Naučte se párovat nápoje s grilovanými pokrmy a proměňte letní posezení v kulinářský zážitek

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vůně dřeva, rozžhaveného uhlí a šťavnatých dobrot z grilu přímo vybízí k sešlostem s přáteli a rodinou. Aby byl zážitek ze setkání nezapomenutelný, neméně důležitá je volba nápojů, které chuť grilovaných specialit podtrhnout. Inspirujte se našimi radami a vsaďte se, že na letní grilovačku u vás budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Pro párování pití s pochoutkami z grilu platí několik jednoduchých zásad. Drink totiž musí grilovaný pokrm doplňovat, nikoli ho přebít. Buď se zaměřte na chutě, které se vzájemně podpoří, nebo odvážně vsaďte na kontrast. „Zohledněte charakter a intenzitu chutí na talíři. Masové speciality, kořeněné pokrmy či naopak lehčí zeleninové varianty vyžadují odlišný přístup. Ke slaným jídlům se hodí sladší nápoje, hodně kořeněné pokrmy ladí s jemnějšími nápoji sladké chuti a tučnější hostina se skvěle snoubí s lehčími a kyselejšími drinky,“ říká Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Grilované hovězí potřebuje silného parťáka
Samo o sobě má hovězí maso bohatou chuť, kterou umocňujeme i výraznějším kořením. V podobě BBQ, steaku nebo burgeru si proto žádá pití s plnou chutí, které zvládnou sílu hovězího a podpoří kouřové tóny. „Jestliže si chci dát s kamarády pořádnou flákotu na grilu, sáhnu po kouřové whisky. Pokud však chcete něco lehčího, s pivem vedle nesáhnete,“ doporučuje Petr Pulkert, whisky ambasador z Alkohol.cz.

Vedle šťavnatého steaku svůj úkol skvěle splní plné červené víno odrůdy Cabernet nebo Syrah, tmavé a výraznější pivo typu Stout, nebo dokonce kombucha (jemně perlivý fermentovaný nápoj z čaje). Burgerům budou kvitovat šumivá vína, pivo Ale s vyváženou hořkostí a ovocnými tóny či americká klasika v podobě domácího koktejlu Whiskey & Cola. Jestliže preferujete spíše nealko, volte jemně perlivou minerální vodu nebo lehce kyselé ovocné limonády, které osvěží a nezastíní chuť masa.

Vepřové chce vyvážený doprovod
Stálicí českých roštů je vepřové. Ať už grilujete krkovici, kotletu nebo panenku, jde o chuťově bohaté maso. Díky své všestrannosti zvládne různé druhy nápojů, záleží však na způsobu úpravy a použitém koření. K přírodní varianě se hodí ovocná červená vína – Merlot nebo Zweigeltrebe. Pokud je maso marinované nasladko či pikantně, sáhněte raději po růžovém víně nebo lehkém červeném. Z piv je ideální volbou klasický ležák nebo polotmavé pivo, které v sobě nese karamelové tóny ladící se šťavnatostí a jemnou tučností vepřového. Z nealka vyzkoušejte jablečnou šťávu naředěnou perlivou vodou, ladí totiž se sladšími tóny masa, nebo citronový ledový čaj pro svěží kontrast.

Kuřecí maso si žádá lehkost
Pro letní grilování je lehké kuřecí maso oblíbenou jistotou. Skvěle se páruje se svěžím a lehčím pitím, které nenaruší jeho delikátnost. Z vín vybírejte suché bílé jako Sauvignon Blanc nebo Ryzlink, jejich výraznější chuť se k libovému masu dobře hodí. Podobně poslouží i prosecco. Kdo preferuje spíše pivo, ocení světlý ležák, který osvěží aniž by maso přebil. Pokud se kuřecí marinuje s citrusovými tóny nebo bylinkami, příjemně ho doplní mojito. Z kategorie nealka hostům nabídněte ledový čaj nebo cold brew bylinný drink. 

Ryby a mořské plody si notují s citrusem
Plody moře a ryby si říkají o svěží párování, které podtrhnout jejich jemnost. To umí lehká bílá vína, například Veltlín. Pokud ale grilujete tučnější rybu, jako je losos, doplňte ji vínem plnější chuti, takové jsou odrůdy Chardonnay nebo Rýnský ryzlink. Z piv se k rybám hodí lehké pšeničné pivo, příjemně je osvěží. Ke středomořské hostině patří taky ovocné limonády s citrusovými tóny nebo jen perlivá voda s plátkem citrónu.

Grilované sýry jsou na sladké
Skvělou alternativu pro vegetariány i zajímavé zpestření klasického masového menu představují grilované sýry. „Camembert, halloumi či feta jsou stále oblíbenější součástí grilovacího menu. Jejich bohatá, slaná a někdy i krémová chuť vyžaduje nápoje, které dokážou vyvážit sýr a zároveň nezastíní jeho charakter,“ vysvětluje mistr grilu Tomáš Dytrych. Vína vybírejte sladší – Chardonnay nebo Tramín. Pokud máte chuť spíše na pivo, sáhněte po pšeničném kousku s jemnou hořkostí. S grilovaným sýrem skvěle funguje i Aperol Spritz. Dobrou službu udělají limonády z čerstvého ovoce nebo bylinkové ledové čaje, které osvěží a chuť sýra nepřebijí.

Zelenina a houby chtějí rozmanitost
Grilovaná zelenina rozehrává chuťovou symfonii, nabízí totiž širokou rozmanitost v podobě kouřových a karamelizovaných tónů. Těm nejvíce svědčí výraznější růžová nebo oranžová vína, ale i světlá a pšeničná piva. Grilovaným houbám perfektně sednou lehká červená vína odrůdy Pinot Noir nebo Frankovka, vhodně je doplní i polotmavé pivo. Pokud chcete dát přednost nealku, vsaďte na ledový čaj nebo domácí limonádu. 

Napoví vám marináda
Dobrým vodítkem pro výběr vhodného pití je taky marináda. Přirozeně funguje, když ingredience z ní, jako je například pivo nebo citronová šťáva, odpovídá ingredienci ve sklenici. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé varianty jako Petr Pulkert: „Když nakládám maso den předem, mohu přilít bourbon, dobře se hodí. Pro ty, kteří mají rádi kouřové whisky, se nabízí i možnost přilít k naloženému masu nějakou skotskou peated whisky. Zvýrazní uzený charakter.“

Nejoblíbenější marinády a vhodné nápoje:

  • Sladce pikantní medovo-hořčičná ladí s Chardonnay, ležákem nebo IPA.
  • BBQ marinádu s kouřovým aroma a nasládlými tóny doplní tmavé pivo nebo výraznější víno Syrah.
  • Chilli a med si bude notovat s ovocnými cidery.
  • Bylinková marináda souzní s růžovým nebo mírně kořeněným vínem jako Veltlín.

Zkoušejte a objevujte
Nebojte se experimentovat ani s koktejly, které mohou být kořeněné, ovocné nebo bylinkové. Věnujte pozornost i teplotě drinků, protože ta významně ovlivňuje jejich chuťový profil. Také správné sklenice a servírování umocní zážitek, který si z grilování odnesete. Pamatujte, že párování nápojů ke grilovaným pokrmům není věda, ale především radost z objevování kombinací chutí.  

Reklama

Doporučujeme

Když sebevědomí působí nafoukaně: Tato gesta z vás dělají aroganta, i když to nemyslíte zle

Sebevědomí je skvělá věc – dodává vám jistotu, pomáhá prosadit se a otevírá dveře. Ale mezi zdravým sebevědomím a domýšlivostí je ve skutečnosti tenká...

Lékaři varují před chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou neodhalí rentgen

Projevuje se nenápadně... únavou, zadýcháváním či přetrvávajícím kašlem. Ačkoliv její výskyt v Česku stoupá, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) zůstává dlouho skryta, jelikož ji...

Poslechněte si: žhavé audioknižní novinky do chladných dní

Kromě deštivého počasí a brzkého stmívání přináší podzim i lákavé záležitosti. Pestrá jako barevné listí je nabídka audioknih, které právě vychází, aby vám nadcházející...

SCANquilt – krása a pohodlí do vašeho domova

Podzim už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se příroda halí do teplých odstínů oranžové, červené a zlaté a přináší klidnou, hřejivou atmosféru. Vneste...

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...

Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti...

Herečka Dana Morávková prozradila, kde by chtěla jednou žít. Matala jí učarovala

Oblíbená herečka Dana Morávková se zakoukala do kouzelného městečka Matala na Krétě. Tvrdí, že jednou by tam chtěla natrvalo zakotvit. Středomořský sen Dany Morávkové Sympatická herečka...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3