Maskovat vyčerpání zvýšenými dávkami kofeinu není řešení

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kvalitní spánek, zdravá a vyvážená strava, dostatek tekutin, pohyb, odpočinek, … Víme, jak moc nás to vše ovlivňuje, přesto spíme málo, jíme ve spěchu, místo chůze jezdíme autem a na aktivní odpočinek už nám nezbývá kvůli stresu v zaměstnání čas. Nakonec jsme unavení, uděláme méně práce, a to nám na náladě také nepřidá. Únava je běžnou součástí života, která přichází po psychickém či fyzickém vytížení a lze se jí zbavit vydatným odpočinkem.

Příčiny únavy

Problém při stanovení příčiny únavy je v tom, že tento stav může být projevem celé řady onemocnění, jako
i nedostatku některých potřebných látek v těle. První možností je nedostatek kvalitního spánku. Jestli spíte denně 4–5 hodin na nekvalitní matraci, přičemž se před spaním nacpete k prasknutí a během noci se několikrát probouzíte, pak bude na vině zřejmě série všech těchto faktorů.

Další možností může být sezónní únava. Ta se často vyskytuje na podzim a v zimě. Nedostatek vitamínu D může vést k vyčerpání. Pokud netrávíte dostatek času venku, vaše pokožka nemá šanci absorbovat dostatek slunečního světla umožňujícího tělu produkovat vitamín D. V zimních měsících se také mění vaše návyky, vaše životní tempo se zpomaluje, nemusíte mít dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které vaše tělo zásobují vitamíny a minerály.

Příčinou únavy můžou být ale i klimatické změny nebo přechod z jednoho ročního období do druhého. „Mění se atmosférický tlak, délka dne i energetický výdej. Některým jedincům, zvláště těm pracujícím na směny, nesvědčí posun zimního času na letní.“ říká MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace (www.prilepska-ordinace.com).

Mnohdy běžné bolení hlavy, únava nebo zhoršený spánek mají původ ve zvýšené koncentraci CO2, způsobené nedostatečným větráním. Nejen nedostatečné větrání může být důvodem zhoršení kvality vnitřního prostředí. „Je paradoxní, že kvalita vnitřního prostředí je po provedení nekomplexních rekonstrukcí často horší než
v původním stavu.“ hovoří
 Ing. Karel Havlíček, ředitel divize Pasivní domy společnosti NWT, alph.cz.

 „V mnoha nově zateplených domech nebo novostavbách se vůbec neřeší otázka vnitřního prostředí. Testy přitom ukazují, že v celé řadě domácností je většinu dne zvýšená koncentrace CO2, což posléze může vést k časté únavě nebo špatnému spánku.“ dodává Ing. Karel Havlíček, ředitel divize Pasivní domy společnosti NWT.

Odpolední únavu ovlivní oběd

S čím se určitě každý z nás setkal, je únava odpolední. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne. Zkuste přemýšlet nad skladbou vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je. Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě. Právě proto obědvejte lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Jezte např. drůbeží maso, ryby a luštěniny s přílohou jako je rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva, vše doplněné samozřejmě o zeleninu.

Jak bojovat proti únavě?

„Snížit míru a dopad únavy dokáže například hořčík, železo a kyselina askorbová, což je vitamín C. K tomu je možné přidat také odvary z bylin, které se pijí dvakrát denně (ať už jako prevence či ve fázi třeba postkovidové rekonvalescence). Odvar z bylin, na rozdíl od klasických doplňků stravy, disponuje tzv. entourage efektem, což by se dalo přeložit jako komplexní efekt látek z celých rostlin.“ doporučuje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace (www.prilepska-ordinace.com).

Zapomeňte na oblíbené energy drinky na bázi kofeinu, vsaďte raději na chutný zelený čaj. Káva je návyková
a mnohdy věříte, že bez ní den nezvládnete. Sice vám rychle dodá energii, ale stejně tak rychle i její účinky vymizí. Důležité je také dodržovat pitný režim. Vyvarovat byste se měli vodám s bublinkami, ty totiž mohou způsobit zažívací potíže a nadýmání. Díky dostatku tekutin v organismu se rozproudí krev, která bez potíží transportuje
k buňkám výživu přijímanou prostřednictvím stravy. 

„Kdybych to měl shrnout obecně, dá se říct, že nejlepší je pozorovat a respektovat přírodu. Když jsou večery a noci delší, má se více spát. Když je venku zima, mají se jíst teplé pokrmy – polévky, kaše, vařené, dušené maso nebo kysaná zelenina.“ říká MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace.

 

Potraviny, které nám energii ubírají

Smažená jídla

Velmi oblíbené a chuťově atraktivní jsou pro nás smažená jídla na jakýkoliv způsob. Těm se prostě nedá odolat a tak mají v našem jídelníčku bohužel silné zastoupení. Co se s námi ale děje po smaženém obědě? Chce se nám do práce? Nebo bychom si raději v tu chvíli lehli na gauč a dali si šlofíka? Tělo potřebuje na trávení takového oběda tolik energie, že už mu nezbývá na nic jiného a my jsme unavení a neschopní se na něco soustředit.

Sladkosti

Dalším zabijákem naší energie jsou sladkosti. Dokážou sice krátkodobě povzbudit a vykouzlit dobrou náladu. Milujeme je hlavně díky sladké chuti, která na nás působí zázračně, protože je to ta první chuť, kterou jako novorozenec ochutnáme, je to chuť mateřského mléka. Agresivita, nervozita a mrzutost mohou být často vyvolané nedostatkem sacharidů, takzvanou hypoglykemií. K jejímu odstranění jsou ale mnohem vhodnější komplexní sacharidy z celozrnných potravin než rychlé cukry ze sladkostí. Ty působí jen krátce a my jsme pak po odbourání energie z těchto potravin ještě unavenější.

Červené maso

Podobně na nás funguje velké množství červeného masa v jídelníčku. Trávíme ho déle než ostatní potraviny
a spotřebujeme na to dost energie, kterou můžeme využít jinak. Ani velké množství pečiva z bílé mouky, v jehož konzumaci jsme přeborníci, nám energii v konečném efektu nepřidá. Díky velkému obsahu sacharidů jsme po jídle nabuzení a plní energie, ale jen na chvíli a pak přijde zase únava.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...
Reklama
Reklama