Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit či co při návštěvě této země vyzkoušet, máme pro vás tip na tři klasické recepty, které vám přiblíží pravou maďarskou atmosféru.
Hovězí perkelt
Ingredience: 600 g hovězí kližky, 2 větší cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1 zelená paprika, sůl, pepř, kmín, vepřové sádlo, olej, voda
Ještě než se vrhnete do krájení cibule, namarinujte si nejdřív maso. Dejte si kousky masa do mísy, osolte, opepřete, přidejte lžíci červené papriky, kmín a trochu oleje, a následně propracujte rukama, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
Mezitím si nakrájejte cibuli na drobno, v rozpáleném hrnci rozehřejte vepřové sádlo a osmahněte cibuli dozlatova, nebo spíše až do tmavohněda, zkrátka tak, jak jsme u nás zvyklí ji děla při přípravě guláše. Během restování cibule přisypejte do tuku i trochu kmínu. Pak vložte okořeněné maso, které zarestujte na barvu a zasypejte zbytkem sladké papriky. Tu rychle zapracujte, aby nezhořkla. V tuto chvíli přidejte spařená rajčata zbavená slupky a papriku.
Po zarestování zeleniny podlijte trochou vody, nebo ideálně hovězího vývaru. V žádném případě nesmí maso v tekutině plavat. Následně zmírníme oheň a dusíme asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je nutné, postupně doplňujeme vodu nebo vývar. A máme hotovo. Podávat můžeme například s noky nebo haluškami, ale za mě je nejlepší čerstvý chléb.
Kuřecí paprikáš
Ingredience: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce mleté papriky, sádlo, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, voda
Začněte tím, že si nasolíte kuřecí stehna. Následně si je na rozehřátém sádle osmahněte dozlatova, vyndejte a začněte ve stejném hrnci restovat nadrobno nakrájenou cibuli. Na tu následně vmíchejte mletou papriku, zapracujte rychle tak, aby prošla tukem, vraťte do hrnce maso a podlijte trochou vody nebo kuřecího vývaru. Dosolte a dopepřete dle libosti.
Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne, čili ideálně zhruba hodinu a půl. Jakmile je maso měkké, vezměte si část omáčky z hrnce do misky, kde předtím smíchejte zakysanou smetanu s moukou. Tuto směs následně přilijte zpět omáčky, které se vám tak zahustí. Když je omáčka dostatečně hustá, jídlo je hotové.
Langoše
Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, olej na smažení, česnek, zakysaná smetana a strouhaný sýr na potření
Komu by nechutnaly langoše. Možná ale ne každý ví, že tento oblíbený pokrm pochází právě z Maďarska. Jak na něj? Z droždí, cukru a části vlažného mléka si připravte kvásek. V jiné míse pak smíchejte mouku, sůl, zbytek mléka a právě tento kvásek. Směs vypracujte v těsto a nechte alespoň hodinu kynout. Pokud ale máte dostatek času, můžete zvolit metodu pomalého kynutí přes noc v lednici.
A co dál? Už je to jednoduché. Z těsta si vždy odtrhněte kousek, ze kterého vytvarujete placky a ty pak smažíte v oleji dozlatova. Langoše jsou hotové a co si na ně dáte je jen na vás. Skvělá je však klasická varianta s česnekem, smetanou a sýrem, která je v Maďarsku velmi oblíbená.
Zdroj foto: Pixabay