Podzimní teplý salát z qunoi a zeleniny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mnohočetné výhody quinoi jsme si vyjmenovali v jednom z minulých receptů, tak proč z tohoto zázraku neuvařit další skvělé jídlo? Je podzimní jak použitými surovinami, tak i barvami, které svádí to dobré, zdravé jídlo uvařit a sníst :- )

Salát je doplněný avokádem, ovocem, které svou výživovou hodnotou pro lidské tělo za quinou vůbec nezaostává. Recept doplňuje o zdravé tuky, kterých obsahuje sice dost (15 – 23g na 100g váhy), ale jedná se o nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo velmi prospěšné, jsou to tzv. přátelské tuky.
Seznam všech vitamínů a minerálů je dost dlouhý. Na něj ještě přidejte vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, možná je srozumitelnější říci to, že avokádo vám pomůže snížit tlak, snižuje zánětlivé procesy v těle, je dobré v prevenci proti rakovině. Studie ukázaly, že přidáním avokáda či avokádového oleje do jídla zvyšujeme antioxidační absorpci, což znamená, že zvyšuje nutriční hodnotu ostatních potravin, které jíte.
Tak jdeme vařit…

 

SUROVINY

1 hrnek quinoi
1,5 hrnku zeleninového vývaru
2 lžíce řepkového oleje
2 menší bulvy vařené červené řepy
¼ dýně, ½ menšího lilku
¼ brokolice, ½ žluté papriky
2 žampiony
pár listů čerstvého špenátu
hrst vlašských ořechů + lžíce javorového sirupu
zrníčka granátového jablka
1 zralé avokádo
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř

 

 

Červenou řepu koupíme vařenou či si ji sami uvaříme, trvá to však docela dlouho dle velikosti bulvy.
Pokrájíme jí na kostičky. Na plech dáme na plátky pokrájenou dýni, žampiony, růžičky brokolice a kostičky lilku, který jsme nechali posolený chvíli vypotit – zbavíme se tak jeho nahořklé chuti. Vše polijeme malým množstvím olivového oleje, posolíme, můžeme přidat trochu oblíbených jemných bylinek či pepř.
Někam do rohu plechu dáme ještě vlašské ořechy, které zakápneme lžící javorového sirupu, budou mít krásně karamelovou chuť a vše spolu pečeme při 180 stupních a zeleninu i ořechy hlídáme. Dýně se peče samozřejmě nejdéle, takže postupně do mísy odebíráme zeleninu, které už je hotová. Třeba brokolici stačí
5-10 minut, aby měla ještě stále krásnou barvu a byla na skus. Žampionům dopřejeme barvu. Dýně se peče cca 15 -20 minut a až po jejím mírném vychladnutí ji nakrájíme na kostičky, budou tak držet tvar.

 

 

 

 

Mezitím si v cedníku několikrát velmi horkou či vařící vodou propláchneme quinou, abychom se i u ní zbavili nahořklé chuti. V hrnci rozehřejeme olej a chvilku na něm „opečeme“ quinou. Tato příprava má suplovat přípravu dušené rýže, aby byla quinoa sypká. Quinou zalijeme zeleninovým vývarem, stáhneme plamen
a pod poklicí dusíme 15 – 20 minut. Pokrájíme si nadrobno listy špenátu a papriku na kostičky, můžeme
si na plátky nakrájet půlku avokáda, abychom jej pak mohli stočit do efektní květiny. A nebo se s tím nemusíme trápit a pokrájíme ho na kostky, fakt to ničemu neublíží : – )

Veškerou pečenou zeleninu smícháme s uvařenou quinou, řepou, nasekaným špenátem a paprikou.
Na talíři dozdobíme/dochutíme vlašskými ořechy, zrníčky granátového jablka a avokádem, které posolíme
a opepříme. Můžeme si vzít plátky nejlépe nějakého celozrnného opečeného chleba, na který pak můžeme ochucené avokádo namazat – je to fakt lahoda! Jen už to nebude bezlepková verze, ale co, žijeme jenom jednou : – )

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.
Reklama
Reklama