Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Na první pohled vypadají skromně – pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy rillons a rillettes se zrodily z venkovské tradice, přesto se dnes podávají v nejlepších restauracích. Důkaz, že opravdová chuť nepotřebuje složitost, ale poctivost.

Z venkovské kuchyně až na stůl gurmánů

Rillons a rillettes mají prostý původ. Vznikly jako způsob, jak uchovat maso na zimu – pomalým škvařením v sádle. Dnes jsou symbolem francouzského venkova i kulinářské elegance. V každém kousku je cítit čas, který jim byl věnován, a respekt k surovinám.

Ingredience: 300 g hřbetního sádla, 1 kg vepřového ramínka (nebo plecka), 200 g bůčku, 2 cibule, 1 snítku rozmarýnu, 500 ml suchého bílého vína, sůl a pepř na dochucení

Sádla a vepřové maso si nejprve nakrájejte na kostky a najemno nasekejte cibuli. Do silnostěnného hrnce vložte sádlo, cibuli, víno a rozmarýn. Zahřívejte tak dlouho, dokud se sádlo nezačne pozvolna rozpouštět. V tu chvíli přidejte maso a stáhněte teplotu na minimum. Celý proces je spíš meditace než vaření, protože maso se škvaří tři až čtyři hodiny, dokud není křehké natolik, že se rozpadá pod vidličkou.

Jakmile je hotové, přendejte ho děrovanou naběračkou do mísy, vyjměte bylinky a maso rozmělněte. Osolte, opepřete a rozdělte do menších nádobek. Nakonec vše zalijte trochou rozpuštěného sádla, které maso ochrání před vyschnutím. Po vychladnutí a zatuhnutí se promění v dokonalou pomazánku, kterou můžete podávat s čerstvým chlebem nebo opečenou bagetou.

Malé triky z francouzských kuchyní

Každý kraj ve Francii má na rillons a rillettes vlastní recept. Někde dávají přednost tymiánu, jinde kmínu, jinde přidávají špetku muškátu nebo česnek. Někdy se maso mele najemno, jindy se nechává na větší vlákna – výsledek je pokaždé jiný, ale vždycky lahodný. Pokud si je připravíte doma, klidně je zamrazte. Dříve se uchovávaly v kamenných nádobách ve spíži, dnes se o jejich bezpečí postará mrazák. A až přijde vhodná chvíle, stačí je pomalu rozehřát a rozvonět na pánvi.

Malý bonus: kouzlo sádla

Nesolené sádlo má i překvapivě jemné využití mimo kuchyni. V minulosti ho lidé používali jako balzám na suchou pokožku či jako pomoc při alergiích. Dokazuje to jediné, že i obyčejná surovina může mít spoustu tváří.

Skromné, ale dokonalé

Francouzské škvarky možná nevypadají jako luxusní pokrm, ale skrývá se v nich poctivost, trpělivost a chuť, kterou zkrátka nelze napodobit. Ať už je připravíte podle tradičního receptu, nebo s vlastními úpravami, stanou se malým gurmánským zážitkem i u vás doma.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/francouzske-skvarecky

Zdroj foto: Wikimedia Commons

Reklama

Doporučujeme

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Karol Duchoň – Karči

Miroslav Graclík / Václav Nekvapil Výpravná celobarevná publikace Karči shrnuje a popisuje životní příběh zpěváka Karola Duchoně, a to na základě ověřených faktů, dobových souvislostí...

Češi mají jasno: Ke svatomartinské huse nejlépe ladí pivo – Pivovarnická společnost Heineken reaguje na rostoucí oblibu pivních speciálů a pro svatomartinské oslavy nabízí hned...

Pečení svatomartinské husy symbolicky otevírá předvánoční období, tedy čas výjimečných kulinárních zážitků. K tradičnímu podzimnímu menu neodmyslitelně patří i nápoj, který chuť jídla dokonale...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3