Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už staří Slované a nedali na něj dopustit. Co je to za zázrak?
Staroslovanský elixír zdraví hravě zastíní i populární kombuchu. Osvěžuje, zahání žízeň, zlepšuje trávení a posiluje imunitu. Dnes se tento zapomenutý nápoj vrací na scénu a zdá se, že tradiční receptury mohou být modernějším superdrinkem než všechny kombuchy světa.
Chlebový kvas – levný zázrak našich předků
Není to kvásek, který používáme k pečení chleba. Chlebový kvas je vlastně taková šumivá přírodní limonáda, která vzniká fermentováním chleba. Kdysi patřil k nejoblíbenějším nápojům východní Evropy.
Pili ho rolníci i šlechta, ve svátky i všední dny. I dnes si jej hojně dopřávají na Ukrajině, v Bělorusku, Rusku, pobaltských zemích i ve Finsku.
Oblíbený je díky fermentaci a chuti, která tak trochu připomíná pivo. Barva je béžová nebo hnědá a chuť nakyslá. Protože kvasí, je perlivý. Pro děti ale vhodný není, obsahuje totiž trochu alkoholu (uleželý kvas může mít až 2,5 % alkoholu, jinak má do 1 % alkoholu).
Proč bychom měli kvas pít?
Nabízí se tedy otázka „proč bychom měli kvas pít“? Odpověď je jednoduchá. Obsahuje hodně vitaminů ze skupiny B (podobně jako pivo) a spoustu probiotik (díky fermentaci). Proto prospívá trávení, probiotika zlepšují střevní mikroflóru. Chlebový kvas podporuje imunitu, přirozenou detoxikaci (enzymy a kyseliny pomáhají tělu zbavovat se toxinů) a dodává energii bez prudkých výkyvů cukru v krvi. No a v neposlední řadě je to osvěžení bez chemie a za pár korun.
Jak si připravit chlebový kvas
Jeho výroba je jednoduchá a levná. Stačí vám k tomu starší chléb, voda, trochu cukru a kvásek nebo droždí. Někdo do něj přidává bylinky, koření nebo i ovoce či rozinky. Fantazii se meze nekladou.
Jak na to?
Ingredience: 200 g žitného kváskového chleba, 2 l vody, 2 polévkové lžíce cukru, 1 polévkovou lžíci kvásku nebo trošku droždí
Jako první se vrhněte na chléb, který nakrájejte na kostičky a nechte ztvrdnout. Poté ho orestujte na suché pánvi dozlatova. V tomto kroku vám může posloužit i topinkovač, ale je to na každém. Takto osmažené kostky chleba dejte do velké sklenice nebo jiné nádoby, přidejte cukr, droždí nebo kvásek a zalijte vlažnou vodou.
Sklenici nebo nádobu, v níž mát nápoj, zakryjte a nechte při pokojové teplotě pracovat 2–3 dny. Potom ho ještě sceďte a nechte v lednici dozrát ještě dny. A pak už se do něj můžete pustit.
Jak často chlebový kvas pít
Protože je to fermentovaný nápoj, zacházejte s ním obdobně jako s jinými fermentovanými nápoji, třeba s kombuchou nebo kefírem. Pokud jste začátečníci, doporučujeme začít s 1 sklenicí denně. Sledujte, co na to vaše střeva. Pokud na vás bude moc silný a budete běhat na toaletu až příliš často, snižte množství.
Zdroj foto: Pixabay