Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina dokáže být jemná i výrazná, sladká i slaná. Objevte s námi její nekonečnou tvárnost od polévek až po dezerty.

Tajemství oranžové krásky

Úspěch každého receptu začíná výběrem správné suroviny. Ne každá dýně se hodí pro kulinářské účely. Při nákupu hledejte plody s pevnou, neporušenou slupkou. Obecně platí, že menší dýně bývají sladší a mají jemnější chuť.

Nejoblíbenější jedlé odrůdy:

  • Hokkaido: Sladká, sytě oranžová dýně, jejíž obrovskou výhodou je, že se nemusí loupat. Ideální do polévek a na pyré.
  • Máslová: Má jemnou, krémovou a lehce oříškovou chuť. Skvělá pro slané i sladké pečení.
  • Muškátová: Velice aromatická, s plnou chutí. Hodí se k pečení, do salátů, ale i na kompoty.

Celá dýně vám na chladném a suchém místě vydrží i několik měsíců. Po rozkrojení ji však uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Hřejivá klasika: Polévky a pečené dobroty

Nejznámějším dýňovým pokrmem je bezesporu krémová polévka. Její příprava je jednoduchá: stačí orestovat dýni s cibulí a česnekem, zalít vodou či vývarem, uvařit doměkka a rozmixovat se smetanou. Zlatavou barvu a hřejivou chuť jí dodá špetka kurkumy.

Dýně však exceluje i pečená. Ať už jen tak s česnekem a bylinkami jako lehká příloha, nebo zapečená s bramborami a sýrem v sytý hlavní chod. Pro milovníky exotiky se zase nabízí voňavé dýňové kari s hořčičným semínkem a rýží basmati.

Překvapivě sladká

Díky své přirozené nasládlosti se dýně skvěle hodí i do dezertů. Z dýňového pyré lze vykouzlit nadýchané palačinky, jemnou snídaňovou kaši s rýží, anebo ikonický americký dýňový koláč s tvarohem a voňavým kořením, jako je skořice a zázvor.

Kulinární poklad

Kromě své tvárnosti je dýně i nutričním pokladem. Je bohatá na betakaroten, jenž prospívá zraku i pokožce, a zároveň má minimum kalorií, pročež je ideální součástí zdravého a lehkého jídelníčku.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už...

Jana Paulová slaví 50 let po boku Milana Svobody. Prozradila tajemství vztahu

Herečka Jana Paulová slaví se svým manželem Milanem Svobodou padesát společných let. Prozradila, jak si dokázali udržet láskyplný vztah a proč je důležité mít...

Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?  Nejen,...

Je přísně chráněný, ale na zahradě ho můžete mít i vy. Znáte tento poklad?

Jeho sametově ochmýřené zvonky, nejčastěji v odstínech fialové, se derou na světlo často ještě v době, kdy na zahradě leží poslední zbytky sněhu. Koniklec...

Šálek plný zdraví: Co je houbová káva a jaké jsou její účinky

Káva, která nejenže povzbudí, ale zároveň podpoří imunitu, zlepší paměť a pomůže tělu bojovat se stresem... Ne, nejedná se o nápoj smíchaný s hříbky...

Přišla vám nečekaná návštěva a nemáte co na stůl? Zkuste rychlou hrnečkovou buchtu

Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin...

Rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem – v čem se liší a kdy je vyhledat?

Hledáte odbornou pomoc, ale nevíte, zda se obrátit na psychologa nebo psychoterapeuta? Nejste sami – tyto dvě povolání se totiž často zaměňují. Přitom každý...

Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání...

Podzim na talíři podle Josefa Maršálka: medová bábovka s hruškami a brusinkami

Podzimní chutě si žádají poctivé suroviny – a právě ty tvoří základ medové bábovky od Josefa Maršálka, která spojuje svěžest brusinek, sladkost hrušek a...

Jak udržet psího seniora v kondici: Průvodce cvičením, stravou a péčí

Šedivějící čumák a pomalejší krok jsou připomínkou let plných věrnosti a lásky. Péče o psího seniora však vyžaduje více než jen vzpomínky... je to...

Rozpláclé brambory: křupavá dobrota, která strčí hranolky do kapsy

Vařené brambory nikoho na talíři nenadchnou. Pokud ale hledáte bramborové jídlo, které je jednoduché, zdravější než hranolky a zároveň naprosto návykové, narazili jste na...

Emblem Hotel: Místo, které se stane vaším druhým domovem

Praha má novou definici moderního luxusu. Hotel Emblem, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, není jen místem k přenocování, ale živým prostorem, kde se...

Machine Gun Kelly odhalil, proč si nechal potetovat tělo načerno, proces označil za mučení

„Bylo to nejhorší mučení, jaké jsem kdy zažil…“ Takto popsal hudebník Machine Gun Kelly (MGK) proces, během kterého si nechal většinu horní části těla...

Zasypte svou zahradu hvězdami aneb Kouzlo křehkých ifeonů

Ifeiony jsou nenáročné cibuloviny, které si pro svou křehkou krásu a sladkou medovou vůni zamiluje každý. Jejich pěstování je přitom až neuvěřitelně snadné. Exotická kráska...

Denní krém s SPF jako klíč k mladistvé a zdravé pleti po celý rok

Slunce je naším spojencem i protivníkem zároveň. Dodává tělu energii a podporuje tvorbu vitaminu D. Rovněž ale jeho ultrafialové paprsky mohou způsobit vážné škody....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3