Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina dokáže být jemná i výrazná, sladká i slaná. Objevte s námi její nekonečnou tvárnost od polévek až po dezerty.
Tajemství oranžové krásky
Úspěch každého receptu začíná výběrem správné suroviny. Ne každá dýně se hodí pro kulinářské účely. Při nákupu hledejte plody s pevnou, neporušenou slupkou. Obecně platí, že menší dýně bývají sladší a mají jemnější chuť.
Nejoblíbenější jedlé odrůdy:
- Hokkaido: Sladká, sytě oranžová dýně, jejíž obrovskou výhodou je, že se nemusí loupat. Ideální do polévek a na pyré.
- Máslová: Má jemnou, krémovou a lehce oříškovou chuť. Skvělá pro slané i sladké pečení.
- Muškátová: Velice aromatická, s plnou chutí. Hodí se k pečení, do salátů, ale i na kompoty.
Celá dýně vám na chladném a suchém místě vydrží i několik měsíců. Po rozkrojení ji však uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.
Hřejivá klasika: Polévky a pečené dobroty
Nejznámějším dýňovým pokrmem je bezesporu krémová polévka. Její příprava je jednoduchá: stačí orestovat dýni s cibulí a česnekem, zalít vodou či vývarem, uvařit doměkka a rozmixovat se smetanou. Zlatavou barvu a hřejivou chuť jí dodá špetka kurkumy.
Dýně však exceluje i pečená. Ať už jen tak s česnekem a bylinkami jako lehká příloha, nebo zapečená s bramborami a sýrem v sytý hlavní chod. Pro milovníky exotiky se zase nabízí voňavé dýňové kari s hořčičným semínkem a rýží basmati.
Překvapivě sladká
Díky své přirozené nasládlosti se dýně skvěle hodí i do dezertů. Z dýňového pyré lze vykouzlit nadýchané palačinky, jemnou snídaňovou kaši s rýží, anebo ikonický americký dýňový koláč s tvarohem a voňavým kořením, jako je skořice a zázvor.
Kulinární poklad
Kromě své tvárnosti je dýně i nutričním pokladem. Je bohatá na betakaroten, jenž prospívá zraku i pokožce, a zároveň má minimum kalorií, pročež je ideální součástí zdravého a lehkého jídelníčku.
Zdroj foto: Pixabay