Advent v Jižním Tyrolsku nabízí jedinečnou příležitost zapojit se do tradičních místních zvyků

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Období adventu je časem zklidnění, rozjímání a také okamžikem příprav na jeden z nekrásnějších svátků v roce. Je to období, kdy se naše domovy plní vůní vánočního cukroví, zvukem koled, pohádek a sváteční atmosférou vytvářenou světlem svíček na adventním věnci. V čase adventu se vracíme ke kořenům a oceňujeme tradice, které nám byly předány napříč generacemi. Jedním z míst, kde se s tradicemi setkáme doslova na každém kroku, jsou jihotyrolské adventní trhy. Je to prostor, kde najdete nepřekonatelnou nabídku kulinářských specialit, tradičních řemeslných výrobků a také zábavy.

 

Jihotyrolští velmi vynikají v oblasti tradičních řemesel. S výsledky této práce, s tradičními řemeslnými výrobky, se můžeme setkat jak na hospodářských usedlostech, kde se vyrábějí, tak i ve specializovaných prodejnách značky Roter Hahn, či na adventních trzích.

Doslova obléknout svoji domácnost do vlny můžete, když objevíte háčkované výrobky z ovčí vlny, které vyrábí paní Aichner na farmě Hoferhof nedaleko Merana. Máte-li rádi výrobky ze dřeva, jistě vás osloví umělecké předměty, jejichž výrobě se věnuje rodina Schnitzer v Pardellhofu. Neodolatelné jsou figurky ze starého dřeva, lampy, mísy i ozdoby pro venkovní prostory.

Řezbářstvím se zabývají i na farmě Thalerhof ve Feldthurns. Místní rodina Kerschbaumer zde provozuje řezbářskou dílnu, ve které můžete tato umělecká díla obdivovat. Je mnoho cest, jak přeměnit dřevo v umělecké dílo. Jednou z nich je i soustružení, které vyžaduje velkou zručnost a trpělivost. Toto umění ovládá rodina Windegger, která žije na farmě Lahngut v Lana nedaleko Merana.

I košíkářské umění má v Jižním Tyrolsku svou tradici. V dnešním pojetí je košíkářské řemeslo spojeno s novými nápady a koresponduje tak s moderní kulturou bydlení a současným designem. Rodina Paris na farmě Oberhof nedaleko Merana plete neodolatelné koše, lampy, tašky i další ozdoby. Jakmile tyto jedinečné kousky vezmete do ruky, budete si je chtít odnést domů.

 

Cukrovinky na způsob Jižního Tyrolska

Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.

Na zhruba 30 kousků tohoto sladkého pokrmu budete potřebovat:

Na marinování

  • 1 kg hrubě nasekaných ořechů
  • 1 kg rozinek Sultánek
  • 1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
  • 150 g cukru
  • 2 ks citrónu
  • 2 ks pomeranče
  • 2 čajové lžičky anýzu
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 500 ml svařeného vína
  • Špetka soli

Na chlebové těsto

  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 25 g suché droždí
  • 1 polévková lžíce oleje
  • Špetka soli

Na ozdobu

  • Ořechy, mandle, sušené třešně, cukrová voda na potření (zde ale můžete volit ingredience dle libosti).

Postup
Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.

Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechtě krátce kynout.

Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce, a velmi dobře zpracujte dohromady. Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175° po dobu 40 minut.

Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Následně Zelten zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.

 


 

Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.

Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.

Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na jihotyrolské farmě a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek.  Farmy jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Hosté si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.

Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn najdete zde www.roterhahn.cz. Katalog, ve které jsou představeny možnosti ubytování na farmách v Jižním Tyrolsku, si můžete objednat zde

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3