Zdravotní výhody šípků + recept na šípkovou marmeládu
Šípkový čaj, marmeláda, víno či polévka jsou skvělým zdrojem vitamínu C, ale to není zdaleka jediný důvod, proč šípky zastávají čestné místo v lidové medicíně už po staletí. Ať už dáváte přednost konzumaci samotných plodů, doplňkům stravy na jejich bázi nebo je přidáváte coby přísadu do nápojů či jídel, můžete těžit z řady benefitů, které nabízí. Navíc se jedná o velmi dostupnou plodinu – keře růže šípkové, na nichž se šípky nachází, lze vidět úplně běžně na loukách, popřípadě kolem silnic. Nemusíte tak nutně utrácet za doplňky stravy, pokud si najdete chvilku a v období sběru si půjdete natrhat pár hrstí do zásoby. Pohodlně se usaďte a pusťte se do studia nejvýznamnějších výhod šípků.
Seznamte se s šípky
Šípek (Fructus cynosbati) je plodem – či lépe řečeno souplodím – růže šípkové, které se vyznačuje kulovitým tvarem a načervenalou, někdy až fialovou barvou. Ačkoliv vás šípky mohou uchvátit svou krásou, je potřeba mít se na pozoru, protože větve tohoto keře dorůstajícího výšky 3 metrů jsou lemovány pichlavými trny. Zajímavostí je, že růži šípkové se lidově říká „psí růže“, přičemž podle dostupných údajů pochází toto pojmenování od římského válečníka a filozofa Plinia Staršího, jenž popsal její údajné léčivé vlastnosti při pokousání vzteklým psem. Vraťme se ale zpět k šípkům, o kterých dnes bude řeč. Obsahují důležité minerály jako vápník, železo, draslík, hořčík nebo zinek. Kromě toho jsou bohaté také na vitamín C, A, B6, E, K, niacin, riboflavin či thiamin. Zde jsou nutriční hodnoty vypočítané na 1 šálek, tj. cca 127 gramů:
- Energie – 206 kcal
- Bílkoviny – 2,03 g
- Sacharidy – 48,54 g
- Vláknina – 30,6 g
Prevence rakoviny a tlumení bolesti
Začněme studií z roku 2015, podle které dokáže extrakt z šípků potlačit růst a migraci buněk rakoviny prsu. Nejvyšší koncentrace výtažků dokonce až o 45 %, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Patrick Martin, Ph.D., docent na zemědělské a technické státní univerzitě v Severní Karolíně, řekl: „Doufám, že naše studie na tkáňových kulturách spolu s budoucími studiemi na zvířecích modelech povedou k tomu, že šípek bude doporučován jako preventivní opatření u rakoviny prsu nebo jako doplněk k současné léčbě rakoviny.“ Plody obsahují fytochemikálie jako polyfenoly, kyselinu askorbovou, lykopen, beta-karoten, pektiny a třísloviny, které mají jednak protizánětlivý účinek, jedna působí antioxidačně. Další studie potvrdily, že výtažek z šípků tlumí bolest u pacientů s artritidou – v některých případech až o třetinu. Ve skutečnosti na trhu existuje několik léků na podobné bázi, které se používají v souvislosti s léčbou artritidy.
Udržujte vaše srdce zdravé
Podle studie publikované v European Journal of Clinical Nutrition vedlo 6týdenní pití nápoje z šípků ke snížení krevního tlaku a hladiny „špatného“ cholesterolu u osob trpících obezitou. Celkové skóre hodnocení rizika kardiovaskulárních onemocnění bylo sníženo o 17 %. V další studii ze Švédska vědci hodnotili vliv konzumace šípků na kardiovaskulární zdraví hlodavců. Po 24 týdnech došlo ke snížení krevního tlaku, usazenin v tepnách
a hladiny cholesterolu. Autoři studie uvádí, že šípek je vhodným doplňkem stravy k prevenci kornatění cév neboli aterosklerózy. Antioxidační vlastnosti jsou nezpochybnitelné, přičemž vždy nejvíce záleží na koncentraci výtažku. Jestli se chystáte sbírat plody kvůli těmto konkrétním zdravotním účinkům, odborníci doporučují vyčkat na období, kdy udeří první mrazík. Právě tehdy látky dosahují svého maxima, proto v dřívějších dobách prarodiče vyháněli vnoučata na sběr šípků přesně v tento okamžik.
Vysoký obsah vitamínu C
Věděli jste, že šípek obsahuje až 60krát více vitamínu C než pomeranč? Mezi hlavní výhody této látky patří podpora tvorby kolagenu v těle, díky čemuž získáte mladistvý vzhled – jinými slovy, pomůže vám vyhladit vrásky. Abychom nezapomněli, také kvalita kostí je závislá na tvorbě kolagenu, takže konzumace šípků může sloužit jako prevence vzniku osteoporózy čili řídnutí kostí. Vitamín C navíc působí protizánětlivě, zlepšuje imunitu, podporuje zdraví cév a pomáhá tělu lépe vstřebávat železo. Možná si vzpomenete, že vám babička v dětství říkala o šípkovém čaji coby nejlepším léku na nachlazení. V dřívějších dobách bylo nezbytně nutné mít zásobu šípků na zimu, protože to byl široko daleko často jediný zdroj vitamínu C. Našli byste řadu dalších výhod, kterých využívali již naši předkové. Za všechny můžeme zmínit například snížení hladiny cukru
v krvi nebo zlepšení krevního oběhu a trávicích funkcí.
Recept na šípkovou marmeládu
Suroviny
- 1 šálek šípků (očištěných)
- 2 x 200 ml vody
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 šálky cukru
- 1 balení práškového pektinu
Postup
- Očištěné a umyté šípky přidejte spolu s 200 ml vody a citronovou šťávou do mixéru. Míchejte, dokud směs nemá jemnou strukturu. Poté přidejte cukr a opět míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Smíchejte pektin s dalším dílem vody, který jste si připravili. Vzniklou směs nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte asi minutu, potom odstavte a důkladně smíchejte dohromady s šípkovou hmotou.
- Marmeládu můžete nalít do menších nádob s víčky, které po vychladnutí uložíte do lednice. Pokud máte místo v mrazáku, můžete si tam uskladnit marmeládu na delší dobu. V budoucnu vám zaručeně přijde k chuti.
zdroj: https://www.fitcann.cz/blog/zdravotni-vyhody-sipku-recept-na-sipkovou-marmeladu/
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)