Vánoční speciál: Plněné ořechy!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Dnes přicházíme s dalším receptem na cukroví, které nesmí chybět na žádném z českých stolů. O co se jedná? Přeci o poctivé, domácí, plněné ořechy. Máte toto cukroví rádi a ještě ho nemáte hotové? Není nic snadnějšího, než si přečíst recept a pustit se do práce.

img radio cz

Suroviny:

TĚSTO:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vaječný bílek
  • kakao dle chuti (nemusí být)

 

NÁPLŇ:

  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1−2 vaječné žloutky
  • 150 g mletých ořechů vlašských
  • 75 g namletých dětských piškotů
  • rum

 

 

Příprava:

Jakmile je těsto na plněné ořechy dokonale vypracované a konzistentní, zabalíme ho do potravinářské fólie uležet, nejméně dvě hodiny. V ideálním případě, pokud to kouskem místa před Vánocemi dovoluje mnohdy napěchovaná chladnička, necháme ořechové těsto na plněné ořechy odležet přes noc.

Na druhý den z těsta vypracujeme kuličky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček na plněné ořechy.Uprostřed uděláme důlek, který budeme později plnit krémem. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na160 °C přibližně 10 až 15 minut. Záleží na troubě, některá vyžaduje dobu pečení méně.

„Skořápky“ na plněné ořechy vyklepneme ještě zatepla a necháme je v krabici ve spíži nebo komoře do druhého dne.

V míse ze změklého másla, moučkového cukru, jednoho nebo dvou vaječných žloutků, rumu, nastrouhaných dětských piškotů a umletých ořechů vypracujeme hladký krém.

Když náplň do plněných ořechů máte tužší, můžete ji navlhčit, nebo naředit ještě rumem.

A teď už zbývá krémem plnit upečené „skořápky“ plněných ořechů. Dáváte-li přednost variantě bez čokolády, máte vánoční cukroví hotové, plněné ořechy necháte už jen v chladu proležet.

V oblibě je půlku každého plněného ořechu namočit do čokoládové polevy, tu si vyrobíte z čokolády na vaření (100 g) a ztuženého rostlinného tuku (30 až 50 g) ve vodní lázni.

 

Něco málo o vlašském ořechu:

Vlašský ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku, co je mladý stromek vysazen. Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgorduve Francii.

Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.

Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 %proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastnou kyselinu, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob a podporuje u dětí rozvoj mozku. Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 čiB6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku,nehty i sexuální potenci.

Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinucholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.

 

Máte rádi tento druh vánočního cukroví? Napište nám, jak jej připravujete vy!

 

Markét ,)

 

Zdroj: wikipedia.org

Reklama

Doporučujeme

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3