Med a jeho blahodárné účinky pro zdraví

Med je po staletí oblíbenou ingrediencí. Naši předkové ho odjakživa vychvalovali nejen pro skvělou chuť, ale i pro léčebné a omlazující účinky. Už v době kamenné hledali divoké včely, aby získali trochu vzácné, chutné hmoty, která je zároveň přírodním sladidlem. Tato pochutina má širokou škálu využití nejen v potravinářském a kosmetickém průmyslu, ale hlavně má pozitivní vliv na naše zdraví.
Druhy medu
Med můžeme rozdělit na 2 druhy: Prvním z nich je med květový, známý také jako nektarový. Je typický svojí vůní po květech jarních rostlin a ovocných stromů. Poznat se dá i na první pohled, jeho barva je totiž světlá, ať už v různých odstínech žluté a hnědé barvy. Dalším druhem je med lesní, neboli medovicový. Ten pochází z lesních rostlin a má mnohem tvavší, výhradně hnědou barvu.
Který med je nejzdravější?
Tipli byste si, že nejzdravější med je ten světlý květový? Pokud ano, máte pravdu. Většinou si lidé myslí, že lesní medy jsou kvalitnější, protože netuhnou. Na druhou stranu jsou ale hůře stravitelné, protože obsahují vysoké procento minerálních látek. Pro regeneraci lidského organismu, ale i z hlediska dalších benefitů pro tělo je ideální květový med luční.
Léčebné účinky
Med je skvělý antioxidant a obahuje širokou škálu minerálních látek. Těmi jsou železo, hořčík, vápník, sodík, mangan, draslík, dále vitaminy skupiny B a vitamin C. Důležitou složkou jsou taktéž enzymy amyláza a sacharóza.
V čem nám med pomáhá?
Med posiluje imunitní systém člověka, má antibakteriální účínky a zároveń je skvělým zdrojem energie. Dále podporuje trávení, neboť látka acetyicholin, kterou toto přírodní sladilo obsahuje, povzbuzuje činnost střev a enzymy urychlují proces trávení. Další velmi prospěšnou vlastností pro člověka je fakt, že med posiluje činnost srdce. Látka acetyicholin totiž rozšířuje drobné cévy a tím snižuje krevní tlak.
Dále má med příznivý vliv při onemocnění jater. Pokud má někdo s tímto důležitým orgánem problémy, je mu doporučeno sladit medem namísto cukrem. V případě medu jsou jednoduché cukry přímo vstřebány do krve a neprocházejí játry, čímž nejsou játra zbytečně zatěžována. Pomáhá dokonce i při vnějších potížích. Může se využít k hojení ran popálením nebo vředů, a to díky obsahu složitých cukrů, dextrinů. Medové kůry se používají i při svědivosti nebo kožních onemocnění.
Pokud jste alergičtí na pyl a užíváte pravidelně med, projevy alergie se vám můžou po čase zmírnit nebo někdy dokonce vymizet. V medu se totiž nacházejí pylová zrnka v podprahovém množství, která ještě nevyvolají celkovou alergickou reakci, ale pouze malou odezvu organismu v podobě tvorby protilátek.
Správné skladování
Máte svůj oblíbený med doma? Nezapomeňte na správné uskladnění. K uchování medu jsou vhodné uzaviratelné sklenice nebo kamenina. Med patří do sucha a chladna (vlhkost se doporučuje maximálně do 60%, teplota do 15°C). V kuchyni, kde vaříte by med neměl vůbec být. Chtraňte ho před sluncem. Ve vlhkém prostředí může v medu dojít k mikrobiologickým procesům, například ke kvašení. I když med vydrží dlouho, přesto je lepší ho co nejdříve zkonzumovat. Při dlouhodobém skladování totiž nebude tak hezky vonět a ztratí svou biologickou hodnotu. Již po čtyřech letech dochází ke snížení enzymatické aktivity medu, a to zhruba až o polovinu.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)