Čtvrteční pečení v podobě Norských žloutkových řezů. Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V poslední době jsem vás zásobovala jednoduchými a rychlými recepty. Pokud očekáváte, že tento je ze stejného soudku, bohužel vás zklamu. Dnes se jedná o dezert, který vás možná zprvu vyděsí tím, jak se zdá složitý, ale nezoufejte. Při přípravě to tak komplikovaně vypadat nebude. Vyzkoušejte.

SONY DSC

Suroviny:

Korpus:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

Pusinka:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 50 g mandlí na plátky

 

Žloutkový vanilkový krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • 12 g hladké mouky
  • 12 g kukuřičného škrobu
  • 90 ml smetany ke šlehání (alespoň 31% tuku)

 

Příprava:

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velký plech (o velikosti 40×33 cm) vyložíme pečícím papírem.

Nejprve připravíme sníh na pusinku. Vyklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do mísy a vyšleháme je do polotuha. Pak po lžicích přidáváme cukr až do spotřebování a dál šleháme dokud se nevytvoří velmi pevný sníh (když zastavíme metlu a zvedneme jí, tvoří se tuhé špičky).  Vyšlehaný sníh přendáme do jiné mísy.

Pokračujeme korpusem. Do mísy po sněhu (nemusíme ji mýt, není to nutné) vložíme změklé máslo rozkrájené na kostičky, zasypeme cukrem a vyšleháme do pěny. Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky (před přidáním dalšího počkáme, dokud není předchozí žloutek zcela zapracován).

Smícháme mouku a prášek do pečiva a na střídačku s mlékem přidáváme do žloutkové směsi a stále šleháme do spotřebování surovin a dokud se nevytvoří homogenní těsto bez hrudek (netrvá to dlouho). Hotové žloutkové těsto nalijeme na pečící papír a ve velmi tenké vrstvě rozetřeme po celé ploše plechu.

Pomocí lžíce a stěrky naneseme vyšlehaný sníh na žloutkové těsto, rozetřeme po celé ploše a lžicí vytvoříme vlny. Posypeme plátky mandlí.

Plech vložíme do rozpálené trouby na 30 minut. Pokud začne pusinka moc hnědnout, snížíme teplotu o 10°C, nebo zakryjeme celý plech alobalem.

Po upečení necháme vychladnout v pootevřené troubě a následně zcela zchladnout.

Během pečení začneme s přípravou krému.

Mléko nalijeme do rendlíku, vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka a i s luskem vložíme do mléka. To postavíme na sporák a přivedeme k varu. Jakmile uvidíme první bublinku varu, mléko odstavíme. Pokud nemáte vanilkový lusk, mléko jen ohřejte a do žloutků nedávejte cukr krupici, ale 2 vanilkové cukry a zbytek do 30g dosypte cukr krupicí. Nebo do připraveného krému před vařením (viz další odstavec) dejte lžičku vanilkového extraktu.

Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny.  Přišleháme mouku a škrob (s tím opatrně, hodně práší). Poté za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem horké mléko. Prošleháme do homogenní směsi, vrátíme zpět do rendlíku na sporák (pokud používáte vanilkový extrakt, přidejte ho teď) a za stálého míchání metlou přivedeme k varu a pár minutek provaříme do zhoustnutí.

Krém přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká i povrchu krému a necháme vychladnout. Poté vložíme do lednice alespoň na dvě hodiny, aby byl krém dobře vychlazený.

Na dodělání krému si vyšleháme vychlazenou smetanu  do tuha. Žloutkový krém vyndáme z lednice, přemístíme do větší mísy, rychle prošleháme v jemný krém a poté do něj přidáme šlehačku a už jen metlou v ruce lehce promícháme, aby se šlehačka a krém spojily. Se šleháním to nepřeháníme, krém by mohl zřídnout.

Kompletace:

Korpus ze všech stran trochu ořízneme, abychom měli rovné strany. Pak ho rozřežeme na sudý počet stejně velkých obdélníků.

Krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící spičkou a naneseme na jeden obdélníček korpusu pusinky krému. Na krém položíme druhý obdélníček a jeden kousek dezertu je hotov.

Dezert plníme krémem maximálně dvě hodiny před konzumací, krém totiž rozpouští sněhovou pusinku a po delší době už to prý není ono. Zbylý krém můžeme nechat v lednici přímo v cukrářském sáčku, korpus skladujeme v uzavřené krabici maximálně dva dny.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

 

Díky za inspiraci pradobrotám.

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama