Tři tmavé bábovky z hřejivých ingrediencí
Bábovka, kulatá královna moučníků nás vždy překvapí jistým výsledkem a různou variací chutí. Pokud preferujete ty tmavé, čtěte dále. Zajisté vás okouzlí příjemná chuť kaštanů, do další bábovky snadno spotřebujete zásoby brambor a kompotu a čokoládová bábovka s pistáciemi je ze zmíněných receptů nejkřupavější. Všechny chutnají báječně ještě vlažné.
Kaštanová bábovka
- 7 vajec
- 150 g Korunního cukru na pečení
- 1 balení vanilkového cukru
- 80 g strouhaných lískových oříšků
- 40 g mouky
- 100 g kaštanového pyré
- 40 g másla
- Korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování
Oddělte žloutky od bílků a smíchejte je s polovinou cukru a vanilkovým cukrem až do bílé pěny. Bílky vyšlehejte do sněhu a přidávejte druhou polovinu cukru na pečení. Třetinu sněhu smíchejte se žloutkovou pěnou. Pomalu přimíchávejte lískové ořechy, mouku, kaštanové pyré a rozpuštěné máslo.
Směs vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut. Poté pocukrujte.
Tip: Místo pyré můžete použít čerstvé kaštany. Nakrojte je a vložte do předehřáté trouby na 180 °C po dobu asi 150 minut. Oloupejte je za horka a rozmačkejte na pyré.
Čokoládová bábovka z brambor s kompotovanými hruškami
- 120 g másla
- 110 Korunního cukru krupice
- 2 vejce
- 2 středně velké brambory
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g rozehřáté čokolády na vaření
- 2 ks kompotovaných hrušek
- 50 g nasekané čokolády
- 100 ml čokoládové polevy či Korunní cukr moučka v mlýnku na zdobení
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme ke směsi. Přidáme nastrouhané brambory, vychladlou čokoládu, nakonec nakrájené hrušky a čokoládu na kousky. Zlehka promícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, polujeme polevou či pocukrujeme.
Čokoládové bábovky s pistáciemi
- 100 g hořké čokolády na vaření
- 130 g měkkého másla
- Sůl
- 60 g vanilkového cukru
- 6 žloutků
- 150 g mletých mandlí
- 25 g mouky
- 6 bílků
- 100 g Bio cukru z řady Korunní cukr
Poleva:
- 180 g hořké čokolády na vaření
- 180 g másla
- máslo a mouka na vysypání formiček
- 4 PL nasekaných pistácií na posypání
Formičky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo se solí a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Přidáme žloutky a vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Mleté mandle promícháme s moukou a přidáme k hmotě. Z bílků a Bio cukru vyšleháme sníh a opatrně přimícháme k hmotě. Naplníme do připravených formiček a při teplotě 170 °C pečeme přibližně 50 minut (v závislosti na velikosti formiček). Upečené bábovky vyklopíme a necháme vychladnout. Mezi tím si uděláme polevu.
Čokoládu a máslo odděleně rozpustíme ve vodní lázni na teplotu, tak, aby se dala snést na rtech. Obě tekuté přísady smícháme a polevou polijeme bábovky. Povrch posypeme pistáciemi.
Více informací na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)