Mřížkový koláč s jablky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mřížkový koláč s jablky

Co budete potřebovat na těsto:  mrizkovy-kolac-ID-100211437
-hladká mouka 250g
-prášek do pečiva ½ ks
-sůl ½ lžičky
-máslo 150g
-med 2 lžíce
-žloutek 2ks

Na náplň:
-jablka 6ks
-citronová šťáva 1 lžička
-smetana ke šlehání 100g
-vejce 2ks
-žloutek 3ks
-vanilkový cukr 2 lžičky
-cukr 2 lžíce
-mandle mleté 75g

Na pečení:
-kulatou formu (průměr 26cm)
-máslo na vymazání formy
-papír na pečení a suchý hrách na zatížení

Těsto
uhněteme ze všech uvedených surovin a 2 lžic vody. Zabalíme do fólie a 30 minut chladíme
v chladničce. Těsto rozválíme a asi 1/5 si odložíme stranou. Zbylým těstem vyložíme dno formy a při tom utvoříme 3 cm vysoký okraj. Propícháme vidličkou a dáme na 20 minut do chladu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto pokryjeme papírem na pečení a zatížíme sušeným hrachem. Pečeme 10 minut.

Jablka
oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme s citronovou šťávou.

Odebereme 1 lžíci smetany a odložíme ji. Zbylou smetanu promícháme s vejci, 2 žloutky, vanilkovým cukrem a cukrem. Přidáme mandle. Směsí potřeme koláč a poklademe jablky.

Mřížku
vytvoříme z odloženého těsta: Nakrájíme proužky, které rozložíme na koláč příčně a podélně. Zbylý žloutek promícháme se zbytkem smetany a potřeme mřížku. Koláč pečeme asi 20 minut při 200 °C.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Kouzlo kaki v kuchyni: recepty, které rozzáří podzimní stůl

Podzim je ideální čas zpomalit, zabalit se do huňaté deky a dopřát si dobroty, které hřejí v žaludku i potěší oko. Do popředí teď...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3