Ovládněte umění snoubení pokrmů a vína

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzim je obdobím večírků a dalších společenských setkání, na nichž se to bez alkoholu a občerstvení neobejde. Pokud se chystáte na jednu z takových akcí, či ji dokonce sami pořádáte, určitě stojí za to osvěžit si principy a trendy párování vín a pokrmů. Jak se blýsknout vinnými znalosti a stát se skvělým hostitelem vás naučí prezident Asociace sommelierů Ivo Dvořák.

 

Harmonie nebo kontrast? Oboje je správně

Při sestavování vhodných kombinací vína a jídla se obecně uplatňují dva styly – harmonie nebo kontrast. První varianta, vzájemná harmonie, je založená na podobnosti chutí a vůní, které se vzájemně podporují. „Typickým příkladem jsou sladké nápoje se sladkými pokrmy. Ideálním partnerem k dezertům jsou sladká vína, například ledová nebo slámová,” vysvětluje prezident Asociace sommeliérů Ivo Dvořák.

Naopak kontrast je bodem, při němž dochází ke spojení rozdílných chutí a vůní, které se vzájemně vyvažují či zmírňují a tím vytváří působivý celek. „Příkladem vzájemného zmírňování je vyzrálý sýr s ušlechtilou modrou plísní Roquefort, jenž má výrazné aroma a v jeho chuti dominuje slanost a hořkost. S vínem, které obsahuje vysoké procento zbytkového cukru, a přitom i s poměrně bohatou kyselinou, vytváří dokonalé spojení,“ říká Ivo Dvořák.

Konkrétní tip na párování vína se sýrem s ušlechtilou plísní připojuje hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková: „Komu lahodí sýry s modrou plísní, doporučuji vyzkoušet spojení s Rulandským modrým výběr z hroznů REZERVA z vinařství Habánské sklepy.

Mimo jiné, že se jedná o vinný unikát s výraznou vůní s tóny sušených švestek a vanilky, přináší i v kombinaci
s jídlem skvělý požitek.“
Pokud raději preferujete vyzrálejší sýry, jako je například gouda, vyzkoušejte kombinaci se suchým červeným vínem odrůdy Merlot.

Dalším zajímavým kontrastem je spojení červeného vína a tučnějšího masa. Tříslovina, která je obsažená v červeném víně, sníží pocit mastnoty, tuk zase zjemní dominantní tříslovinu. „Mezi typické pochutiny k červeným vínům patří uzeniny. Je to osvědčená kombinace, kterou si může každý připravit během chvilky u sebe doma. Ze zahraničních variant bych doporučila vyzrálou španělskou šunku z iberského prasátka v kombinaci s pozdním sběrem odrůdy Modrý Portugal z Habánských sklepů. Krásné spojení přináší i typický uherský salám se suchým vínem odrůdy Zweigeltrebe z vinařství Víno Mikulov Sommelier Club. Obě vína dokonale vyvažují tuk
v pokrmu,”
uvádí Denisa Kolaříková.

Na druhé straně existují i vyloženě problematické potraviny, jako je čerstvý česnek, cibule, pórek a další potraviny obsahující sulfidové aromatické látky, kterým je dobré se při podávání vína úplně vyvarovat.

 

Dodržujte správnou posloupnost v menu a servírování vína

K navození příjemného gurmánského zážitku pomůže i správná posloupnost při servírování vín a pokrmů. „Vždy začínáme nejsušším vínem s delikátním aromatickým profilem a postupně zesilujeme chuťové i vonné zážitky.
V ideálním případě by se mělo začínat šumivými víny, pokračovat bílými a růžovými, přes červená, fortifikovaná až po digestiv,“
uvádí Ivo Dvořák.

To ostatně platí nejen u vín, ale i u pokrmů. Nejprve začneme servírováním buď lehkých studených či teplých předkrmů, poté budou následovat polévky, ryby, světlé maso, tmavé maso, sýry a dezerty. „Bude-li se podávat sladké víno k předkrmu, například k husím játrům, pak je důležité se vrátit zpět k suchým vínům. Aby došlo k zneutralizování chuťových pohárků, zkuste si dát přírodní sorbet s vyšší kyselinou,“ dodává Ivo Dvořák.

 

Důležitý je charakter pokrmu

Jak tedy správně kombinovat víno s pokrmem? Důležité je se soustředit na chuťové vlastnosti pokrmů
a přihlížet také na intenzitu chuti a variantu úpravy. Zásadní roli mohou někdy sehrát i takové detaily jako jsou bylinky, koření nebo omáčky. „Dávno neplatí, že k rybě a k bílému masu se má pít jen bílé víno. Mějte na paměti, že může existovat i několik možností, jak k jednomu chodu úspěšně párovat vína,” říká Ivo Dvořák. Vodítkem mohou být i osvědčené regionální kombinace vín a krajových sýrů či ostatních pochutin, které jsou původem z jedné oblasti. Jakmile budete pít moravská vína, zkuste k nim vybrat pochutiny ze stejné oblasti.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....

Zapomeňte na túje. Tyhle keře rostou rychleji a sousedé vám je budou závidět

Českými zahradami se jako mor šíří zelené hradby z tújí, které sice spolehlivě cloní, ale často postrádají šmrnc. Ačkoliv jsou tyto jehličnany pro živý...

Vyhrajte poukázku na nákup na e-shopu ČistéDřevo.cz a darujte letos originální dárky!

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem, což mimo jiné znamená nejvyšší čas přemýšlet, čím obdarujeme své blízké. Dárky by totiž měly být od srdce, dělat...

Po stopách zakladatele moderní vodoléčby: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Začátek v srdci Lázní Jeseník Naučná stezka nesoucí jméno slavného léčitele Vincenze Priessnitze začíná v areálu Priessnitzových léčebných lázní, které se nacházejí přibližně 2 kilometry...

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3