Bylinky a zelenina jako domácí pomocníci díl I.

Bylinky a zelenina jako domácí pomocníci díl I.


Příroda nám poskytuje mnoho drobností, které již naše prababičky v domácnosti i pro své zdraví v hojném množství používaly. Pojďme se vrátit k rodinným kořenům a naučme se dary přírody využívat.

 

Levandule inspirující i hojící

Nejenom, že se hojně používá v aromaterapii, ale i v lékařství. Zaženete díky ní moli v šatníku, uvolníte svou mysl a dodáte ji dostatek inspirace, ale také levanduli využijete v kuchyni při grilování masa a ryb. Levandule navíc dokáže zklidňovat, uleví od svalových křečí, utiší menstruační bolesti a pomůže s poruchami oběhu. Má hojivé účinky při různých řezných poraněních i při popáleninách. Přijdete si ji do koupele a vychutnejte všechnu její krásu.

Vychutnejte si sladké spaní

Nedaří se vám pořádně usnout? Nebo se v noci budíte a nemáte tak potřebný, plnohodnotný odpočinek? Vyzkoušejte čaj z meduňky nebo například z chmele otáčivého. Meduňku si můžete na zimu usušit nebo zamrazit. Budete jí mít tak po celou zimu vždy po ruce.

S nachlazením zatočí cibule a med

Je to tak, nakrájejte cibuli na kolečka a zalijte lžičkou medu. Po několika hodinách pustí cibule šťávu a tu pak vypijte. Sníst můžete i cibuli, účinek tak jen kladně posílíte.

Citron a ocet nejenom jako potraviny

Umí i bezvadně čistit a nezanechá žádné stopy po chemii. Stejně je tak je skvělým pomocníkem ocet. Ten se kromě klasické údržby kuchyně a koupelny doporučuje také do pračky místo aviváže. Zneutralizuje tak veškeré pozůstatky pracího prášku, což je pro lidi s citlivou pokožkou k nezaplacení.

Skladujte zeleninu po celou zimu

Jestliže se vám nechce většinu zeleniny usušit, nebo zamrazit, můžete ji uložit do sklepa na studené místo v bedýnce s hlínou či pískem. Tak vám vydrží po celou zimu.

Šípky jsou na podzim k nezaplacení

Šípky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, jsou protizánětlivé a také dokáží snížit bolest. Jsou tedy vhodné například při nachlazení.

Česnek pro blaho svého zdraví

Kdo by to nevěděl… Česnek je to nejlepší přírodní antibiotikum. Doporučuje se jeho zvýšená konzumace pro očištění střev od začervení, ale také pro udržení těla v rovnováze. Česnek je skutečně blahodárný dar přírody, nemáte-li po něm zažívací problémy, pak se mu rozhodně nevyhýbejte.

 

 

O dalším využití a skladování přírodních produktů si řekneme v příštím díle.