Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu a způsob, jakým ho naše tělo zpracovává… a to k lepšímu.
Kouzlo, které se skrývá v ledu
Kolikrát jste si vyčítali krajíc chleba, protože jste slyšeli, že je to jen prázdná kalorie? Možná ale stačí změnit způsob skladování. Výzkumy totiž naznačují, že pouhé zmrazení pečiva dokáže mírně pozměnit jeho chemickou strukturu. Ten trik se jmenuje rezistentní škrob.
Když chléb projde mrazem, část škrobů v něm změní svou formu na takzvaně rezistentní. Pro naše tělo je to skvělá zpráva. Tento typ škrobu totiž nedokáže plně strávit, pročež se v trávicím traktu chová spíše jako vláknina. Výsledkem je stabilnější hladina cukru v krvi a vítaná potrava pro naše střevní bakterie.
Když se spojí mráz a oheň
Podobný, i když trochu jiný efekt, má i opékání. Starý dobrý toastovač dokáže mírně snížit glykemický index pečiva. To znamená, že krajíc chleba nezpůsobí tak prudký nárůst krevního cukru jako jeho čerstvý kolega.
A co se stane, když tyto dvě metody spojíte? Podle dostupných studií získáte nejlepší možný výsledek. Pokud chléb nejprve zmrazíte a až poté ho vložíte rovnou do opékače, odmění se vám ještě stabilnější glykemickou křivkou.
Nečekejte zázračný lék
Než ale začnete prohlašovat mražený toast za novou superpotravinu, je třeba trochu zbrzdit. Tyto změny jsou sice měřitelné, ale rozhodně nejsou dramatické. Považujte to spíše za drobné vylepšení než za revoluční zdravotní trik.
Mnohem důležitější než samotné zmrazení zůstává to, jaký chléb vlastně jíte. Poctivý kváskový bochník z pekárny bude pro vaše tělo vždy lepší než aditivy napěchovaný toustový chléb ze supermarketu. A snad ještě důležitější je, co si na něj namažete. Není velký rozdíl v glykemickém indexu, pokud si na pečivo naložíte vrstvu točeného salámu místo avokáda.
Takže pokud milujete topinky, klidně si je dopřejte. Zmrazte si je, opečte… a hlavně si to nevyčítejte.
Zdroj: National Library of Medicine
Zdroj foto: Pixabay
