Pět tipů, jak potraviny vyhazovat co možná nejméně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Češi se sice v plýtvání jídlem lepší, premianty ale stále nejsou. Jaké zvyky si osvojit, aby lednice nebyla plná zkaženého jídla, které místo na talíř rovnou putuje do koše? Připravili jsme pro vás pět ověřených tipů, jak vyhazování jídla zamezit co nejefektivněji.

Podle nedávné studie výzkumné společnosti IPSOS pro Unilever se Češi v plýtvání jídlem polepšují. Data ze začátku minulého roku ukazují, že 81 % oslovených lidí zřídka nebo nikdy nevyhazuje jídlo. To oproti roku 2019, kdy byl realizován identický průzkum, znamená nárůst o tři procentní body.

Důvody jsou nasnadě. Dvě třetiny obyvatel cítí při vyhazování potravin vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za něž jídlo koupili, druhým aspektem, proč se lidé snaží svou ledničku vytěžit naplno, je také zátěž životního prostředí. K příčinám pozitivní změny patří i fakt, že lidé si stále více uvědomují rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby.

I přes viditelné zlepšení se ale v našich domácnostech stále jídlo vyhazuje. Podle průzkumu to je nejčastěji ovoce, zelenina nebo chleba. Vysoko se v žebříčku umisťují i uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko a maso. Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich nelibý zápach nebo špatný vzhled.

Jak se tomu vyvarovat? Zde je pět praktických tipů, které pomohou zbytečnému vyhazování potravin, a tedy zároveň plýtvání, předejít. Navíc mohou být skvělými (nejen) novoročními předsevzetími. Jakmile uvidíte, že má vaše chování viditelné dopady, s větší pravděpodobností u návyků vydržíte.

 

Tip č. 1: Plánujte, plánujte, plánujte

Hlavní důvod, proč nám v ledničkách zbývá nevyužité jídlo, je skutečnost, že si nákupy dobře neplánujeme. Na nákupy bychom proto měli vždy vyrážet s předem připraveným nákupním seznamem na daný týden nebo dobu, na níž potraviny pořizujeme.

Seznam by se pak měl odvíjet od předem připraveného jídelníčku na ono období a také od toho, jaké suroviny
v ledničce už máme. Připomíná vám to scénu z Pelíšků? Možná. Důkladné plánování ale vede k využití čerstvých surovin, které doma máme, zároveň napomáhá tomu, abychom na nákupech neutráceli peníze za zbytečnosti.

Jídla (ale třeba i nápoje) také plánujte tak, abyste postupně využívali všechny načaté či částečně spotřebované ingredience. Když si například otevřete shiitake pesto, naplánujte si s ním jídla na celé dva týdny, abyste ho po jednom otevření skleničky za nějaký čas nevyhazovali. To se týká i různých omáček, bylinek, velkých jogurtů
a podobně. Zároveň dbejte na to, abyste vždy všechno nabírali čistou lžící, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. V žádném případě pak nepoužívejte lžíci, kterou jste před tím olízli.

 

Tip č. 2: Dejte si práci se správným uskladněním potravin

Správné uskladnění surovin vede k jejich delší výdrži. Napřed je třeba se ujistit, že máme dobře nastavenou teplotu chladničky, a to na ideální úroveň kolem 4 °C. Tato teplota pomáhá zpomalit růst bakterií a prodlužuje trvanlivost potravin.

Dále je pak vhodné rozdělit ledničku na jednotlivé tepelné sektory: horní část je většinou teplejší, takže je ideální pro připravená jídla a nápoje. Spodní část a zeleninové zásuvky jsou naopak dobré pro skladování syrových potravin. Prostřední poličky vyhovují mléčným výrobkům, jelikož tu panuje stabilní teplota. Zajímavé je to třeba s kimchi. Pokud chcete, aby více pracovalo, fermentovalo, dejte ho do horní části lednice. Pokud chcete, aby fermentovalo méně, dejte ho níže.

Tip č. 3: Buďte v kuchyni kreativní

Jeden z důvodů, proč Češi jídlem plýtvají, je, že neví, jak se zbylými surovinami naložit. Co s tím? Snažte se pro zbytky vařených, ale i čerstvých jídel najít využití. Zbylo vám maso? Natrhejte ho a dejte do sendviče. Máte
v šuplíku smutnou zeleninu? Šup s ní na pánev a pak do zeleninového kyše. Zbylou zeleninu nebo maso můžete také orestovat například s trvanlivou Pad Thai omáčkou. A starý chleba? Připravte si italskou panzanellu!

Tento bod bude možná pro spoustu z nás nejtěžší, protože vyžaduje vybočení z našich zajetých zvyků
a receptů,“
říká Martin Kudera, zakladatel značky Živina, která se o edukaci v neplýtvání potravinami snaží dlouhodobě. „Jakmile objevíte kouzlo nových receptů, nejenže obohatíte svůj tradiční jídelníček, ale také pomůžete spotřebovat všechny suroviny v lednici,“ dodává.

Pracujte také s časem. Existuje celá řada vynikajících receptů, které budete mít se správným postupem
a vhodnými a kvalitními ingrediencemi za chvilku hotové a moc si pochutnáte.

 

Tip č. 4: Nevařte od oka

Další krok, který vám pomůže v domácnosti neplýtvat: Předtím, než se vrhnete do vaření, se zamyslete nad tím, kolik porcí jídla vlastně potřebujete během týdne uvařit. Je pravděpodobné, že pokud to s množstvím připraveného jídla přeženete, bude vám dlouho okupovat ledničku, a nakonec stejně skončí v koši.

Pokud tedy nejste v odhadování zběhlí, přizvěte si k vaření na pomoc jednoduchou kuchyňskou váhu. Většina receptů obsahuje přesné informace o gramáži, navážit správné množství by tak neměl být problém.

 

Tip č. 5: Nebojte se mrazáku

Pokud víte, že nemáte čas nebo příležitost některé potraviny sníst, dejte je do mrazáku. Může tam putovat nejen nakrájené ovoce a zelenina, které následně můžete později například ve smoothies, naporcovaný chleba, do mrazáku mohou ale přijít i bylinky, třeba když je zmrazíte s kapkou olivového oleje ve formičkách na led.

Při zamrazování dbejte na to, abyste suroviny rozdělili na menší porce. Až je budete v budoucnu potřebovat, nebudete jídla muset rozmrazovat tolik. Používejte také balení, které je vhodné pro zmrazení, abyste zabránili tvorbě mrazu a zadržení vlhkosti. Vhodné jsou mrazicí sáčky nebo speciální kontejnery na mražení.

Máme pro vás recept na „instantní“ ramen do skleničky

Ingredience:

– Rýžové Bún nudle (nebo jakékoliv instantní nudle, které není třeba vařit)

– Tofu (100 gramů)

– Edamame fazolky

– Zelenina – mrkev, cibule

– Shiitake pesto (2-3 lžičky)

– Sójová omáčka (1-2 lžíce)

– Čilipasta (1-2 lžíce, pokud to máte rádi pálivé)

– Sezamový olej (1 lžíce)

 

Postup:

1. Ve sklenici smíchejte Shiitake pesto, sójovou omáčku a sezamový olej.

2. Přidejte do sklenice tofu, edamame fazolky a nakrájenou zeleninu – mrkev a cibuli.

3. Přidejte Bún nudle nebo jiné rychlé těstoviny.

4. Takto připravenou směs si můžete uložit do lednice, kde vám bez problémů vydrží až 4 dny.

5. Ve chvíli, kdy budete mít na ramen chuť, stačí vyndat sklenici z lednice a obsah zalít vařící vodou. Třeba i v práci.

5. Ramen pak můžete nechat 5 minut odpočívat, dokud těstoviny nezměknou a zelenina nezjemní. Počkejte, až se jídlo zahřeje a všechny chutě se prolnou.

6. Ozdobte podle chuti a podávejte.

7. Mňam!

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které vám neřekli. Jak mohou tisíce důchodců platit nižší daň z nemovitosti

Myslíte si, že s dosažením důchodového věku automaticky získáváte nárok na úlevu z daně z nemovitosti? Omyl. Český zákon věk nezohledňuje, přesto existují cesty,...

Sýrové saláty: staré recepty, které by dnes klidně mohly být hitem bistra

Sýry umíme dát na chleba, zapéct do těstovin nebo si je jen tak dopřávat k vínu. Ale co saláty? Sýrové saláty bývají často přehlížené,...

Policie varuje před podvody na Facebook Marketplace, nejčastějším trikem je falešný kurýr

Je to Divoký západ online nakupování... místo, kde se skrývají neuvěřitelně výhodné nabídky, ale i řada propracovaných pastí. Facebook Marketplace se stal rájem podvodníků,...

Víno a zvěřina: Velký průvodce chutí, recepty a tipy pro dokonalé párování

I přes bohatou mysliveckou tradici v českých zemích je zvěřina na našich stolech stále spíše raritou. A to je škoda, protože recepty na zvěřinu nabízejí...

Lékaři odhalili osm skrytých příčin padání vlasů, od stresu až po suchý šampon

Svádíte padání vlasů na genetiku či přibývající věk? Skutečné příčiny mohou být mnohem prozaičtější a skrývají se ve vašich každodenních návycích. Od stravy přes...

Sen o dostupném bydlení se rozplývá. Ceny nájmů letí vzhůru, v některých krajích až o třetinu

Ceny nájmů v České republice meziročně vzrostly o patnáct procent. Podle aktuální analýzy platformy Bezrealitky.cz se tak sen o dostupném bydlení pro mnohé opět...

Jana Švandová: Půvabná herečka, která našla štěstí až po čtyřicítce

Herečka Jana Švandová letos oslavila 78. narozeniny, i tak ale diváky neustále okouzluje svým půvabem. Během své bohaté kariéry si vždy uměla udržet eleganci...

Vítejte v Domě lásky: Nové adventní kalendáře Satisfyer 2025

Letošní vánoční sezóna bude díky uvedení adventních kalendářů Satisfyer 2025 žhavější než kdykoli předtím. Elegantní edice DELUXE a PREMIUM, inspirované atmosférou stylového útočiště, zvou...

Odborníci varují seniory před exekucemi za pokuty v MHD, pozor i na falešné revizory

Začíná to zapomenutou jízdenkou či propadlým kupónem, končit to však může exekucí na důchod. Systém pokut v městské hromadné dopravě se pro mnoho seniorů...

Útěk z města za klidem. Sen o domě se zahradou a jeho skryté nástrahy

Vyměnit ruch velkoměsta za klid venkova, nekonečné kolony za ranní procházku a malý byt za dům se zahradou. Stále více Čechů opouští centra měst...

Špenát: zelený favorit zdravého talíře, nebo skrytý problém? Pravda leží někde uprostřed

Pro někoho nostalgie na školní jídelnu, pro jiné superpotravina, kterou si s chutí přidají do smoothie. Špenát má pověst zdravé zeleniny, ale stejně jako...

Půjčka pro podnikatele jako skvělý odrazový můstek

Jak jste začínali se svými podnikatelskými plány? Nic takového se nerodí přes noc, chce to dlouhé zvažování pro a proti, že? Nakonec vyhraje odvaha,...

Podzimní večery plné klidu, smíchu a skvělých filmů

Podzim přináší kratší dny, dřívější stmívání a chuť schovat se doma do tepla. S koncem léta přicházejí vůně horkého čaje, které přímo vybízejí zachumlat...

Podzimní kolekce Columbia TITANIUM Hike představuje funkční vrstvené oblečenípro pohodu do nepohody

Podzimní outdoorová kolekce renomované značky Columbia přináší prémiovou vysoce funkční řadu oblečení Columbia Titanium, která využívá ty nejlepší technologie a materiály značky Columbia a...

Kostky LEGO® s Braillovým písmem přichází do Česka, symbolicky k 200. výročí jeho vzniku

Vzdělávací pomůcka, která spojuje svět kostek LEGO® s Braillovým písmem, přichází do České republiky. Po úspěšném zavedení ve více než 30 zemích světa přináší...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3