Kuchaři i labužníci vědí, že s čerstvými zelenými bylinkami se dají dělat kulinářské zázraky i průšvihy. Chce to ale vědět, kdy a jak je použít.
Víte, co je to „bouquet garni“? Tahle voňavá kytička z rozmarýnu, oregana, estragonu a bobkového listu dodává šmrnc po
Kuchaři i labužníci vědí, že s čerstvými zelenými bylinkami se dají dělat kulinářské zázraky i průšvihy. Chce to ale vědět, kdy a jak je použít.
Víte, co je to „bouquet garni“? Tahle voňavá kytička z rozmarýnu, oregana, estragonu a bobkového listu dodává šmrnc polévkám a dušeným pokrmům jihofrancouzské kuchyně. Nití ji přivážeme k uchu kastrolu, spustíme do vařeného jídla a před jeho podáváním ji vytáhneme. Anebo další oblíbená kombinace – „fines herbes“, tedy kerblík, petrželka, estragon a tymián. Těsně před koncem vaření je Francouzi přidávají do polévek a omáček.
Důležitý je partner a množství
Čerstvé bylinky byste možná nejraději použila do všech pokrmů, ale lepší je vybrat jim vhodné partnery. Například osvědčeným doplňkem ryb je kopr, bazalka si rozumí s rajským jablíčkem, lístky koriandru jsou jako doma v ostrých thajských pokrmech. V dalších kombinacích by vás měl vést instinkt a měla byste je vyzkoušet v praxi. Totéž platí i o množství bylin. Začněte raději s menší dávkou, než budete mít v oku tu, která je ideální.
Jak se používají a skladují?
Lístky bylin rozsekejte těsně před přípravou pokrmu velmi ostrým nožem, při větším množství je můžete i rozmixovat. Do jídel, která se dlouho vaří, je přidávejte čtvrt hodiny před tím, než jsou hotová, aby si zachovaly chuť. V pokrmech připravovaných za studena, třeba v salátových zálivkách, nechte byliny s ostatními přísadami marinovat asi 20 minut, aby chuť náležitě vyzrála. Čerstvé byliny uložte do lednice ve sklenici s vodou a udělejte jim stan z mikrotenového sáčku. Pozor, listy by měly zůstat suché. Takto mohou přežít v chladu až dva týdny.
(text.cz)
Foto: www.pixmac.cz
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)