Zelená je symbol zdraví: Ukuchtěte si špenát s bramborem
a volským okem
Neměli bychom zapomínat na skvělé klasické pokrmy z naší kuchyně. Takový špenát v sobě ukrývá nespočet cenných látek, které jsou pro náš organismus klíčové. Všichni jsme se mylně domnívali, že je bohatý na železe, ale to je vžitý nesmysl. Samozřejmě, špenát železo obsahuje, ale ne v takovém množství, jako se o něm tvrdí. Na druhou stranu je plný vitamínů jako C, A, B, K, D a v neposlední řadě skvělou kyselinu istovou. Tu ocení nejen těhotné ženy, ale také každý z nás.
Připravte si špenát k večeři, pokud máte svůj vlastní ze zahrádky, vytáhněte zmražené pyré, nebo zaskočte do obchodu. Uvařte podle toho, jak jste zvyklá, dochuťte česnekem ( nejlépe tím čerstvým, granulovaný či sušený je ochuzen o důležité složky). Servírujte jej s bramborem a volským okem. Samozřejmě tak můžete udělat
i s bramborovým knedlíkem nebo vepřovými výpečky, ale tím se celková cena samozřejmě navýší a navíc se tato kombinace spíše hodí k obědu než k lehoučké večeři. Pokud nemáte čas, vsaďte na chutnou špenátovou polévku.
Dýně Hokkaidó: Podzimní zelenina, která chutná
Neznáme lepší podzimní recept, než je polévka z dýně Hokkaidó. Postup je fantasticky jednoduchý a navíc se obejdete bez nutnosti zahuštění moukou, protože postačí uvařenou dýni řádně rozmixovat, čímž dostanete směs na požadované hustotě. Tím se skvěle hodí i pro ty, jež jsou alergičtí na lepek. Pokud držíte dietu, polévku zjemněte polotučným mlékem, ostatním doporučujeme smetanu na vaření. V některých obchodech se ceny za kus pohybují od 20 Kč, jinde se cena dokonce odvíjí za kg. Proto se neváhejte poohlédnout, kde je cena nejpříznivější. Obsahuje látky, které stopují volné radikály, nespočet vitamínů a mimo jiné také důležitý fosfor, jež je důležitý pro naše kosti.
Ovesné kaše: Hodí se nejen na snídani, ale také jako chutná večeře
Ovesné kaše bychom měli jistě zařadit do našeho jídelníčku, protože ty s sebou přinášejí nespočet cenných
a důležitých látek pro naše zdraví. Krásně nás zasytí díky dostatku vlákniny, přidané ovoce dodá vitamíny a naše tělo může dále fungovat na jedničku. Zapomeňte však na kaše, které postačí zalít vodou, ty jsou zpravidla plné éček, glukózového sirupu a barviv. Připravte si kaši doma, a to od začátku.
Vyzkoušejte variantu i ze sojového mléka a neváhejte hotovou kaši dozdobit hoblinkami hořké čokolády
a plátky banánů. Kaši báječně dochutí vanilkový lusk.
Zdravý bonus navíc
Chroupejte oříšky a semínka: Klidně jen tak u televize
Nevíme, jak jste na tom vy, ale my v redakci máme vždy s příchodem podzimu chuť na oříšky. A na místo chipsů si je dopřáváme tu a tam u oblíbeného seriálu. Fantastické jsou klasické mandle, lískáče, pistácie a pokud jste ještě neochutnali kešu, napravte to. Jsou sice dražší, ale chutnají úžasně delikátně. Přidávejte ořechy do koláčů, ale i do zeleninových nebo ovocných salátů. Ořechy jsou prospěšné pro naši nervovou soustavu, srdce a cévy. Rovněž jsou zdrojem fosforu. Nezapomínejte ani na dýňové nebo slunečnicové semínka a přisypte si je do směsi müsli, bílého jogurtu nebo do salátů. Věřte, že si pochutnáte.