Pět tipů, jak potraviny vyhazovat co možná nejméně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Češi se sice v plýtvání jídlem lepší, premianty ale stále nejsou. Jaké zvyky si osvojit, aby lednice nebyla plná zkaženého jídla, které místo na talíř rovnou putuje do koše? Připravili jsme pro vás pět ověřených tipů, jak vyhazování jídla zamezit co nejefektivněji.

Podle nedávné studie výzkumné společnosti IPSOS pro Unilever se Češi v plýtvání jídlem polepšují. Data ze začátku minulého roku ukazují, že 81 % oslovených lidí zřídka nebo nikdy nevyhazuje jídlo. To oproti roku 2019, kdy byl realizován identický průzkum, znamená nárůst o tři procentní body.

Důvody jsou nasnadě. Dvě třetiny obyvatel cítí při vyhazování potravin vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za něž jídlo koupili, druhým aspektem, proč se lidé snaží svou ledničku vytěžit naplno, je také zátěž životního prostředí. K příčinám pozitivní změny patří i fakt, že lidé si stále více uvědomují rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby.

I přes viditelné zlepšení se ale v našich domácnostech stále jídlo vyhazuje. Podle průzkumu to je nejčastěji ovoce, zelenina nebo chleba. Vysoko se v žebříčku umisťují i uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko a maso. Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich nelibý zápach nebo špatný vzhled.

Jak se tomu vyvarovat? Zde je pět praktických tipů, které pomohou zbytečnému vyhazování potravin, a tedy zároveň plýtvání, předejít. Navíc mohou být skvělými (nejen) novoročními předsevzetími. Jakmile uvidíte, že má vaše chování viditelné dopady, s větší pravděpodobností u návyků vydržíte.

 

Tip č. 1: Plánujte, plánujte, plánujte

Hlavní důvod, proč nám v ledničkách zbývá nevyužité jídlo, je skutečnost, že si nákupy dobře neplánujeme. Na nákupy bychom proto měli vždy vyrážet s předem připraveným nákupním seznamem na daný týden nebo dobu, na níž potraviny pořizujeme.

Seznam by se pak měl odvíjet od předem připraveného jídelníčku na ono období a také od toho, jaké suroviny
v ledničce už máme. Připomíná vám to scénu z Pelíšků? Možná. Důkladné plánování ale vede k využití čerstvých surovin, které doma máme, zároveň napomáhá tomu, abychom na nákupech neutráceli peníze za zbytečnosti.

Jídla (ale třeba i nápoje) také plánujte tak, abyste postupně využívali všechny načaté či částečně spotřebované ingredience. Když si například otevřete shiitake pesto, naplánujte si s ním jídla na celé dva týdny, abyste ho po jednom otevření skleničky za nějaký čas nevyhazovali. To se týká i různých omáček, bylinek, velkých jogurtů
a podobně. Zároveň dbejte na to, abyste vždy všechno nabírali čistou lžící, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. V žádném případě pak nepoužívejte lžíci, kterou jste před tím olízli.

 

Tip č. 2: Dejte si práci se správným uskladněním potravin

Správné uskladnění surovin vede k jejich delší výdrži. Napřed je třeba se ujistit, že máme dobře nastavenou teplotu chladničky, a to na ideální úroveň kolem 4 °C. Tato teplota pomáhá zpomalit růst bakterií a prodlužuje trvanlivost potravin.

Dále je pak vhodné rozdělit ledničku na jednotlivé tepelné sektory: horní část je většinou teplejší, takže je ideální pro připravená jídla a nápoje. Spodní část a zeleninové zásuvky jsou naopak dobré pro skladování syrových potravin. Prostřední poličky vyhovují mléčným výrobkům, jelikož tu panuje stabilní teplota. Zajímavé je to třeba s kimchi. Pokud chcete, aby více pracovalo, fermentovalo, dejte ho do horní části lednice. Pokud chcete, aby fermentovalo méně, dejte ho níže.

Tip č. 3: Buďte v kuchyni kreativní

Jeden z důvodů, proč Češi jídlem plýtvají, je, že neví, jak se zbylými surovinami naložit. Co s tím? Snažte se pro zbytky vařených, ale i čerstvých jídel najít využití. Zbylo vám maso? Natrhejte ho a dejte do sendviče. Máte
v šuplíku smutnou zeleninu? Šup s ní na pánev a pak do zeleninového kyše. Zbylou zeleninu nebo maso můžete také orestovat například s trvanlivou Pad Thai omáčkou. A starý chleba? Připravte si italskou panzanellu!

Tento bod bude možná pro spoustu z nás nejtěžší, protože vyžaduje vybočení z našich zajetých zvyků
a receptů,“
říká Martin Kudera, zakladatel značky Živina, která se o edukaci v neplýtvání potravinami snaží dlouhodobě. „Jakmile objevíte kouzlo nových receptů, nejenže obohatíte svůj tradiční jídelníček, ale také pomůžete spotřebovat všechny suroviny v lednici,“ dodává.

Pracujte také s časem. Existuje celá řada vynikajících receptů, které budete mít se správným postupem
a vhodnými a kvalitními ingrediencemi za chvilku hotové a moc si pochutnáte.

 

Tip č. 4: Nevařte od oka

Další krok, který vám pomůže v domácnosti neplýtvat: Předtím, než se vrhnete do vaření, se zamyslete nad tím, kolik porcí jídla vlastně potřebujete během týdne uvařit. Je pravděpodobné, že pokud to s množstvím připraveného jídla přeženete, bude vám dlouho okupovat ledničku, a nakonec stejně skončí v koši.

Pokud tedy nejste v odhadování zběhlí, přizvěte si k vaření na pomoc jednoduchou kuchyňskou váhu. Většina receptů obsahuje přesné informace o gramáži, navážit správné množství by tak neměl být problém.

 

Tip č. 5: Nebojte se mrazáku

Pokud víte, že nemáte čas nebo příležitost některé potraviny sníst, dejte je do mrazáku. Může tam putovat nejen nakrájené ovoce a zelenina, které následně můžete později například ve smoothies, naporcovaný chleba, do mrazáku mohou ale přijít i bylinky, třeba když je zmrazíte s kapkou olivového oleje ve formičkách na led.

Při zamrazování dbejte na to, abyste suroviny rozdělili na menší porce. Až je budete v budoucnu potřebovat, nebudete jídla muset rozmrazovat tolik. Používejte také balení, které je vhodné pro zmrazení, abyste zabránili tvorbě mrazu a zadržení vlhkosti. Vhodné jsou mrazicí sáčky nebo speciální kontejnery na mražení.

Máme pro vás recept na „instantní“ ramen do skleničky

Ingredience:

– Rýžové Bún nudle (nebo jakékoliv instantní nudle, které není třeba vařit)

– Tofu (100 gramů)

– Edamame fazolky

– Zelenina – mrkev, cibule

– Shiitake pesto (2-3 lžičky)

– Sójová omáčka (1-2 lžíce)

– Čilipasta (1-2 lžíce, pokud to máte rádi pálivé)

– Sezamový olej (1 lžíce)

 

Postup:

1. Ve sklenici smíchejte Shiitake pesto, sójovou omáčku a sezamový olej.

2. Přidejte do sklenice tofu, edamame fazolky a nakrájenou zeleninu – mrkev a cibuli.

3. Přidejte Bún nudle nebo jiné rychlé těstoviny.

4. Takto připravenou směs si můžete uložit do lednice, kde vám bez problémů vydrží až 4 dny.

5. Ve chvíli, kdy budete mít na ramen chuť, stačí vyndat sklenici z lednice a obsah zalít vařící vodou. Třeba i v práci.

5. Ramen pak můžete nechat 5 minut odpočívat, dokud těstoviny nezměknou a zelenina nezjemní. Počkejte, až se jídlo zahřeje a všechny chutě se prolnou.

6. Ozdobte podle chuti a podávejte.

7. Mňam!

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...
Reklama
Reklama