Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte štafetky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Název Vám možná moc nenapoví, ale jakmile se podíváte na fotku, hned budete vědět, o čem je řeč. Tento lahodný dezert je na pultech všech cukráren snad roky. A dnes si ho můžete udělat i doma. Vyzkoušejte!

aaaaaaachezlucie

Suroviny:

Plát:

  • 150 g bílků (cca 4 bílky z větších vajec)
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 100 g cukru
  • 125  g másla
  • 1 lžíce mleté kávy

Poleva:

  • 70 g hořké čokolády (já používám 70% Lindt)
  • 20 g másla

 

Příprava:

Bílky spolu s cukrem vyšleháme do tuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamícháme mouku a kokos.

Troubu rozehřejeme na 230°C (horkovzduch stačí 200°C).

Ustřihneme si pečící papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžeme pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažeme  na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou a nebo dlouhým cukrářským nožem.

Plát upečeme v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10-15 minut (pečení raději hlídejte, záleží na troubě, mně to trvalo necelých 10 minut).

Po vychladnutí plát rozřežeme na třetiny a necháme zavadnout v lednici

Krém:

Půlku mléka dáme na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Vlijeme do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přivedeme k varu a uvaříme velmi hustý pudink. Necháme úplně vychladnout a během chladnutí občas metličkou promícháme, aby se na pudinku nevytvářel škraloup.

Povolené máslo vyšleháme do hladké konzitence a po lžicích zašleháme pudink. Nakonec zašleháme i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc na hnědo).

Krém rozdělíme na půl a dva pláty těsta pomažeme vždy jednou polovinou. Složíme pomazané pláty na sebe a přiklopíme třetím plátem. Necháme ztuhnout v lednici.

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.

Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndáme z lednice a nakrájíme na malé štafetky. Každou štafetku zdobíme polevou, jak vidíte na fotkách (napůl přes úhlopříčku) a nebo oba konce cca 1 cm.. Já štafetky nenamáčím, ale polevou potírám pomocí mašlovačky, jinak je vrstva čokolády moc silná a výrazná, silně doporučuju spíš tento způsob než namáčení. Každý kousek necháme okapat a lehce zatouhnout na alobale.

Štafetky naposledy vychladíme (ideálně přes noc), aby vše zatuhlo a chutě se prolnuly.

 

Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak Vám chutnalo!

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama