Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte štafetky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Název Vám možná moc nenapoví, ale jakmile se podíváte na fotku, hned budete vědět, o čem je řeč. Tento lahodný dezert je na pultech všech cukráren snad roky. A dnes si ho můžete udělat i doma. Vyzkoušejte!

aaaaaaachezlucie

Suroviny:

Plát:

  • 150 g bílků (cca 4 bílky z větších vajec)
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 100 g cukru
  • 125  g másla
  • 1 lžíce mleté kávy

Poleva:

  • 70 g hořké čokolády (já používám 70% Lindt)
  • 20 g másla

 

Příprava:

Bílky spolu s cukrem vyšleháme do tuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamícháme mouku a kokos.

Troubu rozehřejeme na 230°C (horkovzduch stačí 200°C).

Ustřihneme si pečící papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžeme pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažeme  na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou a nebo dlouhým cukrářským nožem.

Plát upečeme v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10-15 minut (pečení raději hlídejte, záleží na troubě, mně to trvalo necelých 10 minut).

Po vychladnutí plát rozřežeme na třetiny a necháme zavadnout v lednici

Krém:

Půlku mléka dáme na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Vlijeme do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přivedeme k varu a uvaříme velmi hustý pudink. Necháme úplně vychladnout a během chladnutí občas metličkou promícháme, aby se na pudinku nevytvářel škraloup.

Povolené máslo vyšleháme do hladké konzitence a po lžicích zašleháme pudink. Nakonec zašleháme i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc na hnědo).

Krém rozdělíme na půl a dva pláty těsta pomažeme vždy jednou polovinou. Složíme pomazané pláty na sebe a přiklopíme třetím plátem. Necháme ztuhnout v lednici.

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.

Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndáme z lednice a nakrájíme na malé štafetky. Každou štafetku zdobíme polevou, jak vidíte na fotkách (napůl přes úhlopříčku) a nebo oba konce cca 1 cm.. Já štafetky nenamáčím, ale polevou potírám pomocí mašlovačky, jinak je vrstva čokolády moc silná a výrazná, silně doporučuju spíš tento způsob než namáčení. Každý kousek necháme okapat a lehce zatouhnout na alobale.

Štafetky naposledy vychladíme (ideálně přes noc), aby vše zatuhlo a chutě se prolnuly.

 

Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak Vám chutnalo!

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3