O čajových obřadech s korejskou mistryní SunWoo Park

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Paní Park, přestože jste tuto otázku slyšela jistě už mnohokrát za svůj život, kdy jste objevila krásu čaje natolik, že určil vaše životní směrování?

Bylo to vlastně velmi jednoduché. Na počátku 80. let jsem navštívila čajovnu mého pozdějšího učitele, čajového mistra, kterého jsem potkala v orchidejovém klubu.  Ihned mě okouzlily čajové sety a všechny ty čajové doplňky, a samozřejmě čaj samotný. Celkově jsem se moc dobře cítila v poklidné místnosti určené pro čajové obřady, kterou jsem si nemohla užívat každý den. To byl můj vstup do čajového světa.

 

Patříte k velmi respektovaným osobám v oblasti čajové kultury a trávíte hodně času na cestách v roli hosta řady eventů, ještě vás to baví? 

Zázemí čajové kultury a všechny tradice jsou velmi unikátní v každé jedné zemi, což mě stále fascinuje, vždy je co objevovat. Velmi ráda poznávám odlišné čajové kultury a vždy mě na cestách potěší setkání s milovníky čaje.

 

Ve svém profesním životě zastáváte více rolí, dlouho jste se věnovala soukromým lekcím čajové kultury, posléze jste se stala děkankou Korejské mistrovské čajové školy, vedle toho se věnujete čajovým ceremoniím a mnoha dalším činnostem. Jak to všechno zvládáte, je i váš volný čas propojen s čajem?

(smích) A to jsem ještě v minulosti učila pěstování tradičních orchidejí a věnovala se i korejským tradičním potravinám. Můj volný čas je většinou propojen s rodinou, cestováním, a máte pravdu, s čajem. Protože každodenní život začíná čajem a končí čajem, nic z toho, co dělám a čemu se věnuji, mě jakkoli nezatěžuje.

 

Jak vybíráte studenty pro svou školu, nebo jak tomu bylo v minulosti u soukromých lekcí?

Pouze ti studenti, kteří mají za sebou dostatečný stupeň vzdělání, což je více než 4 roky v oblasti čajové kultury, mohou nastoupit na řádné studium nebo se mohli věnovat výuce v rámci soukromých hodin.

 

Jak vypadá váš běžný pracovní den?  

Od pondělí do pátku se věnuji převážně výuce studentů. Hodiny začínají většinou kolem 11 hodiny dopoledne
a končíme před pátou hodinou. Den pak obvykle končívám večeří se studenty nebo se svým mužem. Ale mezi tím proběhne řada čajových setkání, konference, zasedám v různých porotách a mnoho dalších aktivit, které musím zvládnout, když zrovna neučím.

 

 

Můžete nám trochu přiblížit vaší akademii? Jak probíhá výuka?

Naše čajové kulturní vzdělávací centrum Chungwoon provozuje třídu Chungwoon Darye (korejská čajová kultura), třídu testování čajů, třídu černých čajů (světové čaje, způsob podávání, prostírání, míchání atd.). Hodiny jsou vedeny 21 členy fakulty. Studium u nás již ukončilo více než 500 absolventů, kteří za sebou mají intenzivní dvouletý učební plán a kteří zejména ukazují vynikající práci s čajem v terénu.

 

Svět se neustále zrychluje, zefektivňuje, jak je to ve světě čaje? Pozorujete nějaké změny, nebo zůstávají tradice zachovány?

Dnešní čajová kultura je považována za fúzi tradice a přijetí. Čajová kultura by měla vést tradici ruku v ruce
s moderností. Měli bychom dědit čajové znalosti, moudrost našich předků, kteří uměli využívat benefity čaje v mnoha ohledech, ale zároveň je nutné přijímat změny v pití a přípravě čajů, které s sebou přináší doba
a moderní věda. Tuto změnu určitě podporuji.

 

Co pro vás znamená čaj?

Čajem žiji přes polovinu mého života. Čaj je mé bytí, nikoli práce.

 

Umíte si představit svůj život bez čaje? Napadlo vás někdy změnit vaší profesní dráhu?

O životě bez čaje nemohu ani zauvažovat, utváří můj život.

 

Jak odhalujete nové čaje pro vás či vaši školu?

Každoročně se nemohu dočkat prvního čerstvého čaje. Miluju to očekávání, jaká bude chuť čerstvě zrozených listů, každého jednoho druhu, které vyrůstají v rozsáhlých koloniích.

 

Vy jste dnes už pravidelným hostem v České republice na Čajomír festu, kam zavítáte také letos.
Jak se v naší zemi cítíte?

Myslím, že máme velkou emoční podobnost. Péče o duši, mysl, to vše vidím hodně podobně u vás, stejně jako v Korey, možná proto, že jsme všichni milovníci čaje? První chvíle zde byly těžké, ale právě kvůli těmto podstatným faktům se k vám ráda vracím.

 

 

Prozradíte nám více o programu, který chystáte pro nadcházející Čajomír fest?

Připravili jsme program, který pečuje o mysl i fyzické zdraví, a to právě prostřednictvím poznávání čaje
a čajových obřadů. Společně posílíme duševní pohodu v rámci několika korejských čajových obřadů. Na co se opravdu těším, jsou všechny společné momenty, sdílení daného okamžiku, společný projev vděčnosti přírodě.

 

Malé odlehčení na závěr, měla jste tu čest ochutnat naší českou specialitu – černý čaj s cukrem a citronem, který patří neodmyslitelně k nachlazení?

(smích) Ano, vyzkoušela. Čaj může být jedem, stejně jako medicínou, když ho pijete. Černý čaj, který jsem vyzkoušela ve vaší zemi, byl navoněný a spolu s cukrem a citronem jsem popravdě moc necítila chuť čaje. Nicméně v souvislosti s čajovou medicínou jsem ráda, že něco takového máte. 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Mozek nemá tlačítko „Mute“, ale vy máte prefrontální kůru. Jak zkrotit hněv?

Dopravní zácpy, protivní kolegové nebo pomalé fronty z našeho života nezmizí. Co se ale změnit může, je náš vnitřní operační systém. Vědecké výzkumy potvrzují,...

Fénix nad popiolem: České Švýcarsko investuje 130 milionů do novinek pro turisty

Národní park České Švýcarsko se připravuje na další velkou kapitolu své obnovy. Díky Programu švýcarsko-české spolupráce a podpoře ministerstva životního prostředí se v letech...

„Příliš unavení na milence.“ Proč mileniálové vyměnili nevěru za klid v koutě

Zapomeňte na morální kázání. Podle nejnovějších kulturních trendů a analýz magazínů jako VICE nebo Newsweek mileniálové nepodvádějí proto, že by byli svatí, ale proto,...

Víte, kolik platíte za elektřinu? Většina z nás nemá tušení!

Kolik skutečně měsíčně utrácíte za elektřinu? Pokud si nejste jistí, nejste v tom sami. Podle průzkumu Skupiny Klik.cz téměř polovina Čechů nesleduje vývoj cen a...

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3