Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho jsou zdravá, lehce stravitelná a plná bílkovin. Víte však, jak spolehlivě zjistit, zda jsou skutečně čerstvá?
Od července letošního roku došlo k změně v české legislativě, která upravuje pravidla pro skladování vajec v obchodech. Nově se tak mohou skladovat vejce v regálech při teplotě 5 °C až 24 °C, což odpovídá evropským normám. Předtím bylo možné nejvýše osmnáct stupňů. Z toho vyplývá, že nejsou až tak náchylná a ledacos vydrží.
Doma bychom je raději měli skladovat při nižších teplotách – ideálně v ledničce, kde obvykle bývají nejvýše čtyři stupně. Takto uložené vejce nám vydrží čtyři až pět týdnů.
Zkažené vejce a zdravotní problémy
I tak se nám mohou zkazit, zvlášť pokud je porušená skořápka nebo když je máme doma příliš dlouho. Hrozbou jsou také domácí vejce, u kterých nevíme, jak byly skladovány. Necháme-li je pár hodin při vyšší teplotě, nebo dokonce vedle topení či na sluníčku, riskujeme jejich zkažení– může se v nich rozmnožit například salmonelóza nebo další patogeny či toxiny.
V případě jejich konzumace nám hrozí silné průjmy s horečkou a krutými bolestmi břicha, malým dětem, seniorům či oslabeným jedincům by mohla jejich konzumace v krajním případě přivodit i celkovou sepsi.
Tipy, jak zjistit, jestli jsou vejce čerstvá
Naštěstí podle jednoduchého triku můžeme spolehlivě zjistit, zda vejce nejsou stará nebo zkažená. Jak na to? Vezmeme si nádobu se studenou vodou a vejce do ní jemně ponoříme. Čím jsou vejce starší, tím jsou jejich skořápky poréznější a dovnitř se jimi dostává vzduch, díky kterém se vejce ve vodě nadnáší.
Jestliže vejce ihned klesne ke dnu a leží na boku, je čerstvé. Upotřebit můžete i vejce, které se ponořuje pomalu, se špičkou trochu směrovanou vzhůru, už to ale moc neodkládejte.
Buďte obezřetní u vejce, které zůstane plavat nahoře. Lepší je ho nejíst například v úpravě nahniličko. Nemmusí jim nic být, zvláště když po rozklepnutí nezapáchají nebo nemají divnou konzistenci, ale pokud máte pochybnosti, vyhoďte je. Kontaminace bakteriemi či toxiny se totiž vůbec nemusí projevit zápachem.
Jasně, že tento test se nedá udělat s prasklými vejci, ale u těch čerstvě prasklých platí, že by se měla skladovat maximálně dva dny. Jestli jste si ho přinesli prasklé už z obchodu a je na něm například zaschlý žloutek, vyhoďte ho.
Zapojte smysly
Čerstvost vajec můžeme do velké míry posuzovat i našimi smysly. Určitě znáte přirovnání „páchne jako zkažené vejce“ – jestli po rozklepnutí ucítíte zápach, vajíčko nejezte, je zkažené. U čerstvých vajec neucítíte téměř žádnou vůni.
Zkontrolujte stav
Postupem času se taky mění vzhled vejce, nejlépe to můžeme poznat na konzistenci bílku, i tady záleží na vzduchu, který proniká dovnitř skrze skořápku. Zjistit to můžete, když vajíčko rozklepnete do misky.
Čerstvý vaječný bílek bude hustý, mírně neprůhledný a oddělit od žloutku ho bude jedna báseň. Později bílek řídne. Uvidíte-li bílek zakalený, nebo dokonce nějak zbarvený, vejce bude zkažené. Záleží i na žloutku – u starých vajec už nedrží a má mírně vyklenutý tvar po vyklepnutí, navíc bude mít tendenci se roztékat.
Naše tipy
Vyhněte se umývání čerstvých vajec, narušili byste jejich ochranný obal a paradoxně byste do nich mohli zavléci nějaké mikroorganismy.
Vejce, které jsou uvařené natvrdo, vydrží ve skořápce sedm dní, za předpokladu, že je dáte do ledničky dvě hodiny po uvaření. Jestli je oloupete, zkonzumujte je po skladování v ledničce do dvou až tří dnů.
Zdroj foto: Pixabay