Jaké jsou vlastně Velikonoce svátky? Dozvíte se zajímavosti a také receptík na mazanec

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Období Velikonoc je spojeno s pečením tradičních i netradičních pochoutek. Mezi ty tradiční patří bezesporu mazanec. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila recepty s využitím Kysané smetany z Valašska, Kefírového mléka nízkotučného a Bílého jogurtu z Valašska, které jsou vhodné k pečení velikonočních pokrmů, kterým dodávají jemnost a lehkost.  

Zkuste i vy Velikonoční mazanec nebo Velikonoční cupcake ze špaldové mouky s Mlékárnou Valašské Meziříčí.

Velikonoce patří k nejvýznamnějším svátkům křesťanů. Jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, k němuž podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. V západní křesťanské tradici Velikonoce připadají na neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben. Slovanský název svátku, Velikonoce, se vztahuje na „velkou noc“, v níž byl Kristus vzkříšen.

Svatý týden začíná Modrým pondělí, kdy dětem a studentům začínaly jarní prázdniny. Následovalo Šedivé úterý. V tento den hospodyně uklízely a vymetaly pavučiny. Ani jeden z těchto dvou dnů nebyl nijak výjimečný z hlediska lidových zvyků. Větší roli hrály dny nadcházející. Popelečná středa, neboli také Škaredá či Sazometná byla dnem, kdy Jidáš na Ježíše žaloval. Vymetávaly se saze z komína, odtud název Sazometná. V tento den se nemá podle lidové pověry nikdo škaredit, protože by mu to mohlo vydržet každou středu v roce. Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění. Rodiny se modlily a všichni se omyli rosou, která bránila onemocnění šíje a dalším nemocem. Uklízelo se a smetí se odnášelo na křižovatku cest, aby se nedržely v domech blechy. Aby stavení opustil hmyz a myši, zvonilo se paličkou o hmoždíř. Na Zelený čtvrtek utichaly zvony – „Odlétaly do Říma“. Znovu se rozeznívaly na Bílou sobotu. Místo zvonů se však ozývaly ve vsích dřevěné řehtačky a klapačky „klapání“. V odpoledních hodinách se scházeli chlapci a dívky a říkali říkanky o  Jidášovi. Dodnes se právě tento den objevuje na pultech pečivo „jidáše“, které se i dříve podávalo namazané medem.

Velký pátek byl den hlubokého smutku a dodržoval se přísný půst na památku ukřižovaného Ježíše Krista. Také výzdoba kostelů byla tento den chudá a písně se zpívaly bez doprovodu varhan. Někde i na Velký pátek nahrazovaly řehtačky hlas zvonů a oznamovaly poledne a ranní i večerní klekání. Chodilo se s velkým hlukem po vesnici, děti s řehtačkami honily Jidáše. Nemělo se pracovat na polích, hýbat se zemí, nemělo se prát prádlo. Přesto symbolem Velkého pátku byla voda, tou se lidé omývali pro zdraví, vykrápěl se chlév a omývala zvířata. Také se tento den děly zázraky, zem se otevírala, aby ukázala své poklady.

Na Bílou sobotu se ještě před východem slunce muselo uklidit, vybílit stavení, vymetalo se novým koštětem. Pekly se mazance, beránci a také chléb. Vše se chystalo na Boží hod velikonoční. Chlapci pletli pomlázky z vrbových proutků, vázaly se březové větvičky a zdobila se vajíčka. Boží hod velikonoční vycházel ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Noc byla označována za „velkou“ , odtud pochází název Velikonoce. V neděli se také začala jíst tradiční velikonoční jídla, jako vejce, mazanec, beránek, víno a chleba. Tento den byl také ve znamení pojídání dobrých pokrmů, klobás, nádivek a dalších. Na Boží hod se setkávaly jen nejbližší rodiny, bez přátel a známých. Na Velikonoční pondělí neboli Červené pondělí brzy ráno vycházeli chlapci, koledníci s pomlázkami šlehat děvčata, aby z nich vyhnali nemoci a lenost. Dostávali od děvčat malovaná vajíčka a cukroví. Proutí, ze kterého se pomlázky pletly, byla přisuzována životodárná síla.
Kdo dostal pomlázkou, ten omládl.


Velikonoční mazanec

Použité suroviny:

190 g celozrnné špaldové mouky
150 ml Čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
50 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 sáček sušeného nebo čerstvého droždí
3 žloutky
170 g ovesných vloček (jemně namletých)
50 g třtinového cukru
70 ml oleje (můžeme použít zdravější variantu např. kokosový olej)
1 lžička vanilkového extraktu
sušené ovoce dle chuti (nasekané meruňky, brusinky, rozinky dle toho, co máme doma)
vejce na potření
mandle na posypaní

Postup:

V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme Kefírové mléko nízkotučné
z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt
z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek. Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při

180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.

 

Velikonoční cupcake ze špaldové mouky

Použité suroviny:

125 g špaldové mouky
50 g třtinového cukru
100 ml Kefírové mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
60 ml oleje (můžeme použít např. kokosový olej)
1 lžička prášku do pečiva
1 větší vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli

Krém:

250 g mascarpone nebo tučný tvaroh
65 g moučkového cukru
100 ml Čerstvé smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
na dozdobení drobné ovoce nebo barevné zdobení

Postup:

Do mísy přesypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a dáme stranou. Ve druhé míse si vyšleháme vejce
s třtinovým a vanilkovým cukrem, poté přidáme olej. Do vzniklé směsi začneme postupně přidávat špaldovou mouku s práškem do pečiva a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyšleháme dohladka.

Troubu si předehřejme na 170°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. 
Těsto rozdělíme do asi 12 košíčků tak, aby byly do 3/4 plné. Pečeme zhruba 20 minut.

Mezitím, co se nám cupcake pečou si připravíme krém. Dohladka si vyšleháme mascarpone, případně tučný tvaroh, můžeme přidat vanilkové aroma. Přidáme prosetý cukr a nakonec i Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Pokud chceme krém tužší, je lepší cukr smíchat se ztužovačem šlehačky. Vzniklý krém můžeme dát ještě více ztuhnout do lednice.

Po vyjmutí z trouby necháme cupcake vychladnout a nakonec zdobíme krémem, posypkou.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...
Reklama
Reklama