Reklama

Koupě i pronájem nemovitosti může být zapeklitou záležitostí. Vyznáte se v realitních pojmech?

Sdílet článek

Reklama

Reklama
'

 

 

 

 

 

 

Pronajmout či dokonce koupit nemovitost není v dnešní době nic jednoduchého. Pokud se pro tento krok rozhodnete, čeká vás spousta času stráveného brouzdáním po internetu, hledáním nejlepších možností
a alternativ a vyřizováním byrokratických nezbytností. Co při tom nepřehlédnout a na co se zaměřit?

Pronájem je proces, kdy přímo majitel nemovitosti tuto nemovitost pronajímá nájemníkovi. Oproti tomu podnájem znamená pronájem třetí osobě – tedy nájemník pronajímá nemovitost dalšímu nájemníkovi.
Pokud se pro tyty varianty rozhodnete, vyhledejte si informace na internetu, udělejte si zevrubný přehled
o tom, jaké jsou možnosti, ujasněte si věc po finanční stránce a v nejlepším případě si sepište všechny své požadavky postupně dle důležitosti. Nevíte-li si rady, nebojte se obrátit na odborníka a využít služby realitní kanceláře.

„Při výběru realitní kanceláře se vyplatí zjistit si zkušenosti známých, případně si pročíst recenze,“ říká Lubomír Milek, generální ředitel realitní sítě CENTURY 21, www.century21.cz. Nebojte se dát na svůj instinkt, pokud se vám makléř zdá podezřelý, najděte si raději jiného. Za služby realitní kanceláři odvádíte provizi,
ale mohou vám velmi pomoci, dobří makléři dokážou správně poradit a najít to, co vám samotným může zůstat skryté.

Velmi důležité jsou pak sestavení a podpis smlouvy, i s tím vám realitní makléř umí poradit. Nájemní smlouva se uzavírá na dobu určitou nebo na dobu neurčitou.

S koupí nemovitosti je to trochu složitější. Přinejmenším zde musíte vynaložit více síly a pozornosti, více zvážit různá hlediska. V prvé řadě je stěžejní si ujasnit, zda nemovitost opravdu chcete koupit. „Koupě nemovitosti je vhodná pro rodiny, které mají a do budoucna plánují osobní i pracovní vazby na jednom místě, a hlavně mají dostatečné finanční prostředky,“ doporučuje Lubomír Milek, generální ředitel realitní sítě CENTURY 21, www.century21.cz. Zpravidla je nutné si na koupi nemovitosti sjednat hypotéku, kterou banky poskytují po doložení schopnosti splácet. V závislosti na finančních, ale také časových možnostech se můžete rozhodovat mezi nemovitostí starší a novou. Starší nemovitosti mívají dobře vyřešenou infrastrukturu a vybavenost,
u nových je zase výhodou možnost většího zásahu a úprav. Při koupi neřešíme jen samotnou nemovitost,
ale také její okolí. Body přidávají obchody, školy, parkovací místa či městská zeleň. Pozitivně zase nepůsobí hlasité továrny, skládky nebo dálnice v blízkosti. Koupě nemovitosti je docela věda, a proto i zde oceníte pomoc odborníka, který vám pomůže se zorientovat.

Udělejte si s námi KVÍZ: Vyznáte se v realitních pojmech?
(Správné odpovědi naleznete pod kvízem)

1) Jak se nazývá pravidelná splátka k úhradě dlouhodobého dluhu, která se skládá z vlastní splátky
a připočteného úroku?
a) Bonita
b) Anuita
c) Likvidita

2) Jak se nazývá soubor údajů o nemovitostech obsahující základní informace a popis jejich geometrického a polohového určení?
a) Státní pozemková mapa
b) Rozpis nemovitostí
c) Katastr nemovitostí

3) Budovy, které jsou určené k občasnému bydlení, jako jsou třeba zahradní domky nebo chatky, nebývají označeny standardním číslem popisným, ale postačí jim jiné číslo – jak se toto číslo jmenuje?
a) Evidenční
b) Parcelní
c) Orientační

4) Jaký je rozdíl mezi realitním brokerem a makléřem?
a) Broker se zabývá zprostředkováním nabídky vhodných nemovitostí zájemcům o koupi, kdežto makléř shání vhodné kupce pro konkrétní nemovitost
b) Makléř se setkává osobně se svými klienty, broker obchoduje s nemovitostmi na burze
c) Žádný


5) Jaký je rozdíl mezi označením 1+1 a 1+kk?
a) Žádný
b)  1+1 značí dvě místnosti – jednu obytnou a jednu kuchyň, kdežto 1+kk značí jednu místnost, která zahrnuje kuchyňský kout
c) Označení 1+1 se využívá pro byty i domy, kdežto označení 1+kk pouze pro byty

6) Co je to extravilán?
a) Nezastavěná část katastrálního území obce
b) Zastavěná část katastrálního území obce
c) Druh nemovitosti

7) Jakým slovem označujeme byt zasahující do dvou pater?
a) Mezanin
b) Mezonet
c) Loft

8) Jak se nazývá smlouva mezi nájemcem a pronajímatelem?
a) Smlouva o pronájmu
b) Pronájemní smlouva
c) Nájemní smlouva

 
9) Čeho je Bonita rozhodujícím ukazatelem?
a) O výši úvěru, který klient může dostat
b) Rozhodne, zda klient dostanete úvěr nebo ne
c) Způsobu čerpání hypotečního úvěru

10) Co znamená pojem tranše?
a) Každé jednotlivé čerpání úvěru
b) Pozastavení čerpání úvěru
c) Jednorázové čerpání úvěru

 

 

 

1)b, 2)c, 3)a, 4)c, 5)b, 6)a, 7)b, 8)c, 9)b, 10)a

 

Doporučujeme

Obyčejná chůze s těžkým batohem slibuje zázraky na počkání

Běhání ničí vaše klouby a posilovna vás k smrti nudí. Do fitness světa proto s obrovskou vervou vtrhl takzvaný rucking. Obyčejná svižná chůze se...

Konec osamělého mateřství. Ženy zakládají sdílené domácnosti

Být svobodnou matkou představuje naprosto enormní finanční i psychickou zátěž. Mnoho žen proto aktuálně volí zcela revoluční řešení a zakládá komunity zvané Mommunes. Sdílené...

Pondělky na minimum zachraňují duševní zdraví tisícům zaměstnanců

Nedělní úzkost před začátkem nového pracovního týdne představuje pro obrovskou část populace naprostou noční můru. Fenomén pondělků na minimum proto navrhuje radikální řešení v...

Útulný domov plný věcí? Cluttercore vrací do interiérů skutečný život

Dlouhé roky nám interiéroví designéři tvrdili, že štěstí najdeme výhradně v poloprázdných a dokonale čistých místnostech. Aktuální trend zvaný cluttercore ovšem tento mýtus zcela...

Spánkový rozvod zachraňuje moderní manželství před absolutním krachem

On chrápe jako medvěd, stahuje z vás peřinu a neustále se převaluje, pročež vy ráno vstáváte s temnými kruhy pod očima a příšernou náladou....

Konec složitého vaření hlásí trend, který ovládl všechny moderní kuchyně

Zapomeňte na zdlouhavé vyvařování a hory špinavého nádobí ve dřezu. Sociální sítě pobláznil trend takzvaných holčičích večeří. Tento nesmírně osvobozující koncept spočívá v poskládání...

Líčení očí zvané svatozář opticky zvětší a rozjasní váš unavený pohled

Ostře řezané kočičí linky protáhlé až ke spánkům pomalu ustupují do pozadí a uvolňují místo mnohem romantičtějšímu stylu. Technika líčení zvaná andělská svatozář pracuje...

Zapomeňte na seznamy památek a zažijte letos dopaminové cestování

Trávíte svou draze zaplacenou dovolenou běháním od jedné historické památky ke druhé a večer padáte naprostým vyčerpáním do postele? Dopaminové cestování tento starý model...

Lajkujete fotky svého bývalého partnera? Možná se dopouštíte mikronevěry

Fyzický kontakt už dávno není jedinou definicí partnerské zrady. Moderní technologie stvořily zcela nový fenomén mikronevěry, kdy pouhé posílání vtipných obrázků nebo časté komentování...

Konec tichého luxusu hlásí obrovský návrat zvířecích vzorů a masivního zlata

Uhlazené drdoly a nenápadné béžové svetry uvolňují místo naprostému módnímu extrému. Sociální sítě aktuálně válcuje styl mafiánských manželek plný objemných kožichů, výrazného líčení a...

Pobyty v absolutním tichu se stávají nejžádanější formou luxusního odpočinku

Představte si naprosto idylické prostředí uprostřed hlubokých lesů, kde hned po příjezdu odevzdáte mobilní telefon a zavážete se k celému týdnu naprostého mlčení. Tiché...

Minimalismus prohrává na plné čáře s kovbojskými klobouky a třásněmi

Zpěvačka Beyoncé vydala své nejnovější country album a v ten samý moment vzrostlo vyhledávání westernových bot na internetu o tisíce procent. Divoký západ totiž...

Tajemné fotky dvou káv: Zjistili jsme, proč lidé úzkostlivě skrývají nové partnery

Vyfotíte svůj nedělní stůl v oblíbené kavárně a zcela nenápadně necháte v rohu snímku vykukovat cizí mužskou ruku. Moderní fenomén takzvaného měkkého startu dává...

Stříbro, nebo zlato? Generace Z má v tomto prastarém sporu naprosto jasno

Prohrabujete se ranní šperkovnicí a marně hledáte tenoučký zlatý řetízek, který léta tvořil váš naprosto bezpečný módní základ. Nastal ideální čas ho s klidným...

Vlasy lesklé jako zrcadlo: Trend, který naprosto ovládl sociální sítě

Záblesk fotoaparátu se odráží od naprosto dokonale hladké kštice modelky a vy se marně ptáte, jak takového nadpozemského lesku dosáhnout doma před zrcadlem. Efekt...
Reklama
Reklama
Reklama