Jak poznat pravé celozrnné pečivo

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pro naše předky bylo pečivo z bílé mouky vzácností, patřilo na sváteční stůl, zatímco jinak se jedly výrobky z celozrnné mouky. Dnes je ale naopak celozrnná mouka dražší, což výrobce vede k tomu, aby své výrobky z mouky bílé vydávali za celozrnné pečivo.

Jak potom v obchodě poznat, které pečivo je celozrnné a které nikoliv? Rohlík může mít tmavou barvu, to ale ještě neznamená, že je upečený z celozrnné mouky. Výrobce mohl sáhnout po bílé mouce a dobarvit ji například praženým ječmenem, žitem či karamelem. Naopak celozrnné pečivo ani nemusí být vysloveně tmavé, výrobce mohl naopak použít světlejší celozrnnou mouku.  Taky žitný chleba má šedou barvu. Nenechte se zmást ani tím, když je houska posypaná semínky či zrníčky. To ještě neznamená, že pod nimi je celozrnná mouka.

Klíčová rada tedy zní: ať už hledáte celozrnné pečivo nebo cereálie, řiďte se především názvem výrobku. Musí se jmenovat celozrnný, všechny ostatní názvy jako je tmavé, vícezrnné či cereální pečivo celozrnnost negarantují. Dále se zaměřte na složení výrobku. Rohlík upečený z celého zrna, tedy takového, které obsahuje
i klíček a slupku, musí obsahovat nejméně 80 procent celozrnné mouky. Někdy na etiketě nenajdete ani název ani procenta, jen výčet surovin. Pak musí být celozrnná mouka uvedena na prvním místě, protože zákon ukládá povinnost jako první uvést tu složku, které je nejvíce. U nebaleného pečiva je prodejce povinen předložit vám dokumentaci prokazující složení výrobku. Jasně, shánějte ale někoho, kdo vám to řekne ve velkém hypermarketu.

A proč je celozrnné pečivo tak dobré a zdravé? Rozdíl je ve vláknině a v obsahu vitamínů. Bílá mouka je zbavena slupky a klíčku, a právě ty jsou na vlákninu a vitamíny bohaté. A vláknina, to je nestravitelná část potravin, která je prospěšná pro práci střeva. Zároveň výrobek díky ní bude mít nižší glykemický index, což je číslo, které vyjadřuje s jakou rychlostí se glukóza dostává konzumentovi do krve. Čili pro štíhlou línii celé zrno.

 

 

 

 

Text: milena žáková
Foto: pixabay.com

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama