Vánoční gurmánský průvodce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční svátky se neodmyslitelně pojí s nejrůznějšími dobrotami, mezi nimiž nesmí chybět maso ani vybrané uzeniny. Milujeme je buď jako chuťovky, nebo jako jeden z mnoha chodů při štědrovečerní večeři. Ať už si dopřáváte šťavnaté řízky s bramborovým salátem, vinnou klobásu třeba k tradičnímu kubovi nebo jen nakrájenou šunku během sledování oblíbených pohádek, vždy sáhněte po kvalitě. Dopřejte si mezi svátky poctivé výrobky, které potěší nejeden mlsný jazýček. Jak se zorientovat v masných produktech a správně vybírat u pultů během příprav na Vánoce, vám poradí Martin Čejka, majitel i řezník v tradičním a generacemi osvědčeném Řeznictví Čejka.

 

Pevná šunka s kousky svaloviny je zárukou kvality

Poctivou šunku poznáte snadno už na první pohled, a to podle řezu. „V případě, že uvidíte kousky svaloviny, šunka je skutečně kvalitní. Pokud je nevýrazná a má málo viditelné kousky, tím méně obsahuje masa, ale o to více vody,“ vysvětluje řezník Martin Čejka a upozorňuje, že dalším ukazatelem kvality může být i pevnost. Šunky s vyšší obsahem masa jsou totiž pevnější, tužší, soudržné a bez bublin či vzduchových výdutí. Šunky s menším obsahem masa jsou měkké a pouští vodu. V neposlední řadě se vyplatí prozkoumat vůni, která by měla být výrazná, a také chuť. Ta by zase měla být lahodná. Pokud si však stále nejste jisti, zkuste si vyžádat informace o složení, prodejce je povinen vám je poskytnout.

 

Čerstvá vinná klobása? Datum spotřeby je rozhodující!

Dobrá vinná klobása by měla obsahovat jen několik základních ingrediencí, a to vepřové a hovězí maso, víno, koření, přírodní skopové střívko a kousek pečiva či strouhanky. Důležitá je zejména čerstvost masa, protože výsledný produkt se již více neopracovává. „Vinná klobása se prodává syrová, tedy jako polotovar. Dávejte proto vždy pozor na uvedené datum spotřeby. V ideálním případě by měla být zpracována do 48 hodin od nákupu. Pokud je datum spotřeby delší, bude výrobek obsahovat také přidanou chemii, která ho udrží déle čerstvý. Upřednostněte proto koupi vinné klobásy v řeznictví před balenou ze supermarketu“, radí Čejka.

 

Smažení na sádle a nákup u řezníka – záruka těch nejlepších řízků

Ve většině českých domácností byl kapr s bramborovým salátem doplněn o smažené řízky. A z čeho je připravit? Pro prorostlejší, ale šťavnatější řízek je dobré sáhnout po vepřové krkovici, pro libový kousek vepřového bude zase nejlepší kotleta. Dobrý řízek připravíte ale také z vepřové kýty i plece. Pro fajnšmerky se rovněž hodí kýta telecí, konkrétně ořech nebo květová špička. Děti obvykle dávají přednost kuřecímu řízku, kdy je lepší jej pro kvalitu i výslednou chuť připravit spíše ze stehenního masa než z prsou. „Ať už se rozhodnete pro jakékoli maso, klíč úspěchu tkví zejména v samotném smažení. Řízky smažte ve vepřovém sádle, které je mnohem lepší než ostatní tuky a masu dodá skvělou chuť,“ doporučuje Čejka.

 

Sváteční polévka potřebuje šmrnc. Přidejte klobásu!

Tradiční klobásy patří mezi nejoblíbenější výrobky, díky své univerzálnosti si totiž najdou fanoušky při kdejaké příležitosti. Chutná a poctivá klobása skvěle vyšperkuje také sváteční polévku, případně poslouží jako super zobání při setkání s vašimi nejbližšími. Tajemství kvalitní klobásy podle Martina Čejky tkví ve výběru správné suroviny, tedy správné části vepřového a hovězího masa. Na výsledku se však podílí také koření a samozřejmě i neméně důležité tepelné opracování.

 
Martin Čejka

NÁŠ TIP: Fantastický bramborový salát jako od babičky

Co by to bylo za Vánoce bez pořádného bramborového salátu! Oblíbenou pochoutku lze přichystat v různých podobách. Pokud ale chcete vyzkoušet něco nového, Řeznictví Čejka má svůj letitý recept, který nezklame. Kouzlo tohoto bramborového salátu spočívá v perfektních bramborách, syrové zelenině a speciálnímu koření. Seženete jej například v karlínském Bufáčku.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3