Za švýcarskými bonbony Ricola a čokoládami Frey, které znáte z českých obchodů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ricola má ve Švýcarsku šest ukázkových bylinkových zahrad, kde si návštěvníci prohlédnou, z čeho vznikají bonbony slavné značky. Čokoládovna Frey zase letos otevřela v Buchsu nové návštěvnické centrum, které láká na čokoládovou show.

1

Bylinné bonbony Ricola jsou opravdovým přírodním produktem. Vznikají z 13 švýcarských bylin, které mají blahodárný účinek na lidská ústa i krk. Zatímco názvy těchto bylin jsou velmi dobře známé, recept na přípravu bylinných bonbonů Ricola zůstává až do dnešních dnů přísně střeženým tajemstvím. Zakladatel společnosti Emil Richterich vytvořil tento jedinečný recept v létě roku 1940.

2

Bonbony Ricola si lze koupit v některém z šesti různých provedení. Vznikají jako směs bedrníku, květu černého bezu, rozrazilu, máty peprné, šalvěje, prosperníku, tymiánu, kontryhelu, jablečníku, jitrocele, prvosenky jarní, řebříčku a slézu. Bonbony pomáhají při nachlazení, kašli i chraptění.

Půltucet ukázkových zahrad rozesetých po celém Švýcarsku názorně předvádí všech 13 důležitých bylin v jejich přirozeném prostředí. Nacházejí se v Nenzlingenu, na hoře Trogberg, v alpském středisku Klewenalp, v Kanderstegu, Zermattu a Pontresině. Návštěvníci bylinkových zahrad zjistí mnoho informací o jejich pěstování a účincích. Kdo chce vidět bylinky Ricola v plné kráse, měl by její zahrádky navštívit nejlépe mezi červencem a září. Všechny se nacházejí v jedinečném horském prostředí, jejich návštěvu lze spojit se zajímavou turistikou. Návštěvu zahrádky Klewenalp je zase možné naplánovat při pobytu v nedalekém Lucernu. K lanovce vedoucí na Klewenalp se dostanete lodí po Lucernském jezeru.

3

Koho více láká svět sladké čokolády, neměl by na cestě po Švýcarsku minout město Buchs, kde sídlí továrna Frey. V roce 1887 ji v Aarau založili bratři Robert a Max Freyovi. Dnes k ní patří logo se zlatým písmem v červeném čtverečku. Letos firma Frey otevřela v Buchsu impozantní návštěvnické centrum. Nabízí poetickou a interaktivní cestu světem čokolády. Bude se tu líbit malým i velkým návštěvníkům.

4

V tak zvaném Schokotanku si sami zkusí na největší LED instalaci ve Švýcarsku vytvořit svou obrovskou čokoládu, dále si pohlédnou, jak čokoláda vzniká nebo se ponoří do vůní čokolád.

Tip Aleny Koukalové, zástupkyně Švýcarské turistické centrály: Bylinky a čokolády jsou neodmyslitelnou součástí Švýcarska. A je skvělé, že si bonbony Ricola i čokolády Frey mohou běžně koupit také čeští zákazníci přímo ve svých obchodech.

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama