Strava na dovolené: Jak si udržet zdravě sestavený talíř i o letních prázdninách?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Léto, dovolená a jídlo – trojice, která patří k sobě. Prázdninová atmosféra často svádí k přejídání nebo naopak k vynechávání jídel kvůli výletům a změně režimu. Ale i během cestování si můžeme užít dobré jídlo bez výčitek a zároveň podpořit zdraví. Stačí dodržet několik jednoduchých zásad, například zdravě sestavený talíř podle projektu Půl talíře.

Dovolená nemusí znamenat automaticky nezdravá jídla nebo přejídání. Stačí si uvědomit, že tělo i v jiném režimu potřebuje živiny, energii a hydrataci. Při výběru pokrmů je vhodné zachovat jednoduché pravidlo – princip zdravě sestaveného talíře. Polovinu tohoto talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). „Nejde o žádnou populární/zázračnou dietu, ale o jednu z možností, jak si vytvořit udržitelný přístup ke stravování. Napomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a zároveň organismu dodat všechny potřebné živiny,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.

Zdravý talíř i na all inclusive? Jde to

Pobyty s all inclusive patří mezi nejoblíbenější formy dovolené. Jídla je dostatek, je pestré a „zdarma“, takže mnozí mají tendenci ztratit míru. Není proto výjimkou, že lidé jedí mnohem víc, než by ve skutečnosti potřebovali.

Základem je pravidelnost – dlouhé hladovění přes den často končí večerním přejedením. Proto je dobré začít den vyváženou snídaní s dostatkem kvalitních bílkovin, jako jsou vajíčka, tvaroh, jogurt nebo kvalitní šunka. Ty dokáží totiž tělo zasytit na delší dobu.

Neméně důležitý je i dostatek tekutin, obzvlášť v teple. Nejlepší volbou je čistá voda, ochucená mátou či citronem. Pozor bychom si měli dát na slazené a alkoholické nápoje. Míchané koktejly mohou být kalorickou pastí. Jeden „sex on the beach“ může obsahovat až 250–300 kcal[1], což odpovídá malému obědu. Alkohol navíc dehydratuje, což je v horku ještě rizikovější.

Jak se neztratit u švédských stolů?

Švédské stoly bývají často výzvou pro sebeovládání. Odborníci proto doporučují se nejprve rozhlédnout a rozmyslet si, co si opravdu chceme dát a jak si jídlo poskládáme. Dávejme přednost lehčím a šetrnějším způsobům přípravy, jako je pečení, dušení nebo grilování oproti smaženému jídlu. Opatrnost se vyplatí i u dresinků a majonézových salátů. I malá porce může obsahovat značné množství skrytého tuku.

Pokud nás “honí mlsná”, místo tří zákusků vyberme jeden, který nás opravdu láká nebo sáhněme po ovoci. Na dovolené v teplejších zemích je totiž bezesporu velkou výhodou přístup k čerstvému exotickému ovoci v konzumní zralosti. Chutná často lépe, je cenově dostupnější a mnohdy je to jediná šance ochutnat ho čerstvé.

„Na trzích v jižních zemích narazíte na mango, papáju nebo marakuju v dokonalé zralosti, jaké u nás běžně nekoupíte. Ale pozor – v chudších oblastech Asie nebo Afriky může být problém s hygienou. Raději si proto kupujte celé kusy ovoce, sami si je omyjte nebo oloupejte. Vyhněte se už nakrájeným ovocným mixům a zeleninovým salátům, pokud si nejste jisti jejich čistotou,“ radí Josef Soukup. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody (např. meloun, okurka, ananas) navíc pomáhají s hydratací, což je v horku neocenitelné.

Co dělat, pokud jsme mimo resort?

Na výlety, túry nebo dlouhé cesty autem se hodí kompaktní a výživné potraviny, které nezaberou mnoho místa, ale dodají potřebné živiny. Například sušené nebo lyofilizované potraviny. „Velkou výhodou sušeného ovoce je, že odstraněním vody dochází ke koncentraci sacharidů – dodají tedy tělu rychlou energii a vlákninu, a přitom nezatíží zavazadlo objemem či hmotností. Výhodné je to při fyzické zátěži, třeba na treku,“ vysvětluje Josef Soukup.

Zároveň ale dodává, že je dobré si pohlídat množství: “Pokud se snažíte zhubnout nebo držet energetický příjem na uzdě, buďte obezřetní. Deset sušených meruněk sníte oproti čerstvým totiž raz dva a snadno si tak navýšíte příjem kalorií.“ Kromě sušeného ovoce se osvědčuje i kvalitní sušené maso, ořechy a semínka. Tyto potraviny poskytnou bílkoviny a zdravé tuky, které zasytí a podporují regeneraci těla při námaze.

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.

O Farmě Bezdínek
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz.


[1]https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/4266/sex-on-the-beach#:~:text=Nutrition:%20One%20serving%20of%20Sex%20On%20The%20Beach%20contains%20253%20calories.

Reklama

Doporučujeme

Sbohem zkažená vejce. S našimi tipy se jim vyhnete

Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho...

Jana Vaculíková: Nový začátek, nová láska, nové písně. A chuť rozdávat radost

Herečka, zpěvačka, podnikatelka a především šansoniérka – tak dnes vystupuje Jana, žena, která prošla osobními i profesními zkouškami, aby znovu objevila samu sebe. V...

Vdávala jsem svou dceru. Moje svatební líčení se však nepovedlo

Když jsem se dozvěděla, že se dcera bude vdávat, měla jsem velkou radost. Následně přišla i nabídka od mé kamarádky na svatební líčení, kterou...

Žínka může být líheň bakterií. Jak ji správně používat, aby vám neškodila

Na první pohled nevinná pomůcka, která má vaši pokožku čistit, může ve skutečnosti dělat pravý opak. Žínky a houbičky na mytí totiž vytvářejí ideální...

Ulehčete si práci s praním. Těchto 5 vychytávek z drogerie vám pomůže a stojí pár korun

Dnes už sice máme moderní pračky, které mají moderní technologie, ale ne vždy to stačí. Pojďme se podívat na pár tipů, které vám usnadní...

Sebedůvěra v batohu: Proč dát dětem do školy nejen svačinu, ale i výbavu na bolístky

První pád na hřišti, odřené koleno po tělocviku nebo spálený prst – začátek školního roku přináší dětem nejen zážitky, ale i drobné úrazy. A...

Přítel mě přemluvil k vyvolání ducha. Po tom co se přihodilo, už by to neudělal

Po zážitku z dětství už jsem s vyvolávání duchů nechtěla mít nic společného. Když mě však v dospělosti k tomu přemluvil můj přítel, nakonec...

Vezměte si pohodlný župan a užijte si wellness

Wellness v županu, ať už doma či v rezortu, prospěje každé ženě. Klid a odpočinek, zní to dobře, že? Udělejte si čas na wellness den....

Tři tipy na rychlou večeři

Kdo by to neznal - po práci už často nemáte chuť na složité vaření. Nemusíte ale zoufat, neboť ne každá příprava jídla je složitá....

Dcery nám daly k výročí svatby nevhodný dárek. Museli jsme jim ho vrátit

Apelovala jsem na své dvě dcery, aby nám k výročí svatby nekupovaly žádný dárek. Bohužel nás neposlechly a my jejich dárek museli odmítnout. Moje dvě...

Přinášíme 5 tipů na nenáročné pokojové rostliny, kteří jsou opravdoví držáci a jen tak je nezahubíte

Dostaly jste další květinu, která vaši péči nepřežila? Nezoufejte! Podívejte se po rostlinkách, které téměř nevyžadují pozornost. Ne vždy se zadaří a nemusí být chyba...

Zbytky vyhořelých svíček nevyhazujte, můžete z nich vyrobit skvělého pomocníka pro vaši domácnost

Většina svíček po použití zanechá vyhořený knot a na dně sklenice zůstane několik centimetrů vosku, který už nezapálíte. Místo toho, abyste zbytek svíčky vyhodili,...

Toužíte po upravených vlasech jako od kadeřníka? S našimi tipy toho lehce docílíte

I když už od naší kadeřnické návštěvy uplynul nějaký čas, vhodnou domácí péči můžeme docílit toho, aby naše vlasy vypadala jako od profesionálů. Stačí...

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát...

Chcete zhubnout tuk na břiše? Vyzkoušejte nejlepší nápoj na hubnutí podle dietologů

Pokud se potýkáte s pár kily navíc, určitě to není žádná tragédie. Jestli však máte v oblasti břicha tuku více, můžete si zadělat na...
Reklama
Reklama