Léčivé účinky zeleného čaje

Léčivé účinky zeleného čaje


Tajemství zeleného čaje spočívá v tom, že není chemicky upravován. Pochází z čajovníku jako ostatní čaje, ale pak se čajové listky pouze suší a nedochází k další chemické úpravě/fermentaci/. Tím se zachová obsah organismu prospěšných látek, jako jsou vitamíny, stopové prvky, minerály aj. Favoritem mezi čaji je hlavně díky vysokému obsahu polyfenolů. Účinky těchto látek jsou:

antioxidační
/ zvyšují aktivitu enzymů, které ničí volné radikály a tím působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění hlavně konečníku, tlustého střeva nebo slinivky/

antimikrobiální
/
děje se tak přímým vlivem katechinů, působí nejen preventivně, ale ulevuje i při nachlazení, působí hlavně proti virům a plísním, dá se také použít na rány jako dezinfekce přiložením čajového listu, může se i kloktat, tím dezinfikuje dutinu ústní a eliminuje zápach z úst/

antialergenní
/snižují vzestup hladiny histaminu, což jsou látky které způsobují alergické reakce, to se děje vlivem flavonoidů/

urychluje metabolismus tuků a cukrů
/
obsahuje více kofeinu než káva, ale účinky jsou mírnější a pomalejší/

snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku
/
tím přispívá k prevenci infarktu myokardu a mozkové mrtvice/

pozitivně ovlivňuje trávící trakt
/je to výborný pomocník např. při kocovině/

zpomaluje stárnutí /
/zlepšuje prokrvení mozku, zlepšuje soustředění/

výborný termoregulátor
/ při vysoké teplotě ochlazuje a při nízké zahřívá/

 

Chuť a účinky ovlivňuje správná příprava čaje

Čaj se nesmí zalévat vroucí vodou, ale vodou horkou maximálně 75 -80 st. Voda nesmí být ani chladná, jinak se nevylouhujou organismu prospěšné látky. Louhování nemá být delší než dvě minuty. Konvička do které připravujeme čaj by měla být porcelánová nebo keramická. Čaj vkládáme do předehřáté konve a tu nikdy nemyjeme chemicky, pouze vyplachujem vlažnou vodou. Čaj nesladíme, abychom ho nezbavili přirozené chuti a vůně. Můžeme ho zalévat i vícekrát, ale při každém následujícím zalití zvyšujeme teplotu vody. Pro lepší chuť je možné přidat do čaje mléko, elilminuje  tak hořkou chuť tříslovin. Důležité je dodržovat expiraci čaje, která je cca šest měsíců. Po otevření dva až tři měsíce.

Kdy se zelený čaj nedoporučuje?

Pro velký obsah draslíku, se nedoporučuje při chorobách ledvin. Pro velký obsah kofeinu zase při alergii na kofein. Existuje i bezkofeinový zelený čaj, ale ten nezvyšuje metabolismus tuků. V těhotenství se pít smí, ale ne příliš velké množství právě pro větší obsah kofeinu. Dobré je poradit se s lékařem

Mezi nejprodávanější zelené čaje patří:

-např. německá řada čajů teekanne. Např.Green tea lemon, Green tea opuncia. Cena 39 Kč
- dále čaj výrobce Oxalis Jahody v šampaňském 50 g 42 Kč /obsahuje navíc plátky jahod, rozinky, růžová poupata a květy levandule/
- Apotheke ranní svěžest 20 x 2g za 36 Kč
- Zelený čaj aloe a jablko nebo brusinky 60x 2,5 g za 185 Kč

 

 

 

 

Text: JH