Objevte chutě maďarské kuchyně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit či co při návštěvě této země vyzkoušet, máme pro vás tip na tři klasické recepty, které vám přiblíží pravou maďarskou atmosféru.

Hovězí perkelt

Ingredience: 600 g hovězí kližky, 2 větší cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1 zelená paprika, sůl, pepř, kmín, vepřové sádlo, olej, voda

Ještě než se vrhnete do krájení cibule, namarinujte si nejdřív maso. Dejte si kousky masa do mísy, osolte, opepřete, přidejte lžíci červené papriky, kmín a trochu oleje, a následně propracujte rukama, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.

Mezitím si nakrájejte cibuli na drobno, v rozpáleném hrnci rozehřejte vepřové sádlo a osmahněte cibuli dozlatova, nebo spíše až do tmavohněda, zkrátka tak, jak jsme u nás zvyklí ji děla při přípravě guláše. Během restování cibule přisypejte do tuku i trochu kmínu. Pak vložte okořeněné maso, které zarestujte na barvu a zasypejte zbytkem sladké papriky. Tu rychle zapracujte, aby nezhořkla. V tuto chvíli přidejte spařená rajčata zbavená slupky a papriku.

Po zarestování zeleniny podlijte trochou vody, nebo ideálně hovězího vývaru. V žádném případě nesmí maso v tekutině plavat. Následně zmírníme oheň a dusíme asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je nutné, postupně doplňujeme vodu nebo vývar. A máme hotovo. Podávat můžeme například s noky nebo haluškami, ale za mě je nejlepší čerstvý chléb.

Kuřecí paprikáš

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce mleté papriky, sádlo, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, voda

Začněte tím, že si nasolíte kuřecí stehna. Následně si je na rozehřátém sádle osmahněte dozlatova, vyndejte a začněte ve stejném hrnci restovat nadrobno nakrájenou cibuli. Na tu následně vmíchejte mletou papriku, zapracujte rychle tak, aby prošla tukem, vraťte do hrnce maso a podlijte trochou vody nebo kuřecího vývaru. Dosolte a dopepřete dle libosti.

Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne, čili ideálně zhruba hodinu a půl. Jakmile je maso měkké, vezměte si část omáčky z hrnce do misky, kde předtím smíchejte zakysanou smetanu s moukou. Tuto směs následně přilijte zpět omáčky, které se vám tak zahustí. Když je omáčka dostatečně hustá, jídlo je hotové.

Langoše

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, olej na smažení, česnek, zakysaná smetana a strouhaný sýr na potření

Komu by nechutnaly langoše. Možná ale ne každý ví, že tento oblíbený pokrm pochází právě z Maďarska. Jak na něj? Z droždí, cukru a části vlažného mléka si připravte kvásek. V jiné míse pak smíchejte mouku, sůl, zbytek mléka a právě tento kvásek. Směs vypracujte v těsto a nechte alespoň hodinu kynout. Pokud ale máte dostatek času, můžete zvolit metodu pomalého kynutí přes noc v lednici.

A co dál? Už je to jednoduché. Z těsta si vždy odtrhněte kousek, ze kterého vytvarujete placky a ty pak smažíte v oleji dozlatova. Langoše jsou hotové a co si na ně dáte je jen na vás. Skvělá je však klasická varianta s česnekem, smetanou a sýrem, která je v Maďarsku velmi oblíbená.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

„Příliš unavení na milence.“ Proč mileniálové vyměnili nevěru za klid v koutě

Zapomeňte na morální kázání. Podle nejnovějších kulturních trendů a analýz magazínů jako VICE nebo Newsweek mileniálové nepodvádějí proto, že by byli svatí, ale proto,...

Víte, kolik platíte za elektřinu? Většina z nás nemá tušení!

Kolik skutečně měsíčně utrácíte za elektřinu? Pokud si nejste jistí, nejste v tom sami. Podle průzkumu Skupiny Klik.cz téměř polovina Čechů nesleduje vývoj cen a...

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...

Rok 2026: Ráj prodloužených víkendů! Sedmkrát si užijeme extra volno

Plánování dovolených pro rok 2026 bude letos jedna radost. Kalendář nám totiž nadělil hned několik prodloužených víkendů, které vycházejí přímo ideálně na pátky nebo...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3