Kdoule se vrací do módy, a to nejen v kuchyni

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Slunečné a teplé letní dny jsou za námi, a proto je třeba myslet s příchodem sychravého počasí i na naše zdraví a imunitu. Zkuste své tělo nadopovat vitaminy v podobě podzimního ovoce a jestli vás nudí tradiční jablka a hrušky, můžete dát přednost netradičním kdoulím.

 

Na vaření i na okrasu

Kdoule spolu s mišpulemi rostou na stromech, které na jaře nádherně kvetou a jsou tak ozdobou každé zahrady. Je to ovoce našich babiček nebo spíše už prababiček, které se pomalu vrací zpět do českých kuchyní. Samy o sobě se nedají jíst přímo ze stromu, protože jsou trpké a tvrdé. Je potřeba je nejprve tepelně
upravit (upéct nebo uvařit) a pak je dále zpracovávat do koláčů, na marmelády nebo kompoty. Zajímavé je,
že při přípravě marmelády není potřeba přidávat želírovací přípravky, protože kdoule při vaření želíruje sama.

 

Kdoule našly své využití i v kosmetice.
Výrobci je využívají například do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (třísloviny nebo tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.


Ze dvou třetin jablko, z jedné hruška

Kdoule si oblíbil i šéfkuchař restaurace Signature Pavel Veltruský, který se o nich učil sice už ve škole,
kde si je ukazovali na obrázku, ale poprvé je ochutnal až po deseti letech ve Francii, byla to láska na první ochutnání.  „Mou nejoblíbenější pochutinou jsou pečená jablka nebo hrušky a chuť kdoule je ze dvou třetin jablko a z jedné třetiny hruška, pro mne tedy ideální kombinace,“ vysvětluje Pavel s úsměvem. Zkuste si upéct kdoulové crumblé s pohankovou drobenkou podle jeho receptu. Ideálním pomocníkem při pečení může být trouba Amica TNZ 210TD, která umožňuje přednastavit si až 37 programů pečení. Stačí připravit oblíbený pokrm, vložit jej do trouby a zvolit příslušný program. Trouba sama rozhodne o volbě teploty, době a způsobu pečení.

 

Kdoulové crumblé s pohankovou drobenkou podle Pavla Veltruského

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:
-Kdoule 4 ks
-Brusinky 350 g (můžou být i mražené)
-Jablka 5 ks
-Šťáva z 1 citronu
-Cukrový sirup 500 ml

Sirup:
-Cukr hnědý 250 g
-Voda 250 ml
-Vanilkový lusk ½ ks
-Skořice celá 1 ks
-Badyán 2 ks
-Kardamom 4 ks

Všechny suroviny mimo vanilky necháme povařit na mírném ohni cca 15 minut, nakonec přidáme vanilkový lusk a přecedíme.

Pohanková drobenka:
-Máslo měkké 50 g
-Hnědý cukr 60 g
-Pohanková mouka 100 g

Všechny suroviny rukou promícháme

Kdoule propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu a pečeme při 190 °C  cca hodinu. Poté je necháme vychladnout, oloupeme, vyjadřincujeme a rozkrájíme na kostky cca 1x1cm a dáme do mísy.

Jablka oloupeme, také vyjadřincujeme, nakrájíme rovněž na kostky cca 1x1cm a přidáme do mísy ke kdoulím.

Brusinky povaříme 2 minuty v cukrovém sirupu a přidáme ke kdoulím a jablkům do mísy. Směs ovoce přendáme do zapékací mísy, posypeme pohankovou drobenkou a pečeme cca 40minut 180 °C.

Servírujeme se skořicovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

 

Reklama

Doporučujeme

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Rožmberk nad Vltavou s Kabátem, Richardem Krajčo, Dymytry či Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Divokej Bill, Sofian Medjmedj, Visací zámek, Tomáš Klus a další Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ na Rožmberku vystoupí kapela...

Burger King rozkřupal léto. Letní limitka Summer Crunch křupe až za roh

Řetězec Burger King znovu ovládla letní limitovaná nabídka s názvem Summer Crunch, která staví na zážitku z intenzivní křupavosti a přináší sezonní kombinaci ingrediencí,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...
Reklama
Reklama