Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu a způsob, jakým ho naše tělo zpracovává… a to k lepšímu.

Kouzlo, které se skrývá v ledu

Kolikrát jste si vyčítali krajíc chleba, protože jste slyšeli, že je to jen prázdná kalorie? Možná ale stačí změnit způsob skladování. Výzkumy totiž naznačují, že pouhé zmrazení pečiva dokáže mírně pozměnit jeho chemickou strukturu. Ten trik se jmenuje rezistentní škrob.

Když chléb projde mrazem, část škrobů v něm změní svou formu na takzvaně rezistentní. Pro naše tělo je to skvělá zpráva. Tento typ škrobu totiž nedokáže plně strávit, pročež se v trávicím traktu chová spíše jako vláknina. Výsledkem je stabilnější hladina cukru v krvi a vítaná potrava pro naše střevní bakterie.

Když se spojí mráz a oheň

Podobný, i když trochu jiný efekt, má i opékání. Starý dobrý toastovač dokáže mírně snížit glykemický index pečiva. To znamená, že krajíc chleba nezpůsobí tak prudký nárůst krevního cukru jako jeho čerstvý kolega.

A co se stane, když tyto dvě metody spojíte? Podle dostupných studií získáte nejlepší možný výsledek. Pokud chléb nejprve zmrazíte a až poté ho vložíte rovnou do opékače, odmění se vám ještě stabilnější glykemickou křivkou.

Nečekejte zázračný lék

Než ale začnete prohlašovat mražený toast za novou superpotravinu, je třeba trochu zbrzdit. Tyto změny jsou sice měřitelné, ale rozhodně nejsou dramatické. Považujte to spíše za drobné vylepšení než za revoluční zdravotní trik.

Mnohem důležitější než samotné zmrazení zůstává to, jaký chléb vlastně jíte. Poctivý kváskový bochník z pekárny bude pro vaše tělo vždy lepší než aditivy napěchovaný toustový chléb ze supermarketu. A snad ještě důležitější je, co si na něj namažete. Není velký rozdíl v glykemickém indexu, pokud si na pečivo naložíte vrstvu točeného salámu místo avokáda.

Takže pokud milujete topinky, klidně si je dopřejte. Zmrazte si je, opečte… a hlavně si to nevyčítejte.

Zdroj: National Library of Medicine

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Karol Duchoň – Karči

Miroslav Graclík / Václav Nekvapil Výpravná celobarevná publikace Karči shrnuje a popisuje životní příběh zpěváka Karola Duchoně, a to na základě ověřených faktů, dobových souvislostí...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3