Veganská vánočka (staročeská)

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Snad babičce nevadí, když s oblibou vezmu její recept a zveganizuju ho :- ) Budiž mi omluvou, že se pak výsledek chutí i strukturou podobá co nejvíce originálu. Tady tedy prozrazuji náš další rodinný recept,
byla by škoda si ho vzít do hrobu, jak se říká… Tajemstvím chuti naší vánočky je fenykl.
Nebojte se a zkuste to, nemůžete litovat :- )

Veganská vánočka (staročeská)

Ingredience

1 kg                hrubá mouka
200 g              margarín Alsan bio
200 g              cukr moučka
1 špetka         sůl
3 PL               chia semínka
3 PL               sójové mléko Zajíc
30 g                droždí
250 ml            voda
1 KL               drcený fenykl
1 – 2               citrony na kůru
100 g              loupané mandle
100 g              rozinky

 

Den předem si připravíme jemnou drobenku z prosáté mouky, soli, cukru, sypkého sójového mléka, citronové kůry, fenyklu a rozpuštěného tuku a necháme ji přikrytou utěrkou při pokojové teplotě. Předtím odebereme část mouky a cukru na kvásek a dáme stranou. Oloupeme a nakrájíme si mandle, opereme rozinky, aby byly před vlastním použitím suché.

Připravená drobenka je důležitá, protože se všechny přísady spolu dokonale proleží a navíc se pak těsto mnohem snadněji a rychleji propracuje. Pokud je pro někoho přidávání fenyklu překvapením, pak vězte,
že právě fenykl dělá tento recept naprosto jedinečným.

Druhý den připravíme kvásek z vlažné vody, rozdrobeného droždí, mouky a cukru, který necháme krátce v teple kynout. Do drobenky přidáme chia semínka předem namočená ve vodě a kvásek a vypracujeme těsto. Doporučuji začít v míse vařečkou, poté pokračovat na podložce jen rukama. Na vypracování těsta velmi záleží, proto mu věnujeme dost času. Lesklé, hladké, pružné a nelepivé těsto dáme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 3 – 4 hodiny kynout – já ho ukládám do postele a přikrývám pokrývkou.
Během kynutí doporučuji těsto aspoň 2x znovu prohníst na podložce a zároveň do něj průběžně zapracovat mandle (malou část si necháme na posypání) a rozinky. Bohatě vykynuté těsto pak na podložce znovu propracujeme a rozdělíme na 14 stejně velkých dílů. Upleteme základnu z pěti dílů, přeneseme na plech s pečícím papírem, hřbetem ruky roztlačíme podélný střed pro další patro ze čtyř dílů těsta, které přidáme. Opět naznačíme střed, na který položíme další cop ze tří dílů těsta a nakonec přidáme poslední patro z dvou pramínků. Vánočka je velká, má tendenci se trochu rozjet, můžeme ji tedy na několika místech upevnit špejlemi. Posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Mezitím si rozpálíme horkovzdušnou troubu na 200 °C
a během této doby necháme vánočku ještě na plechu kynout. Plech vložíme do trouby, teplotu snížíme
na 150 °C a pečeme cca 1 hodinu. Propečenost vánočky zkoušíme klasicky špejlí.

Krásné Vánoce přeje Pet :- )

 

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3