Nechte se inspirovat recepty s novinkou Kurkumová pasta od Hradeckých delikates

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zlatá královna na vašem stole – ochutnejte kurkumovou pastu od hradeckých delikates

  

Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. V indické kuchyni má své stálé místo a využívá se velmi často také v ájurvédě. Kurkuma totiž všeobecně přispívá ke zlepšení zdraví a posílení imunity. Kromě léčivých účinků a lahodné chuti se stává také vyhledávanou složkou kosmetických produktů. Navzdory své zlaté barvě dokáže například vybělit zuby. Vyzkoušet ji můžete například v novince Hradeckých delikates, Kurkumové pastě.

 

KURKUMOVÁ PASTA pasta vyráběná z čerstvého kořene nechává vyniknout výjimečné chuti kurkumy. Obsahuje totiž jen tři ingredience – kurkumu (minimálně 52 %), olivový olej a umeocet. Pasta je šetrně pasterována, bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy a GMO. Pochutnáme si na ní jen tak na bagetce, lahodná je také k sýrům, zelenině, ale také na grilované pochoutky, k ochucování teplých jídel, nebo naopak jako dip. Fantazii se meze nekladou, inspiraci přikládáme v receptech níže.

Kurkumová pasta je k dostání na  e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 100 g = 130 Kč.
Více na
www.hradeckedelikatesy.cz .

 

Inspirace – recepty s kurkumovou pastou:

 

Kurkumová rýže

1 hrnek rýže Basmati
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky Pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého zázvoru
4 tobolky kardamomu
½ konzervy kokosového mléka
sůl, citronový šťáva
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

 

V litinovém hrnci nebo pánvi na lžíci másla zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek. Rýži důkladně propláchněte v cedníku vodou. Přidejte ji do hrnce k cibuli a česneku a důkladně zamíchejte. Přidejte zázvor, pastu z kurkumy, kardamom, necelou lžičku soli, lžičku cukru a pár kapek citronové šťávy. Obsah hrnce zalijte kokosovým mlékem a vodou, tak aby hladina tekutiny byla cca na dva prsty nad rýží. Přiklopte a vařte do změknutí rýže.

 

Zlaté kuřecí steaky

700 g kuřecích stehenních řízků
2 lžičky Kurkumy pasty HD
1 lžíce Česnekového pesta HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
sůl, pepř, olej nebo bílý jogurt

 

Kuřecí maso z obou stran osolte.

Připravte si marinádu: do asi 100 ml slunečnicového oleje (nebo bílého jogurtu či zakysané smetany) zamíchejte 2 lžičky kukrumové pasty a lžíci Česnekového pesta, společně zamíchejte. Pak přidejte římský kmín, mletou skořici, kardamom, zázvor a trochu čerstvě namletého pepře, smíchejte a lehce osolte. Do marinády dejte maso a nechte ho minimálně 5 hodin v lednici odpočívat.

Rozpalte gril, na mřížce pak opékejte marinovaná kuřecí stehna z obou stran. Během grilování můžete maso ještě jednou potřít partou z kurkumy.

 

Polévka z pečeného květáku s kurkumou

1 malý květák
½ žluté cibule
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 lžička pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
sůl, pepř
1 lžíce hnědého cukru
pár kapek citronové šťávy
7 ml zeleninového vývaru
olivový olej

 

Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 – 30 minut.

V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kukrumy, orestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.

Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem.

Polévku servírujte ozdobenou trochou kurkumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.

 

***

Hradecké delikatesy jsou rodinná manufaktura, která od svého vzniku v roce 2010, usiluje o spojení tří základních principů: co nejšetrnějšího – ekologického pěstování surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem, jejich následného zpracování do formy delikátních a více či méně tradičních výrobků a jejich následného přímého prodeje. Kromě maximální snahy nešetřit na kvalitě a množství/poměrech surovin, je kladen důraz na zajištění co nejlahodnější chuti.

Hradecké delikatesy jsou vyráběny z přírodních surovin, podle originálních receptur, ale především, bez zbytečné chemie.

Hradecké delikatesy jsou prvovýrobci delikates – například nakládaný český česnek v oleji, sušená domácí rajčata v oleji, různá čatní a jiné omáčky, pesta, marmelády a sirupy, přesnídávky a tak dále. 

Více informací na www.hradeckedelikatesy.cz

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3