necháme vcelku, citrony a limety nakrájíme na čtvrtky, jablko na osminky (bez jádřince), česnek oloupeme a rozdrtíme. Rybám naplníme máslem vymazaná bříška vždy svazečkem bylinek, kusem citronu a limetky i česnekem. Do pekáče naskládáme ryby bříškem dolů, obložíme jablkem a zbytky bylinek s citrusy, na ryby dáme malé kousky másla, jemně posolíme a zalijeme trochou vody a vína. Uložíme do rozehřáté trouby. Nejprve na chvilku lehce pokryjeme alobalem, pak bez alobalu pečeme rychle, doléváme víno nebo vodu tak, aby ryby neplavaly, jen aby bylo stále dostatek šťávy a ryby tím občas potřeme. Ryby jsou hotové, když snadno povytáhnete hřbetní ploutev.

Informace o Rybářství Kolář

Rodina farmáře Koláře hospodaří na 16 000 ha půdy a 850 ha vodní plochy již od roku 1992. Vedle chovu dobytka, kuřat, vepřového a rostlinné produkce se od roku 2013 stará také o Rybářství Kolář na Vysočině, původně známé jako Rybářství Velké Meziříčí, které patří již přes 50 let k tradičním producentům tržního pstruha. Vedle klasického chovu pstruha se Rybářství Kolář zabývá také dlouhodobým chovem sivena a dalších sladkovodních ryb. Rybářství Kolář má celkem 150 rybníků.

Více informací naleznete na webových stránkách www.rybarstvikolar.cz.

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...
Reklama
Reklama