Pět rad, jak správně marinovat na grilovánVěděli jste, že výslednou chuť grilovaných pochoutek ovlivňujete již od počátku tím, jakou marinovací směs zvolíte? Vhodně zvolená marináda vám zaručí tu správnou křehkost a šťavnatost masových i zeleninových pochoutek. Směs na marinádu si přitom můžete připravit podle rodinného receptu, internetové inspirace nebo využít některou z oblíbených hotových marinád na grilování od Vitany. Pak už jen stačí dodržet správný postup marinování a grilovací úspěch je zaručen!
Pět základních tipů, jak správně marinovat maso:
- Nejprve maso omyjte, nakrájejte na plátky a případně jej lehce naklepejte. Připravte si mísu či krabičku
s víčkem a maso do ní vložte. K masu přidejte marinovací směs, ideálně od Vitany a vše důkladně promíchejte. - Nádobu uzavřete a nechte pokrm marinovat v lednici. Doba marinování závisí na velikosti a druhu zvoleného masa. Mořské plody marinujte 15 až 60 minut, kuřecí plátky či špízy nejméně 30 minut, kotlety a větší steaky můžete nechat odležet až 24 hodin.
- Marinované maso následně tepelně upravte. Pro manipulaci s tepelně upraveným masem nepoužívejte náčiní, kterým jste předtím manipulovali se syrovým masem, aniž byste jej předtím pečlivě umyli.
- Marinádu, která byla v kontaktu se syrovým masem, můžete ještě použít jako omáčku. Musíte ji ale tepelně upravit, abyste ji zbavili škodlivých bakterií.
- Grilované maso a omáčku můžete doplnit ještě oblíbenou přílohou, třeba marinovanou cibulkou v zeleninovém salátu a pečenými brambory.
Tip:
Nepřekombinovat chutě v marinádě může být někdy pořádný oříšek. Se širokou nabídkou marinád od Vitany skvěle dochutíte nejen grilovací speciality, ale třeba i nedělní oběd. Vybírat můžete z oblíbených tradičních marinád česnek a bylinky, kuře či žebírka, ale i speciální pivní nebo sladce pikantní med a zázvor.
Zkuste pivní marinádu na vepřové maso
Suroviny:
200 ml tmavého piva
4 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice
2 lžičky sušeného česneku Vitana
1 lžička mleté sladké papriky Vitana
½ lžičky mletého kmínu Vitana
½ lžičky mletého chilli Vitana
špetka pepře Vitana
1 jemně nasekaná cibule
plátky vepřové krkovice – alespoň 2 cm silné
Postup:
Všechny suroviny důkladně promícháme v misce. Maso dáme do pekáče a zalijeme marinádou. Necháme marinovat – nejlépe přes noc, minimálně však 5 hodin. Marinované maso necháme okapat. Grilujeme jej na rozehřátém grilu, asi 10 minut z každé strany. Grilované maso osolíme a necháme asi 5 minut odpočinout na krajní části grilu (nesmí však vystydnout).
Maso nepropichujeme a osolíme až po grilování. Sůl by z masa vytáhla vodu, a bylo by tak tuhé.
TIP REDAKCE: