Podzim na talíři podle Josefa Maršálka: medová bábovka s hruškami a brusinkami

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzimní chutě si žádají poctivé suroviny – a právě ty tvoří základ medové bábovky od Josefa Maršálka, která spojuje svěžest brusinek, sladkost hrušek a sametový med. Jejich propojení není jen gastronomickým zážitkem, ale připomínkou idylických podzimních dní. Když se k tomu přidá poctivá špaldová mouka, vznikne sezónní, svěží a férový dezert, který prostě musíte ochutnat!

Kouzlo sezónních ingrediencí
Na podzim nás to přirozeně táhne k jiným chutím než v létě – k těm hlubším, zemitějším, které zahřejí a pohladí. Sezónní suroviny jako brusinky a hrušky v sobě nesou nejen bohatství chutí, ale i příběh krajiny, ze které pocházejí. Právě tyto ingredience tvoří základ svěžího, a přitom nevšedního dezertu od Josefa Maršálka, který je jako stvořený pro sychravé dny. Brusinky dodávají lehkou kyselost a podzimní charakter, hrušky zase jemnou sladkost a šťavnatost. Když se spojí s medem, vzniká dezert, který nejen potěší chuťové buňky, ale zároveň respektuje rytmus přírody i sezónní dostupnost surovin. Konzumace sezónních potravin je navíc nejjednodušší způsob, jak zlepšit kvalitu své stravy i zdraví. Sezónní potraviny přináší čerstvost a bohaté živiny, které jsou v těchto šedivých dnech potřeba. Kromě toho je i chuť potravin nejlepší, jakou za celý rok najdeme. Nákupem těchto surovin zároveň podpoříme lokální zemědělce, snižujeme ekologickou stopu a sladíme se s přirozeným cyklem přírody.

Mouka bez kompromisů
V případě, že chcete vaše domácí pečení obohatit, tipem vám může být využití hladké špaldové mouky. Dodá receptu specifickou oříškovou chuť i aroma. Výrobky z této mouky budou trochu tmavší a méně nadýchané než z pšeničné hladké mouky. Dávejte si ale pozor – ne každá špaldová mouka je produktem, za který se vydává. V legislativě totiž stále chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent pravé špaldy musí obsahovat. Výrobci mouk mají proto volnou ruku v tom, co mohou za špaldovou mouku vydávat. Značka Babiččina volba na tuto problematiku dlouhodobě upozorňuje a složení svých výrobků komunikuje otevřeně. Spotřebitelům tak nabízí přesně to, co slibuje – poctivou mouku bez kompromisů. „Kvalitní mouka je prakticky alfou a omegou jakéhokoliv domácího i profesionálního pečení. A pokud je vyrobená s nejvyšším možným ohledem vůči našemu životnímu prostředí, pak vždy bude mít mou podporu,“ doplňuje k moukám této značky Josef Maršálek, mistr cukrář a ambasador mouk Babiččina volba

Aktivity této značky navíc nezůstávají jen u pečení. Babiččina volba podporuje i opylovače, kteří jsou klíčem k udržitelné krajině. Pomáhá českým včelařům rozšiřovat počty včelstev a společně s lokálními zemědělci zakládat medonosné pásy a květnaté louky, s cílem zachovat rovnováhu ekosystémů a zabránit úbytku biodiverzity v přírodě. Celý proces výroby mouky je tak o férovosti, zodpovědnosti a péči – o půdu, suroviny, lidi i společnou budoucnost.

Více o aktivitách značky Babiččina volba naleznete zde.

Ingredience

Těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 175 g špaldové mouky
  • 140 g medu
  • 300 g oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g podmáslí 
  • 3 vejce velikosti M
  • 350 g na kostky nakrájených hrušek
  • 50 g brusinek 
  • 6 g jedlé sody
  • 2 g soli
  • 4 g skořice
  • 2 g badyánu 
  • 2 g mletého hřebíčku

Na dokončení:

  • 20 g medu
  • Pylová zrna 

Postup

V míse smícháme všechny suché ingredience, poté přidáme všechny tekuté a krátce zamícháme; úplně nakonec přidáme na kostky nakrájené hrušky a brusinky, které jsme obalili v 10 g mouky. Hmotu ihned dáme do dobře vymazané formy, uhladíme a pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 45 až 50 min., zkusíme špejlí před vytažením. Necháme na mřížce zcela vychladnout a vyklopíme.

Bábovku zlehka ozdobíme medem a posypeme pylem.

GoodMills Česko je součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. Společnost GoodMills Česko v současné době nabízí 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už...

Jana Paulová slaví 50 let po boku Milana Svobody. Prozradila tajemství vztahu

Herečka Jana Paulová slaví se svým manželem Milanem Svobodou padesát společných let. Prozradila, jak si dokázali udržet láskyplný vztah a proč je důležité mít...

Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?  Nejen,...

Je přísně chráněný, ale na zahradě ho můžete mít i vy. Znáte tento poklad?

Jeho sametově ochmýřené zvonky, nejčastěji v odstínech fialové, se derou na světlo často ještě v době, kdy na zahradě leží poslední zbytky sněhu. Koniklec...

Šálek plný zdraví: Co je houbová káva a jaké jsou její účinky

Káva, která nejenže povzbudí, ale zároveň podpoří imunitu, zlepší paměť a pomůže tělu bojovat se stresem... Ne, nejedná se o nápoj smíchaný s hříbky...

Přišla vám nečekaná návštěva a nemáte co na stůl? Zkuste rychlou hrnečkovou buchtu

Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin...

Rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem – v čem se liší a kdy je vyhledat?

Hledáte odbornou pomoc, ale nevíte, zda se obrátit na psychologa nebo psychoterapeuta? Nejste sami – tyto dvě povolání se totiž často zaměňují. Přitom každý...

Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání...

Jak udržet psího seniora v kondici: Průvodce cvičením, stravou a péčí

Šedivějící čumák a pomalejší krok jsou připomínkou let plných věrnosti a lásky. Péče o psího seniora však vyžaduje více než jen vzpomínky... je to...

Rozpláclé brambory: křupavá dobrota, která strčí hranolky do kapsy

Vařené brambory nikoho na talíři nenadchnou. Pokud ale hledáte bramborové jídlo, které je jednoduché, zdravější než hranolky a zároveň naprosto návykové, narazili jste na...

Emblem Hotel: Místo, které se stane vaším druhým domovem

Praha má novou definici moderního luxusu. Hotel Emblem, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, není jen místem k přenocování, ale živým prostorem, kde se...

Machine Gun Kelly odhalil, proč si nechal potetovat tělo načerno, proces označil za mučení

„Bylo to nejhorší mučení, jaké jsem kdy zažil…“ Takto popsal hudebník Machine Gun Kelly (MGK) proces, během kterého si nechal většinu horní části těla...

Zasypte svou zahradu hvězdami aneb Kouzlo křehkých ifeonů

Ifeiony jsou nenáročné cibuloviny, které si pro svou křehkou krásu a sladkou medovou vůni zamiluje každý. Jejich pěstování je přitom až neuvěřitelně snadné. Exotická kráska...

Denní krém s SPF jako klíč k mladistvé a zdravé pleti po celý rok

Slunce je naším spojencem i protivníkem zároveň. Dodává tělu energii a podporuje tvorbu vitaminu D. Rovněž ale jeho ultrafialové paprsky mohou způsobit vážné škody....

Jak načerpat energii? Zkuste přehlíženou potravinu zkombinovat s valašskými ořechy. Je to ideální svačina pro seniory

Tvaroh známe zajisté všichni. Je levný, dobře dostupný a navíc zdravý. Obsahuje bílkoviny, vápník i spoustu vitaminů. Jenže když k němu přidáte vlašské ořechy,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3